Yok olmaya başlayan kıyı ve deniz zenginlikleri anlatıldı

EKODOSD tarafından her hafta düzenlenen söyleşilerin bu haftaki bölümünde Ankara Sualtı Araştırmaları Derneği Kurucu Üyesi Cem Orkun Kıraç konuk oldu.

“Korunan Alanlarımızın Geleceği, Deniz-Kıyı Biyolojik Zenginliklerimiz” konulu sunumu çevre dostları ile birlikte Kuşadası Liman Başkanı Yaşan Karabacak ve Kuşadası Setur Marina Müdürü Çağlar Altuntaş’ta izledi.

Korunan alanlar mevzuatı ve yeni sit düzenlemeleriyle ilgili bilgiler sunan Cem Orkun Kıraç, günümüzde doğaya iki farklı açıdan bakıldığını belirtip, birisinde “insanın en üstün varlık olduğu ve her şeyin insan için yaratıldığı” diğerinde ise “insanın ekosistemin bir parçası olduğu, diğer canlılardan üstün ve ayrıcalıklı yaratılmadığı” şeklinde değerlendirildiğini söyledi. Günümüzde popüler bir terim olan koruma-kullanma dengesinin, kullanma öncelikli mi? yoksa koruma öncelikli mi ? olacağı konusunu görsel örneklerle sundu. Karabiga’da yapılmak istenen tesisleri ve yapılan mücadeleleri harita üzerinde anlattı. Yazlık evler ve imarlaşma sonucu doğal habitatların nasıl yok olduğunu örneklerle gösterdi.

KIYILARIN YÜZDE 90 BETONLAŞMAYA MAHKUM EDİLDİ
Yeni sit düzenlemelerindeki kaygıların odaklandığı konuları paylaşan Cem Orkun Kıraç, korunan alanların yeni kategorilerinde ve uygulamalardaki belirsizlikler konusunda bilgi verdi. Özellikle Akdeniz Fokunun yaşam alanı olan kıyılarda meydana gelen tahribatları, yapılan mücadeleleri, Kuşadası’nın bakir kalmış kayalık kıyılarında yaşayan 4 Akdeniz fokunun habitatlarının ne kadar önemli olduğunu görsellerle sunan Kıraç, tüm Akdeniz Havzası’na bakıldığında Akdeniz Foku, Caretta caretta, Yeşil kaplumbağa gibi dünyada korunması gereken çok önemli türlerin popülasyonlarının en yoğun olduğu yerin Türkiye ve Yunanistan kıyıları olduğunu, bunun nedeninin de bu alanların zengin biyolojik çeşitlilik içerdiğini söyledi. Ülkemizin kıyılarının uzunluğunun yaklaşık 12 bin kilometre olduğunu, ama bu kıyıların yüzde 90’ı betonlaşmaya mahkum edildiğini çok az bir alanın kaldığını yine örneklerle anlattı. Korumayı taahhüt ettiğimiz canlıların çok kısıtlı bir alanda sıkışıp kaldıklarını söyledi.

KIYI YAĞMACILIĞI HAT SAFHADA
Türkiye kıyılarında önemli doğa alanlarının korunması, habitat tahribatına karşı izlenen ve savunulan kıyılar, SAD’ın ÖDASAVUN” projesini anlatan Cem Orkun Kıraç, “Kıyı kanununda, kıyılar kamu yararınadır, vatandaşlarındır. Proje kapsamında Türkiye kıyılarında yer alan tüm önemli doğa alanları, ekolojik özellikleri ve üzerlerindeki insan baskıları açısından incelenerek, 25 ekolojik bölgeden 10 baskı altında.” Dedi.

‘KUŞADASI ÇABALARIN KARŞILIĞINI ALDI’
Cem Orkun Kıraç, Doğal Botanik Park kıyılarında habitat araştırması yaparken bir Akdeniz Fokunu görüntüleme şansını yakaladı. Bu bölgeye özel bir önem verilmesini ve deniz koruma alanı olarak değerlendirilmesini söyledi. Foça’da bile bu kadar fok kalmadığını, Kuşadası kıyılarında 4 Akdeniz Fokunun yaşadığını, bunun yanısıra bu kıyıların hem Ceratta Carettaların hem de Chelonia mydasların kışlama ve beslenme alanı olduğunu, orfoz, denizatı ve pekçok önemli deniz canlısını barındırdığını, karasal bölümünde de Küçük Kerkenez gibi nadir bir kuş türünün ürediğini, onlarca orkide türünün ve yüzlerce bitkinin yaşadığı böylesine bütünlük oluşturan bir alanın başka bir yerde olmadığını, Kuşadası’nın bu açıdan çok şanslı olduğunu söyledi.

Örneklerle, slaytlarla anlatılan sunum sonunda konuşmacı Cem Orkun Kıraç tarafından izleyicilere katlım belgesi verildi. Katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevaplayan Orkun’a katılımından dolayı Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın çiçeği küçük çevreci Bilgekağan Sarohan, EKODOSD’un teşekkür Belgesi Liman Başkanı Yaşar Karabacak tarafından verildi.

Kaynak: SES Gazetesi

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !