Yelkenli bir teknede omurga. bildiğimiz normal biçiminden farklıdır.Ağırlık olarak ve yüzey olarak etkili olacak biçimlerde sabit veya portatif olarak yapılır. Büyük teknelerde sabit bir ağırlık bulunduğu halde, küçük teknelerde istendiğinde boyu ayarlanacak bir düzende yerleştirilmiştir. Salma omurganın (drop Keel) en belirgin etkisi, teknenin rüzgarı kemere doğrultusundan aldığı durumlarda düşme miktarını azaltmasıdır.Küçük yelkenli teknelerde, örneğin Dingi tiplerde salma omurga hemen hemen tekne ağırlığına eşittir ve yerine oturtulduğu zaman teknenin ağırlık merkezini aşağıya indirecektir.
Dolayısıyla doğrultucu moment daha büyük olarak belirecektir. Oysa daha büyük teknelerde salma omurganın ağırlığını tekne ağırlığı ile karşılaştırırsak, tekne daha büyüktür. Bundan dolayı ağırlık merkezinin aşağıya inerek denge yardımcısı olması küçük miktarda olur.
Salma omurga yuvasına oturtulduğu zaman su kuvvetinin yüzeyine yaptığı basınç -tekneyi devirici bir yönde belirirken, Şek. 45. de görüldüğü gibi, yelken yüzeyine rüzgarın etkisi ile birleşerek tekneyi devirici bir rol oynarlar. Normal şartlarda bu kuvvetlerin etkisi tekne doğrultucu momenti ile yenilir.
Ağır sağanakların geldiği havalarda bu konuda dikkati bulunmak faydalıdır.Örneğin kötü dümen tutulduğu zaman, rüzgarın kemere doğrultusunda sağanak halinde boşandığı bir havada, tekneyi devirecek kuvvetler oluşabilir. Şek. 45. Salma omurgalı bir teknede alabora edici kuvvetlere karşı direncin oluşması.
Yukarıda açıklanan sebeplerden bir teknede salma omurganın durumu, teknenin ve havanın şartlarına göre ayarlanmalıdır. Bu konuda bir birim vermek doğru olmaz, ancak tecrübe İle bu faktör bulunabilir. Ayrıca sığ sularda salma omurganın yükseltilmesi veya alınması gerekebilir.Ani sağanaklarda, yelken yüzeyini küçülterek de devirici kuvvet azaltabilir.