YARATİCİ ENDUSTRİLERİN TURKİYE EKONOMİSİNE KATKİSİ ARASTİRİLDİ!

15 Haziran 2014 Pazar

NİLGÜN ATAR-turizmhaberleri.com/ haber Merkezi

12-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen İstanbul TV Forum ve Fuarı; yayıncılık sektörü, dernekleri, kamu kuruluşlarını buluştururken; panellere, ikili görüşmelere ve önemli açıklamalara ev sahipliği yaptı.

BAKAN ÇELİK PROJENİN DETAYLARINI AÇIKLADI…
İstanbul TV Forum ve Fuarı’na damgasını vuran en önemli açıklama ise; Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in açılış konuşmasında gündeme getirdiği, yaratıcı endüstrilerin Türkiye ekonomisine katkısının tespitine yönelik araştırma projesinin tamamlanması ve yakında kamuoyu ile paylaşılacağı idi. Basında geniş yer bulmayan bu açıklamanın detaylarını turizmhaberleri.com olarak paylaşacağız.

DİZİ İHRACATINDA MUHTEŞEM YILLAR….
Son 10 yılda Türk dizilerinin yurtdışındaki başarı grafiği hızla yükseliyor. Özellikle Muhteşem Yüzyıl 50 den fazla ülkede 300 milyon kişi tarafından izlenerek muhteşem bir rekora da imzasını attı. Dizi ihracatının Türkiye ekonomisine çok olumlu katkılar sağladığını kaydeden Bakan Ömer Çelik, Türkiye’de yaratıcı endüstrilerin ülke ekonomisine katkısının ölçümü, ekonomik büyüklüklerinin belirlenmesi ve bu endüstrilerin ülke ekonomisi içindeki yerinin tespiti konusunda bir proje yürüttüklerini ve görev döneminde başlatılan projenin bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu belirtti.

YILLAR VE RAKAMLARLA DİZİLERİN GELİŞİMİ…
Ülkemizin dizi ihracatında son yıllarda çok önemli bir ivme kazandığını belirten Bakan Ömer Çelik şu açıklamalarda bulundu:

” Dizi ihracatı dünyada yüzde 4.54 büyürken ülkemizde 2013 yılı sonu itibariyle bu oran yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşmiştir. 75 ülkeye 12 bin saati aşan dizi ihracatının ülkemiz ekonomisine de olumlu etkisi olmuştur.
2004 yılında 10 bin doları bulmayan ihracat rakamı, 2012 yılı sonu itibariyle 200 milyon dolara yaklaşmıştır. Türkiye 2023 vizyonu çerçevesinde bu genç ve yaratıcı sektörümüzde bir milyar doları hedeflemektedir. Ekonomik getirisi kadar Türkiye’nin dış politikasının en önemli ‘soft power’ unsurlarından biri haline gelmiştir. Dünyanın neresine giderseniz gidin sizinle Türkçe konuşan insanlar görüyorsunuz. Nereden öğrendiklerini sorduğumuzda, Türk dizilerinden öğrendiklerini ifade ediyorlar. ”
dedi.

İŞTE YARATICI ENDÜSTRİNİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI VE ÖNEMİNİN TESPİTİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA PROJESİ….

Mart 2013 tarihinde başlattıkları proje ile ilgili bilgi veren Bakan Ömer Çelik; şu açıklamalarda bulundu:

” Bu projeyi çok önemsiyoruz. Bugünkü gündemimizi oluşturan ve ülkemiz için çok önemli olan yaratıcı endüstri ve yaratıcı ekonomi ile ilgili bir yıldır sürdürdüğümüz bu çalışma yakında sizlerle paylaşılacak. 2013 Mart ayında başlattığımız proje, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ile Telif Hakları Genel Müdürlüğümüz tarafından ortaklaşa götürüldü. Bu çalışma Türkiye’de yaratıcı endüstrilerin ülke ekonomisine katkısının ölçümü, ekonomik büyüklüklerinin belirlenmesi ve bu endüstrilerin ülke ekonomisi içindeki yerinin tespitine dönük yapılan ilk çalışmadır.

SEKTÖRLERİN HEPSİ İNCELENDİ…
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından belirlenen metodolojinin temel alındığı bu çalışmada kitap ve yazılı basın, müzik ve gösteri sanatları, sinema ve video, radyo ve televizyon, fotoğrafçılık, yazılım ve veri tabanı, görsel sanatlar ve grafik ve reklamcılık gibi sektörlerin hepsi incelendi.

Bu çalışmanın istenen doğruluk ve kalitede hazırlanmasını sağlamak amacıyla Bakanlığımız başta olmak üzere, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TÜİK uzmanları ve akademisyenlerden oluşan bir proje ekibi oluşturuldu.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI YAKINDA AÇIKLANACAK…
Aynı zamanda ilgili sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alındı. 2009-2010-2011 dönemini kapsayan üç yıllık veriler doğrultusunda hazırlanmış ve Mart 2014 itibariyle çalışma tamamlanmıştır. Çalışma hiç şüphesiz başta yatırımcılar olmak üzere ilgili sektör, akademisyen ve politika yöneticilerinin bilgisine sunulacak çok önemli bir kaynak haline gelecektir. Önümüzdeki günlerde projeyle ilgili yapılan çalışmanın tamamını sizlerle açık bir şekilde paylaşacağız. Aynı zamanda Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü bu raporu tüm dünyaya yayınlayacaktır. ”

Kaynak: turİzmhaberlerİ.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !