VOR’daki yeni düzenlemeler ezber bozacak

1973 yılından beri yapılan ve yelken yarışlarının Everest’i olarak kabul edilen VOR’un yeni sezonunda, hem takımları hem de izleyicileri doğrudan etkiyecek değişiklikler yer alıyor.

Yeni düzenlemelerde heyecan seviyesi yüksek ve takımların yarış sırasında izleyicileriyle daha çok iletişimde olabilecekleri bir seri vaat ediliyor.

Alicante’den 22 Ekim’de startı verilecek Volvo Ocean Race (VOR) 2017-2018 edisyonu, yeni yarış kurallarından rotasına kadar bugüne kadar en çok konuşulacak VOR yarışlarından biri olacak gibi görünüyor.

YENİ CEO, YENİ KURALLAR, YENİ DESTİNASYONLAR

44 yıllık geçmişi olan Volvo Ocean Race’in dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından birisi haline gelmesinde kuşkusuz “Efsane CEO” Knut Frostad’ın büyük rolü vardı.

Geçmiş sezonlarda yaşanan kazaların ardından tek tip tekneler olan Open 65’lere geçilmesi kararıyla yarışlarda büyük dönüşüm yaşatan Frostad’ın “emeklilik kararını” açıklamasının ardından bu zorlu görevde bayrağı devralan VOR’un yeni patonu Mark Turner, daha hazırlıklar aşamasında adından çokça söz ettirmeye başladı.

Turner, kendisi için, “VOR gibi zorlu ve profesyonellik gerektiren organizasyonu, Frostad’ın yaptığı harika işlerden sonra bir üst seviyeye taşıyabilecek yetenek ve vizyona sahip insanı bulduk” açıklamasını yapan VOR Yönetim Kurulu’nu pek de haksız çıkartmayacak gibi bir strateji sergiliyor.

Görevi devralmasının ardından, daha uzun rota ve yeni destinasyonlar, karma takım kombinasyonları, yeni puanlama sistemi ve takımların yarış sırasında sosyal medya kullanabilecek olması yeni uygulamalardan bir kaçı…

Ancak bu kadarla bitmiyor. İlk kez katamaranları da sahaya sürmek gibi yaptığı değişiklikler ve yenilikler nedeniyle “ezber bozan” olarak anılan Turner’ın, yarışın başlamasına kadar geçecek 7 aylık sürede başka ne gibi yenilikler getireceği merak ediliyor.

KARMA TAKIM SEÇENEK Mİ, ZORUNLULUK MU?

Yelkenin, kadınlar ve erkeklerin aynı takımda yer alabileceği nadir sporlardan olmasına karşın, VOR’un 44 yılık geçmişinde 2000’in üzerinde erkek sporcuya karşılık 100 civarında kadın yelkencinin yarışmış olması ve 2014-2015 sezonunda Team SCA’nın başarısı üzerine yeniden karma ekiplere imkan veren düzenlemeye geçilmesine karar verildi.

Kadın yelkencilerin VOR’a katılımını artırmayı hedefleyen yeni kural sisteminde, VOR 2017-2018’de ekibin tamamının erkek olması durumunda takım 7 kişi ile sınırlandırılacak. Bununla birlikte, karma ekip benimseyen takımlar 5 kadın 5 erkek, 7 kadın 3 erkek veya 7 erkek 3 kadın seçeneklerine göre ekip oluşturabilecekler. Ekibin tamamının kadın olması halinde ise takım 11 kişiden oluşacak.

Open 65 üzerinde 7 kişi yarışmanın kolay olmayacağını, üstelik karma ekip kuracak 8-9 kişilik takımlara karşı 7 kişiyle yarışmanın da dezavantaja dönüşeceğini belirten VOR 2014-2015 şampiyonu Abu-Dhabi’nin dümencisi Ian Walker, “2017-2018 sezonunda bu düzenleme ile ekibe kadın yelkenci alınmasını bir anlamda zorunlu olacağını” belirtti.

Takımların farklı etaplarda farklı ekip kombinasyonları yapmalarına izin verileceği yarışta, önceki edisyonlarda olduğu gibi, etaba ait liman yarışlarında ilgili etap ekibinin yarışması kuralı var. Bu kural, 7 erkekten oluşan offshore ekibinin liman yarışında kadın yarıştırmak istemesi halinde esnetilmesi düşünülüyor.

Takımların henüz oluşmaya başladığı günlerde, Charles Caudrelier’in Donfeng ekibi, VOR ve olimpiyat geçmişi olan Carolijn Brouwer ve Marie Riou’yu ekiplerine katarak karma ekip kuracağını açıklayan ilk takım oldu.

Brouwer’ı iyi dümenci olduğu ve Team SCA’in dümenindeyken kendilerini birkaç kez geçtiği için ekibe aldığını belirten kaptan Caudrelier’in Riou’yu tercih etmesinin nedeni ise erkeklerle yarışma deneyimi ve olimpiyat geçmişine sahip iyi bir offshore yarışçısı olması.

Geçtiğimiz sezon TEAM SCA’in liman içi yarışlardaki genel sıralama üçüncülüğü ve 25 yıl sonra ilk bir kez kadın ekibin offshore yarış kazanarak Lisbon-L’orient etabında aldığı birinciliği ile geçmiş yıllarda kadın sporcuların önemli derecelerinin olmasının kendilerine cesaret verdiğini belirten VOR yönetimi, başarılı kadın yelkencileri yarışa çekmek için böyle bir düzenlemeye gittiklerini açıkladı.

YENİ PUAN SİSTEMİ

Tek tip tekneler olan Open 65’lerin kullanılmaya başlanmasıyla tün filonun yakın yarışarak dünyayı dönmesinin, VOR’u monotonlaştırmasından endişe eden ve tüm filonun birlikte hareket etmesini, “sürüden ayrılmamak” olarak nitelendiren VOR yönetimi, rekabeti kızıştırmaya yönelik bir takım düzenlemeler de yapıyor.

Takımların, rakiplerle birlikte hareket etmek yerine daha fazla risk almasına ve stratejik kararlarla hareket etmesini sağlamaya yönelik geliştirilen yeni puan sistemindeki ilk değişiklik derecelendirme yönteminde yapıldı.

Buna göre, etap derecelendirmelerinde, yüksek puan sistemine dönülecek ve sıralama puanlarına ek olarak her etabın birincisine bir bonus puan (örn; etap birinci 10, ikincisi 9, üçüncüsü 8 puan alacak v.b.) verilecek.

Diğer önemli ve mevcut takımların desteklediği yenilikler de zorlu etapların çift puan olması.

Rotanın bonus puanları; Cape Town – Hong Kong, Auckland – Itajaí ve Newport – Cardiff etapları için uygulanacak. Ayrıca Cape Horn’u ilk dönen takım ve tüm yarışta en iyi zamanı yapan takım da bonus puana hak kazanacak.

Puanlama sitemindeki değişiklikler, navigatörlere 2017-2018 sezonunda daha çok iş düşürecek. Zaman zaman hava durumu bilgi akışının kesilmesi ve teknelerin pozisyonlarının gizlenmesi düzenlemeleri de değerlendirme sürecindeki ek uygulamalar.

YARIŞ SIRASINDA SOSYAL MEDYA KULLANILACAK

VOR tarihinin en radikal değişikliklerinden birisi de yarış sırasında takımların sosyal medya kullanmaya başlaması olacak.

Geçmiş sezonlarda, sportmenliğe ve yarış kurallarına aykırı olması nedeniyle, takımların dışarında destek almasının önüne geçilmesi amacıyla teknelerdeki internet kullanımı sınırlandırılıyor, iletişim merkezden gelen mesajlar ve hava durumu verileri de “filtrelenerek” belli bir kısıtlama uygulanıyordu.

Mark Turner, dünyanın en özel ve ulaşılması zor bölgelerinde yarışan ekiplerin, yarış sırasında kendi öykülerini, aracıların değil kendilerinin anlatmasının önemli olduğuna inanıyor.

Üstelik sadece takım sözcülerinin veya kaptanlarının değil; trimcisinden navigatörüne kadar tüm ekip üyelerinin öykülerini kendi çevreleriyle canlı olarak paylaşmaları gerektiğini savunan Turner şunları söylüyor:

“Bunu sağlamak için yarışın temel esaslarına öncelik vererek, sadece tekneden veri göndermeye imkan veren, yarış merkezi kontrolünde ve tek yönlü veri gönderimine açık olacak Crew Communicator (ekip iletişim sistemi) adında bir sistem geliştirdik. Bu sistemle tüm ekip üyeleri sosyal medya paylaşımlarını rahatlıkla gerçekleştirebilecek.”

VOR Yarış Direkötrü Richard Mason ise, “Her yarışın ve teknenin kendine özgü çok özel öyküleri var. Takımların bunu takipçileriyle paylaşması hem yarışın daha iyi anlaşılması hem de daha çok kişiye ulaşması açısından önemli” açıklamasında bulundu.

VOR’DA İZLEYİCİLER DE UNUTULMADI

VOR 2017-2018 sezonunda izleyicilerin yarışı daha çok sahiplenmesi, takımlarıyla yakın iletişim kurabilmesi ve özellikle yarış köylerinde yarış deneyimi yaşayabilmelerine yönelik düzenlemeler üzerinde de çalışılıyor.

Beraberlerinde getirdikleri stadyum yarışları tecrübesini VOR’a aktarmayı hedefleyen yeni yönetim, M32 katamaranların etapların başlamasından bir gün önce yapılacak Pro-Am ve liman yarışlarında kullanılmaya başlanacağını açıkladı.

Yaklaşık 510 kg olan ve hemen her hava koşulunda yarışma imkanı sağlayan M32’lerin en az 8 etapta yer alması planlanıyor. Bu sayede, ziyaretçilere yüksek performanslı bir yarış deneyimi yaşatmanın yanı sıra, yarış köylerindeki ilgi ve hareketliliği arttırarak organizasyona daha fazla sponsor çekilmesi hedefleniyor.

Etaplar arasında yarış köylerini ziyaret edenleri bekleyen bir diğer sürpriz de halka açık pit alanları ve takım üsleri olacak.

Yarışlar sonrasında, bakıma alınan teknelerde yapılan çalışmaların ve takımların bir sonraki etaba nasıl hazırlandıklarının yerinde izlenmesine imkanı sağlanarak izleyicinin işin içine daha çok çekilmesi ve yarışa bağlılığının artması planlanıyor.

VOR yönetiminin, “ziyaretçilerin misafir odasında ağırlanması” olarak nitelendirdiği bu uygulamada takım üslerinin belli bölümleri herkese her zaman açık olurken, sponsor aktivitelerine özel bölümlerle yine yer verilecek.

ESS ENERJİSİNİ VOR’A TAŞIDI

“Ezber Bozan” CEO Turner’in yaptığı değişikliklerin bir kısmı, yaratıcısı olduğu Extreme Sailing Series’in düzenlemelerini hatırlatsa da, VOR 2017-2018’in gerek takımlar, gerek izleyiciler için oldukça heyecanlı geçecek bir sezon olacağını şimdiden söyleyebilmek mümkün.

VOR 2017-2018 sezonunda yer alacak takımları, etapları ve diğer yenilikleri sizlere paylaşmaya devam edeceğiz.

Kaynak: TurkSail
Derleyen: Hande ÖZER

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !