Volvo Ocean Race’in rotası 6 bin mil uzatıldı

İspanya’nın Alicante Limanı’nda 22 Ekim’de başlayacak olan Volvo Ocean Race 2017-18’in, yeni CEO Mark Turner’in “rüzgarı” nedeniye “ezber bozan” bir edisyon olacağından söz etmiştik.

Daha uzun bir rotada ve Alicante’deki start öncesine ilk kez eklenen zorunlu kalifikasyon etaplarında yarışacak takımlar hazırlıklarını tamamladı.

22 Ekim’de başlayacak olan okyanuslardaki büyük mücadele VOR 2017-2018’de bu yıl önemli değişikliklerden biri de rota mesafesi… Yarışın rotası yaklaşık 6 bin 200 mil uzatıldı.

11 ayaktan oluşacak 45 bin deniz mili uzunluğundaki yarışta takımlar mücadeleye yine Alicante’den başlayacak ve sırasıyla Lizbon, Cape Town, Melbourne, Hong Kong, Guangzho, Auckland, Itajai, New Port, Cardiff ve Gothenburg etaplarını tamamlayıp Hague’a ulaşmaya çalışacaklar.

ROLEX FASTNET DE VOR TAKVİMİNE GİRDİ

Yarışı, bir önceki edisyona göre 2 etap ve yaklaşık 6 bin mil uzatmakla yetinmeyen yarış yönetimi, bu yıl Ayak 0 ve Prolog (Hazırlık) Yarışları olarak nitelendirilen 4 yarışı da takvime aldı. Üstelik bunlara katılımı da zorunlu kıldı.

Bu kapsamda Cowes Week Round Isle of Wight yarışı 2 Ağustos’ta yapıldı. 6 Ağustos’ta Rolex Fastnet Rock yarışı ile devam edecek Ayak 0’ın, 10 Ağustos’ta, solo transatlantik yarışı Route du Rhum ile anılan St. Malo’daki pitstop ve Pro-Am yarışlarının ardından 16 Ağustos’ta Lizbon’da tamamlanması planlanıyor.

YILIN SÜRPRİZİ

Tüm okyanus yarışçılarının hedefinde olan ve dünyanın en prestijli yarışları arasında sayılan Rolex Fastnet Rock yarışının da VOR’un zorunlu kalifikasyon yarışları arasına alınması bu yılın en önemli sürprizlerinden birisi.

Kıyı ve açık deniz rotaları, kendine has iklimi ile ekiplere her zaman beklenmedik, şaşırtıcı rüzgarlar sunması nedeniyle uykusuz yarış olarak tanımlanan 600 millik Fastnet Yarışı, VOR ekiplerinin gerek taktik, gerek navigasyon deneyimi açısından kendilerini sınayabilecekleri önemli bir etap olacak.

DENİZDE CANLI KALABİLME EĞİTİMİ

Ayak 0’ın ardından VOR filosu 18 Eylül’de Lizsbon’da toplanacak. Tüm tekneler karaya çekilip son teknik bakımlar ve güvenlik kontrolleri yapılırken, takımlar da denizde canlı kalma ve tıbbi yardım eğitimleri alacaklar.

VOR 2017 startı öncesi son teknik hazırlıkların tamamlanmasıyla, 8 Ekim’de başlayacak son kalifikasyon etabı olan Prolog (Hazırlık) Yarışı’na katılacak ekiplerin, büyük starttan 10 gün önce, 12 Ekim’de Alicante’de finiş vermeleri planlanıyor.

7 EKİP KATILACAK, MAPFRE’DEN İLK YARIŞTA REKOR

Geçtiğimiz edisyonda da yarışan Mapfre, Dongfeng, Team Brunel ve Team Vestas 11th Hour Racing dışında, bu yıl VOR’a dahil olan Team AkzoNobel, Sun Hung Kai/Scallywag ve Turn the Tide on Plastic ile birlikte okyanuslarda toplam 7 ekip mücadele edecek.

Takımların 2 Ağustos’ta filo olarak ilk kez start hattında yer aldığı Cowes Week Round Isle Wight Yarışı’nda, Xabi Fernandez’in Mapfre’siden de bir rekor geldi.

Yaklaşık 3 saat 13 dakika 11 saniyede ile Isle of Wight rotasını tamamlayan Maphre’nin ardından Team Brunel ikinci ve Akzo Nobel üçüncü oldu.

Yarış sonucu hakkında bir değerlendirme yapan Team Brunel Skipper’ı Bouwe Bekking, “Team AkzoNobel bir yıldan fazladır çalışıyor ama en hızlımız Mapfre’ydi” dedi. Mapfre’nin dümencisi Xabi Fernandez ise ekibinden memnun olduğunu belirtmekle yetindi.

Her edisyonda olduğu gibi son derece deneyimli dümencilerin yönetiminde yarışacak ve ağırlıklı olarak karma ekiplerden oluşacak takımlarda yine olimpiyat madalyalı ve okyanus tecrübesi yoğun profesyonel yelkenciler bulunuyor.

Geçtiğimiz sezon Türk bayrağı gösteren Team Alvimedica’nın dümencisi Charlie Enright, “En büyük hayalim” dediği VOR’a bu yıl Team Vestas 11th Hour Racing’in dümeninde devam edecek.

VOR’UN 3 YILLIK PERİYODU DARALTILDI

Takımların hazırlıkları devam ederken, yeni CEO Mark Turner yönetimindeki VOR organizasyon ekipleri de dur durak tanımıyor. Daha bu yılın hazırlıkları sürerken, şimdiden bir sonraki VOR’un planlamasını yapmaya başlamışlar bile…

Organizasyon ekibi, geçtiğimiz günlerde yine ezber bozdu ve yarışın üç yılda bir değil 2 yılda bir yapılacağını, dolayısıyla 14’ncü edisyonun 2019’da başlayacağını duyurdu.

Bu değişiklikle, takımların ve ev sahibi kentlerin, buna bağlı olarak VOR’un “piyasa değerinin” korunacağına inanan yarış yönetimi, sürdürülebilirlik konusunda da çalışmalarını hızlandırdı. Gerek açık deniz yelkencisi yetiştirilmesi, gerekse çevre ve doğal kaynakların korunmasına yönelik işbirliği anlaşmalarına peş peşe imza atılıyor.

ÇOK GÖVDELİ TEKNELER ONAYLANDI

Diğer yandan, yine Mark Turner’ın göreve gelmesi ile tartışmaya açılan, VOR’da çift gövdeli tekne konusunda da karara varıldı.

Offshore ve okyanus etaplarında 60 feet su kanadı destekli tek gövdeli teknelerin ve inshore (koyiçi) yarışlarda 32 feet katamaranların yer almasını onaylayan VOR yarış yönetiminin, 6 yıl kullanılmasını öngördüğü yeni tekneleri 2019’da görücüye çıkarması bekleniyor.

Gelişmelere bakıldığında, bu yıl 13’üncüsü yapılan VOR 2017-2018 edisyonunun, starta üç aydan kısa bir süre kala, kendini izletmeye başladığını söylemek yanlış olmaz.

Şimdi gözümüz 6 Ağustos’ta (yarın) başlayacak Rolex Fastnet Race’de ve peş peşe yenilikler açıklayan VOR yönetiminde.

Kaynak: TurkSail
Derleyen: Hande ÖZER

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !