Türkiye’nin en büyük gölü olmasının yanı sıra sodalı suyuyla dünyanın gözde sulak alanlarından Van Gölü’nün derinlerindeki hazineler bir fotoğraf sergisiyle anlatılacak. Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği üyelerinin Van Gölü’nün derinlerinde çektiği fotoğraflar Van Valiliği’nin organizasyonuyla Adilcevaz Kaymakamlığı binasında sergilenecek. Van’a uzun yıllar hizmet eden Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın hazırladığı proje ile gölün tabanında oluşan mikrobiyolitler sualtı severlerle buluşacak.
Van Valiliği’nin organizasyonuyla Adilcevaz Kaymakamlığı’nda sergilenecek
3 bin 713 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük göllerinden biri olmasına rağmen sularındaki soda oranıyla dikkat çeken Van Gölü için yeni bir sergi açılıyor. Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği’nin Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın organizatörlüğünde gerçekleştirdiği sualtı çekimlerinden elde edilen görüntülerde mikrobiyalitlerin gizemli dünyası satha çıkartılacak. Denizlerdeki mercan topluluklarının bir benzeri olarak oluşan ve yaşı 70 milyon olarak tahmin edilen mikrobiyalitler bilim dünyasının ilgisini çekiyor.
Gizemleri ve sırlarıyla ilgi çeken sulak alan: Van Gölü
Sodalı suları nedeniyle kışın donmayan Van Gölü’nün gizemleri arasındaki mikrobiyalitleri görüntüleyen Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği böylece bilim dünyasına da ışık tutacak. Van Valiliği’nin organizasyonu ve Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın liderliğinde Van Gölü’nün derinliklerine inen Ateş Evirgen, Murathan Yıldız, Mehmet Çelik, Erhan Öztürk ve Murat Atasoy; Van’ın Edremit, Gevaş ve Akdamar ile Bitlis’in Tatvan ve Adilcevaz kıyılarında dalışlar yapmıştı. 5 sualtı görüntüleme uzmanının çektiği fotoğraflar Adilcevaz Kaymakamlığı binasında 6 Aralık’tan itibaren sergilenecek.
Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı