TUYUP PROJESININ ITICI GUCU TURIZMCILERDIR

05 Kasım 2014 Çarşamba

NİLGÜN ATAR- turizmahberleri.com- Antalya
TUYUP ANTALYA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) kapsamında düzenlenen Bilgilendirme Toplantısı 4 Kasım 2014 tarihinde Antalya Limak Lara De Luxe Resort Hotel de gerçekleştirildi.

Toplantıya; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Köken, AKTOB Eğitim Koordinatörü Abdullah Durmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarından Kerem Tezcan, Proje Uzmanları, sektör temsilcileri, otelciler, turizm öğrencileri, stk’lar katıldılar.


TURİZM MESLEKİ EĞİTİMLERİ 30 AY SÜRECEK…
Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi; (TUYUP) Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu(GIZ) liderliğindeki konsorsiyum tarafından yürütülüyor.

7.5 milyon Euroluk AB projesinin sözleşme makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı..2014 yılında start alan TUYUP projesi kapsamında Türkiye genelinde bilgilendirme toplantıları devam ediyor. 14 Temmuz 2016 tarihinde sona erecek projede 30 ay boyunca eğitim verilecek ve turizm sektöründe çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

BİR YANDA 5 YILDIZLI OTELLER, DİĞER YANDA YETERSİZ İŞGÜCÜ
TUYUP Bilgilendirme Toplantısında konuşan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, eğitime ve tesisler arası personel transferlerine dikkat çekerek şunları söyledi:
” Turizm sektöründe eğitim gücüne ve eğitilmiş personele şiddetle ihtiyaç duyuyoruz. Aktob ve diğer kurumların desteği olsa da yeterince eğitilmiş personel yetiştiremiyoruz. Eğitim çalışmaları için daha fazla güç birliği yapılması gerekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müdürlükleri, dernekler, yerel kaynaklardan yararlanarak yapılan çalışmalar halen ihtiyaca cevap vermiyor. Bir yanda 5 yıldızlı otellerle övünüyoruz, diğer yanda işsizlik ve yetersiz iş gücünden şikayet ediyoruz. Turist sayısı kadar gelirlerin de artmasını istiyoruz. Valilik ve Bakanlık olarak tüm sektörel iyileştirme çabalarının tamamını destekliyoruz. ”

TURİZM ŞOFÖRLERİ EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ..TÜRSAB’A ÇAĞRI…
Turizm çalışanları kapsamında turizm şoförlerinin de eğitimine önemini vurgulayan Vali Yardımcısı Yüksel;. “Trafik kazalarını, acenta, otelci, rehber arasındaki tartışma ve sorunları iyileştirmek istiyoruz. Teorik ve uygulama eğitimlerine başladık. Seyahat acentası bünyesinde kadrolu çalışan şoförler diğerlerine göre daha iyi durumdalar. Ancak özellikle her yıl turizm sezonunda başka illerden gelenlerin kaza ve şikayetleri daha fazla… Her yıl eğitim vermeye çalışıyoruz. Sektöre yeni katılan şoförlerin mutlaka kurumsal eğitime ihtiyaçları var. TÜRSAB’ın da bu konuya ağırlık vermesi gerekiyor. Bu projenin bu kapsamda da farklılık getirebilir diye umuyoruz. ” Dedi.

TUYUP TURİZMDE EN KAPSAMLI EĞİTİM PROJESİ…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş; Bakanlık olarak turizm sektörü işverenleri ve çalışanlarının sorunlarını yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “ bütüncül çözümler geliştirmeye azami özen gösteriyoruz. Projenin orta ve uzun vadede önemli sonuçlar doğuracağına inancımız tamdır. ” dedi. Bu proje ile şimdiye kadar Bakanlık ve çeşitli kamu-özel kuruluşlarca verilen işbaşı eğitimlerinin en kapsamlısını sektöre sunduklarını belirten Okan İbiş; katılımcılara toplam 180 bin saat mesleki eğitimin yanı sıra talep edilen tüm yabancı diller ve sosyal konularda eğitim imkanı sağlanacağını söyledi.

ULUSAL MESLEKİ BELGELENDİRME SİSTEMİ….
Bu güne kadar Uluslararası Mesleki Belgelendirme sistemine sahip olmayışımızın getirdiği sorunları hep birlikte yaşadıklarını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Okan İbiş; “ Bu konuda atılan en büyük adım Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde 2006 yılında kurulan ve şahsen yönetim kurulunda yer aldığım Mesleki Yeterlilik Kurumu ile atılmıştır. Biz de Bakanlık olarak sektörümüz ile işbirliği yaparak Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Mesleki Yeterliliklerin hazırlanmasına destek verdik, vermeye devam ediyoruz. ” dedi.

PROJE SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINI KARŞILARSA BAŞARILI OLUR
Projeden eğitim alan yaklaşık 2000 kişinin Ulusal Mesleki Yeterlilik sınav ücretlerini karşılanacak. Böylece çalışanlar yeteneklerini belgeleyecekler hem de işverenler 4447 sayılı kanun kapsamında SGK prim teşviklerinden yararlanacaklar.
“İşgücü Araştırması ” çalışmalarının Projenin önemli faaliyetlerinden olduğuna değinen Okan İbiş; Bakanlıkların temel görevinin politika ve stratejiler üretmek ve bunları hayata geçirmek olduğunu ancak üretilen politikaların sektörün talep, beklenti ve ihtiyaçlarını tüm gerçekliğiyle karşıladığı ölçüde başarılı olabileceğini vurguladı.

Özetle turizm sektörünün projeyi benimsemesi, sahiplenmesi, görüş ve önerilerini paylaşması, işbirliği yapması sonucunda proje gerçek hedeflerine ulaşacak ve başarılı olacak.

YEŞİL YILDIZLI OTELLER ARTIYOR….
Yeşil Yıldız projenin en önemli başlıklarından… Çevre dostu oteller için2008 yılında Yeşil Yıldız Belgeleme sistemini başlatıldığını ve yeşil yıldızlı tesislerin hızla arttığını belirten Okan İbiş; “yeşil yıldız projesini herkesin dikkatle takip etmesi gerekir. Projemizle her bölgeden ve her yıldız türünden seçeceğimiz 15 örnek işletmeye danışmanlık hizmeti vererek, bu işletmelerin geçtiği tüm süreçleri diğer işletmelerimize örnek olarak anlatmayı hedefledik. Ayrıca eğitim filmleri ve kitapları, İşgücü araştırma sonuçları, çevre dostu otel yönetimi kapsamındaki her türlü bilgiye internet sitesinden ulaşılabilecek.“ dedi.


PROJEYE AKTOB DESTEĞİ
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Eğitim Koordinatörü Abdullah Durmuş ise “sizi neyin geliştireceğini düşünün ve onun peşinden koşun ” sözleriyle başladığı konuşmasında Tuyup projesini şiddetle önemsediklerini ve desteklediklerini belirtti. Aktob bünyesinde kurulan Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin Türk Akreditasyon Kurumu TURKAK tarafından Personel belgelendirme standardına uygun bulunarak Kat görevlisi, Genel alan görevlisi ve sorumlusu meslek çalışanlarını akredite ettiğini, sertifika sınavları yapmak üzere yetkilendirdiğini, önümüzdeki süreçte servis, mutfak ön büro çalışanlarının da sınav ve belgelendirme yetkisine sahip olacaklarını aktardı.

Konuşmacıların ardından proje uzmanları Lothar Dulberg, Fulya Sürmen, Bakanlık Uzmanı Kerem Tezcan; Özel eğitim kuponları, çevreye duyarlı turizm işletmelerinin çoğaltılması, Yeşil Yıldız Belgesi, Turizm sektörü işgücü araştırması, Turizm sektörüne açılacak online bilgi bankası hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Turizmcilerin soruları cevaplandırıldı.

Proje uzmanı Lothar Dulberg’in başarılı sunumu ve önemli açıklamalarını bir başka yazımda paylaşacağım.
Başlık ise şimdiden belli:
OTEL ÇALIŞANINI ALIN, GERİYE BETON KALIR….
Ne kadar doğru bir söz değil mi?…

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !