26 Kasım 2014 Çarşamba
– HİKMET TOSUN
Sinop İl kültür ve Turizm Müdürü
Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı
Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin en yeni turizm destinasyonudur. Yol standardı yükselmiş, hava limanları ve cruise turizmi Karadeniz turizmine entelektüel boyut kazandırmıştır. Özellikle 2008 küresel ısınmanın etkisiyle Karadeniz turizm trafiği hızlanmıştır. Körfez ülkeleri Karadeniz’i keşfetmiş, cruise tur operatörleri de Karadeniz’in doğa ve kültürel zenginliğinin cazibe merkezi oluşturmasına dikkat çekerek Kuzey ve Güney Karadeniz’e paket programlar düzenlemektedirler.
Ancak 2014 yılında başlayan Kuzey Karadeniz’deki olaylar ve güvensizlik Güney Karadeniz’e daha çok cruise gemisinin gelmesine neden olmuştur. Doğu – Batı ve Kuzey – Güney deniz trafiğinde coğrafi merkez olması nedeniyle en şanslı konumda olan il Sinop’tur. Sinop limanını yıl içerisinde 31 cruise gemisi ziyaret etmiştir. 2015 yılı içerisinde Karadeniz’e girecek gemi sayısı 100’ün üzerinde, Sinop Limanına ise 48 cruise gemisinin rezervasyonu var. Bu sayının artması için Valilik olarak yoğun bir tanıtım çalışmasının içerisindeyiz.
Karadeniz Turizmde geç kalınmış ancak bu bir avantaj. Çünkü doğa ve kültür varlıklarını koruma ve kullanma dengesindeki toplumsal duyarlılık artmış, planlı ve sürdürülebilir bir turizm için önemli çalışmalar yürütülüyor. Karadeniz Bölgesinde marka otellerin, dev binaları yükselmekte, yaylaları birbirine bağlayan yeşil yollar açılmakta ve Karadeniz Turizmi gün geçtikçe markalaşmaktadır. Kadit ve Skal Kulüpleri Karadeniz’de örgütlenmelerini tamamlamış, bölge turizm havzası için çalışmalarını sürdürmektedirler.
20 Kasım Perşembe günü Samsun North Point Otel’de Samsun, Sinop, Amasya, Ordu ve Çorum illeri turizm sektörü, tur operatörleri ve il müdürleri Bakanlığımız koordinasyonunda bir araya gelindi. Turizm sektörünün eğitim kalitesinin çevreye duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm Sektörü İşveren ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi) projenin içeriğini ve yararları konuşuldu, tartışıldı.
Dünya turizm sektörü içinde önemli yer tutan Türkiye Turizm Ailesini eğitmek amacıyla Bakanlığımızın koordine ettiği 7,5 Milyon €’luk bir proje Karadeniz için hayati öneme sahiptir. Çünkü bölge eğitime çok muhtaç, el yordamıyla yürüyor işler.
(Çorbanın içinde baş parmak). Sektör temsilcileri arkadaşlarla yaptığım görüşmelerden ve oradaki konuşmalardan anladığım kadarıyla Karadeniz bu projeden pek pay alamayacak gibi hele Sinop hiç faydalanamayacak. Her konuşmada sektörel eğitimle işe başlarız ancak icraat yok. Turizm sektöründe personel hareketliliği çok fazla, eğitimli ve nitelikli personel az olduğundan sektörün gözü diğer sektörde çalışanın üzerinde.
Karadeniz’de bir restoranda yemek yiyorsun 1 ay sonra garson başka bir restoranda çalışıyor. Böyle bir kısır döngü var. Şimdi Karadenizli turizm işletme sahibi diyor ki; “Ben projeye adam göndermem, niye mi!… İşi öğrenen beni bırakır gider ya da çok maaş ister. ” Peki nasıl olacak da turizme kalite gelecek. “Ben çalışanımı kendi usullerimle eğitiyorum, gerisini bilmem.“ İşte bu projenin Karadeniz’de tıkanacağı noktadır. Bunun çözülmesi lazım.
Bu projede emeği geçenlere Karadeniz turizm ailesi olarak teşekkür ediyor, Karadeniz Turizmi için başından beri takip ettiğim bu projenin önemini vurgulamak istiyorum.
Kaynak: turizmhaberleri.com