29 Temmuz 2015 Çarşamba
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
Geçtiğimiz günlerde “Müzelerin BTM-TÜRSAB’a ihalesi hukuksuz bulunarak iptal edildi ” başlığı ile yayınlanan haberde Kültür ve Turizm Bakanlığı -Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi ihalesinin hukuksuz olduğu ve ihaleyi alan Türsab’ın devleti zarara uğrattığı yönünde iddiaları yer almıştı. 3. İdare Mahkemesinin ihale işlemini iptal kararı verdiği belirtilen haber; hem ulusal basın ve hem de turizm basınının gündemine girmedi.
Turizmhaberleri.com Ekibi olarak konuyu bir de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından araştıralım ve dinleyelim dedik. Turizm sektörünü ve kamuoyunu bilgilendirmek açısından konu ile ilgili merak ettiğimiz soruları, hukuki sürecin hangi aşamada olduğunu, müze ve ören yerleri ile ilgili ihale taahhütlerini, gelirleri ve müzelerle ilgili proje ve yatırımlarını TÜRSAB yetkililerine sorduk.
İşte TÜRSAB ile yaptığımız görüşmeler sonunda aldığımız bilgiler, rakamlar ve görüşler:
DAVA DANIŞTAY’DA SÜRÜYOR….
Söz konusu davada hukuki süreç; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Temyiz talebi ile Danıştay’da devam ediyor. 13.09.2010 tarihinde Ankara’da yapılan “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 52 Müze ve Örenyeri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşi ” ihalesine 4 firma katılmıştı.(Akfen-Tura İş Ortaklığı, Türsab-Mtm İş Ortaklığı, Bilintur, Göçtaş.)
İLK YIL YÜZDE 51.8 GELİR ARTIŞI SAĞLADIK…
Müze ve Örenyerleri yönetiminin TÜRSAB’a ihale edilmesi sonucu devletin zarara uğratıldığı iddialarını aktardığımız TÜRSAB Yetkilisi; gazetemize şu açıklamalarda bulundu:
” İhale kapsamındaki 52 Müze ve Örenyeri gelirleri 2009 yılında 125.453.000.-TL, 2010 yüzde 17,6 artışla 147.560.000.-TL olarak gerçekleşmiş iken ihaleyi kazanan TÜRSAB; gerek kaçak girişlerin önlenmesi gerekse “Çağıran, Karşılayan, Ağırlayan ” müze işletim anlayışını kendisine ilke edinerek Uluslararası tanıtım, Bilgilendirme çalışmaları, Tecrübeli personeli, Modern giriş kontrol sistemleri ve Biletleme, sair giriş enstrümanları ile ihale kapsamındaki gişeleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü adına işleterek 2011 yılında bir önceki seneye göre yüzde 51,8 artışla 224.139.000.-TL gelir elde edilmesini sağlamıştır. ” ifadelerine yer verildi.
TAAHÜTLERİMİZİ FAZLASIYLA YERİNE GETİRDİK
İhale kapsamında Bakanlığa verilen gelir taahhüdünü fazlasıyla yerine getirdiklerini vurgulayan TÜRSAB yetkilisi; rakamlarla bu tabloyu net ve açık bir şekilde şöyle ortaya koyuyor: TÜRSAB; Bakanlığımıza mevcut ihale kapsamında sırasıyla;
2011 yılı için 219.255.000.-TL,
2012 yılı için 247.860.000.-TL,
2013 yılı için 265.596.000.-TL,
2014 yılı için 285.831.000.-TL,
2015 yılı için 307.620.000.-TL,
2016 yılı için 339.243.000.-TL olmak üzere toplam 1.665.407.-TL garanti gelir taahhüdünde bulunmuş olup, 2014 yılı sonu itibarıyla taahhütlerini fazlasıyla yerine getirmiştir. denildi.
Yapılan ihale kapsamında 18.000.000.- TL Modernizasyon ve Alt yapı taahhüdünde bulunan TÜRSAB’ın; günümüz itibarıyla Koruma Kurulu Kararlarıyla onaylanmış bulunan ihaleye konu Müze/Örenyerlerinde taahhüdün üzerinde alt yapı ve Modernizasyon yatırımlarını gerçekleştirdiği ifade edildi.
Müze ve Örenyerlerinde neler yapıldı?
” Taahhüt kapsamında; Müze/Örenyerleri Gişeleri yapılmış, tadil edilmiş, tüm gişelerimize Biletleme, Kiosklar, Kart Basım Sistemleri, Elektromekanik Turnikeler ve Araç Bariyerleri ile Giriş Kontrol Sistemleri ve Sistemin çalışmasının T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından anlık izlenmesine imkan sağlayacak data ve görüntü aktarımı Kamera izleme sistemleri kurulmuştur. TÜRSAB bahse konu Sistemleri merkez idari departmanlarında 65, gişelerimizde 249 personel istihdamı gerçekleştirerek Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü adına çalıştırmaktadır. ”
Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin tanıtımı ve bilinilirliğinin artırılması amacıyla başlangıcından bu yana Sosyal Sorumluluk kapsamında yapılan çalışmalarını Müze ve Ören yerlerine de yansıttıklarını aktaran TÜRSAB ; ” Gerek yerli gerekse yabancı ziyaretçilerimizin Müze ve Örenyerlerini ekonomik ziyaret etmelerini sağlayan, özel müzelere, tiyatro ve operalara indirimli giriş, restoran, kafe ve mağazalardan indirimli alışveriş imkanları sunan, bilet kuyruklarında beklemeden ziyaretleri için kişisel, şehir ve bölge kartlarını çıkararak ziyaretçilerimizin hizmetine sunmuştur. ” ifadelerine yer verdi.
Ülkemizin gizli kalmış kültürel değerlerinin ortaya çıkartılması, tanıtılması ve korunmasına yönelik TÜRSAB tarafından yapılan çalışmalardan bazıları ise şöyle:
• İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Darphane-i Amire Binası’ nın deprem güçlendirmesinden restorasyonuna kadar yenilenmesine TÜRSAB olarak destek verildi.
• Pamukkale-Hierapolis Antik şehri ve Laodikeia Antik şehri kazılarına sponsor olundu.
• Görme engelli ziyaretçiler için Braille alfabesiyle Müze/Örenyerleri broşürleri hazırlandı.
• “Haydi Gençler Müzeye ” Gezi Programı ile öğrencilerin, Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi ile 65 yaş üstü ziyaretçilerin Müze ziyaretleri sağlandı.
Kaynak: turizmhaberleri.com