TURKİYE'NİN İSARET DİLİ EGİTİMİNE BUYUK İHTİYACİ VAR

16 Ağustos 2014 Cumartesi

NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
FARKINDALIĞA YOLCULUK SOHBETLERİ-3

Engelli bireylerin topluma entegrasyonu kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi ve ABGEM işbirliğinde tamamlanan bir yıl süreli AB Projesi Farkındalığa Yolculuk; adına uygun şekilde toplumsal farkındalık yaratmaya çalıştı. Ancak basının daha fazla desteği gerekiyor. Bir haberle değil farklı başlıklarda çeşitli haberlerle engelli gündeminin pekiştirilmesi şart.

turizmhaberleri.com olarak ” Farkındalığa Yolculuk sohbetleri ” başlığında açtığımız bu dosyada; amacımız engelliler dünyasına ve sorunlarına farklı cephelerden yaklaşmak, konunun derinlerine inmek, çözüm formüllerini masaya yatırmak… Kısaca bu farkındalık yolculuğuna tüm yüreğimizle katılmak istedik. The Marmara Hotel de gerçekleştirilen kapanış galasında; ilgili STK başkanları, akademisyen, turizmciler olmak üzere pek çok röportaj yaptık.
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28065
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28069

Şimdi sıra Isparta Ortopedik Engelliler Derneği OEDER Başkanı Ramazan Erdoğan da…
Farkındalığa Yolculuk Projesinin destekçisi olan OEDER in projeye nasıl dahil olduğunu, proje sürecini ve engellilerin sorunlarını-çözümlerini konuştuk. Isparta Ortopedik Engelliler Derneği 2010 yılında kurulmuş. Kentteki diğer engelli dernekleri ile işbirliği iiçinde olduklarını belirten OEDER Başkanı Ramazan Erdoğan; aynı zamanda Isparta Kent konseyi İl Meclisi Başkanı ve Isparta Engelliler Araştırma Merkezinin Danışma Kurulu Üyesi…

İşte sohbetimizin can alıcı başlıkları:

Isparta nın projeye dahil olması ve süreci anlatır mısınız?
2013 yılında derneğimizi ziyaret eden Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural; Isparta ve Burdur u da içine alacak bu projede bedensel ya da yürüme engelliler ile işitme engellilerin buluşması nasıl olabilir, birlikte neler yapabiliriz şeklinde görüş alışverişinde bulundu. Biz de kendilerine çok olumlu sonuçlar alınabileceğini ve faydalı olacağını söyledik. İşitme engellilerin İletişim kurmakta sıkıntı çektiğimizi anlattık.

Proje destekçisi olarak katıldığımız Farkındalığa Yolculuk başlıklı AB Projesine yönelik eğitimler için Isparta dan Antalya ya 12 hafta boyunca Cuma günleri 3 kursiyer, 2 refakatçi 5 kişi geldi. Bir gün konaklama yapıldı ve Cumartesi döndük. Sonunda kursiyerlerimiz sertifikalarını aldılar. İşitme engelli arkadaşlarımızla iletişim kurma noktasında çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Türkiye İşaret dili eğitiminde ne durumda?
İşaret dili eğitimi konusunda ülkenin tamamında büyük bir boşluk ve ihtiyaç var. Özellik turizm cenneti olan Antalya da gerçekten böylesine geniş kapsamlı v e vizyonlu bir projeye ihtiyacımız vardı. Bu tür projelerin çoğalması, geliştirilmesi ve tekrarının yapılması gerekiyor. ”

Peki Antalya ile Isparta yı bu çerçevede karşılaştırır mısınız?
Geçtiğimiz yıllarda Antalya da Engel Tanımayanlar Derneği nin yönetimindeydim. Benim kaldığım yıllarda Antalya da sağlık merkezleri ve aile hekimlerinin bulunduğu yerlerde rampalar çok eksikti. O yıllarda çok dile getirmiştim. Erişim ulaşım noktasında turizm cennetimizde böyle bir eksiklik olmamalı.. Bugün az da olsa biraz mesafe kaydedildi. Özellikle turizm merkezlerinde oteller ve taşıyıcılar da gelişmeler var, özel donanımlı araçlar, otellerde engellilere yönelik eğitimler verilmesi çok olumlu gelişmeler..

68 ADET ENGELLİ OTOBÜSÜ ISPARTA DA HİZMET VERİYOR..
Türkiye de ilk defa 68 adet tamamı engellilere yönelik araç ilk Isparta da hizmete girdi. Otobüs Kooperatifleri ile işbirliği yaptık. Şoförleri bilgilendirdik. Toplu taşımada bu araçlarla engellilerin sıkıntılarını aştık. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi nde engelsiz kampüs projesine ortak olduk.
Bu çalışmalarımız devam ediyor ama ne Antalya ne de Isparta istenilen düzeyde mesafe kat edemedi tüm engelliler adına söylüyorum.

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ HER ALANDA ÇOK BÜYÜK İHTİYAÇ…
Bugün kurum ve kuruluşlarda özellikle hastanelerimizde işaret dili eğitimi almış yeterli personel maalesef yok. Mahkemeler de aynı durumda; işitme engelli arkadaşlarımızın mahkemedeki sorunlarını aşamıyoruz. Orada tercümanlık yapan kişinin ya da bulunan kişinin işaret dili bilgisinin yeterli düzeyde olduğunu düşünmüyoruz. Suçlu suçsuz, suçsuz suçlu olabiliyor bu eksiklikten dolayı. Özellikle Antalya Adliyesinde yaşanmış bir olay bu konu. O yüzden bu soruna değinmek istedim. Isparta da kent konseyi Engelliler Meclis Başkanlığını yürüttüğüm için tüm engelli gruplarının sorunlarını yakından bilmek ve çözüm bulmak durumundayım.

Peki daha somut ve hızlı çözümler için formül nedir sizce?
Toplumun tüm kesimleri ile güçlü işbirliği yapılması gerekiyor. Valilik, yerel yönetim, üniversite MEB, Ticaret odaları, tüm meslek kuruluşları ve odaları ile kesintisiz işbirliği yapılması şart. Ortak fikirler ve projeler üretilerek sorunların daha hızlı çözüleceğine, engellerin kaldırılacağına inanıyorum.

SIRADAKİ RÖPORTAJ: Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !