TURKİYE VE ISVİCRE DOSTLUGU EBRU KOPRUSU İLE RENKLENİYOR

04 Nisan 2015 Cumartesi

– İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği Rezidansında, öğrencilere burs sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş’in ulusal ve uluslararası kurumlar nezdinde “Ebru Atölyeleri Kurulması Projesi ” nin içeriğini ve Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün verdiği desteği açıklaması, yabancı katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Ortak girişimlerin başlatılması yönelik adımların atıldığı etkinlikte , Büyükelçi Walter Haffner, İsviçre Kültür Ateşesini bu konuda görevlendireceğini ve eşinin de konuya destek vereceğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ebru Sanatçısı’nın İsviçre ve Türk bayraklarını işlediği kağıda, Ankara Üniversitesi Rektörü’nün eşi Nebahat İbiş ve İsviçre Büyükelçisi’nin eşi Tamar Almagor Haffner’ın birlikte yaptığı ebru çalışması İsviçre Büyükelçisi Walter Haffner tarafından beğenildi. Kendisi de sanatçı olan Büyükelçi Haffner, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş’in davetiyle ilk defa ebru icra etmek üzere ebru teknesinin başına geçti. Büyükelçi renklerin sudaki dansına katılmış olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş; Ebru sanatının, kendisi ve uzman heyetinin 27 Kasım 2014 tarihinde ülkemizi temsilen katıldığı 9.UNESCO Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda “Ebru, Türk Kağıt Süsleme Sanatı ” adıyla UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi ” ne kayıt edildiği bilgisini verdi.

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ebru kolleksiyonu ve Çiğdem Güllü’nün ebru ve Kat’ı eserlerinden oluşan sergiyi gezen Walter Haffner, iki ülke arasında yürütülen dostluk ilişkilerin kapsamına ebru sanatına destek verilmesinin eklenmesinin gerekliliğini vurguladı.


Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ kapsamında icracı birim olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü; ülkemiz kültürüne ait 12 unsuru, UNESCO “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması Temsili Listesi ” ne kayıt edilmesini sağlamıştır.

Ebru sanatının 12.nci unsur olarak yer aldığı listedeki diğer unsurlar şöyle sıralanmaktadır:

Meddah Hikayeleri (2008)
Mevlevi Sema Ayini (2008)
Aşıklık Geleneği (2009)
Nevruz Kutlamaları (2009)
Karagöz Gölge Oyunu (2009)
Semah (2010)
Geleneksel Sohbet Toplantılar (2010)
Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali (2010)
Tören Keşkeği Geleneği (2011)
Mesir Macunu (2012)
Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği (2013)
Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı (2014)

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !