23 Nisan 2015 Perşembe
– Antalya Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında gerçekleştirilen “Medya Köprüsü ” projesinin “Türkiye ve AB de Gazetecilik Medya Forumu ” Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu nda gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Konfederasyon Genel Başkanı Nuri Kolaylı nın yaptığı forumda Nürnberg Nachrichten Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Joachim Hauck, Nürnberg Nachrichten Gazetesi Siyaset Editörü ve (DJU) Gazeteciler Sendikası üyesi Georg Escher, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Özdemir, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Gazeteciler Konfederasyonu Genel Sekreteri Ergün Ata ve Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün panelde konuşmacı olarak yer aldı. Foruma Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdüresi Esen Diler in yanı sıra çok sayıda gazeteci, öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni “Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Forumumuz, Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürüttüğümüz Medya Köprüsü projemizin önemli ayaklarından biri. Projemiz, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde yürütülmekte. Bu kapsamda biz de beş farklı basın kulübünden gelen Alman gazetecilerle Türk meslektaşlarımızı ve İletişim Fakültesi öğrencilerimizi bir araya getirmekten mutluyuz. Forumda birbirinden değerli konuklar Türkiye ve Avrupa penceresinden gazeteciliğin farklı boyutlarına değinecek ” dedi.
Forumda Nürnberg Nachrichten Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Joachim Hauck “AB de Basın Özgürlüğü ” ne değinirken, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl ÖZSOY da “Türkiye de basın özgürlüğü ” nü değerlendirdi.
Nürnberg Nachricten Gazetesi Siyaset Editörü DJU Gazeteciler Sendikası Üyesi Georg Escher “Avrupa da gazetecilerin sosyal hakları ” başlıklı konuşmasında “Basın özgürlüğü adına gazetecilerin ekonomik ve sosyal alanda baskılara maruz kalmaması için sosyal güvenlik ve ekonomik özgürlüklerinin son derece iyi olması gerekiyor. Oysa Almanya da sosyal güvenlik pek iç açıcı değil. Basının en özgür olduğu ülke İskandinavya ülkeleri diyebilirim. ” dedi.
Escher in ardından söz alan Konya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Özdemir “Yerel gazetecilik ” başlıklı konuşmasında “Yerel dinamiklerin, yerel sektörün uluslararası boyutlara taşınabilmesi için en önemli unsur yerel basındır. Yerel basın aslında bir bakıma yerelin de kamu denetçisidir. Öte yandan “Türkiye gibi büyük bir ülkede yerel gazete yeterli gücü bulamamıştır. Bunun elbette ki sebebi ulusal gazetelerin yanı sıra ekonomik nedenlerden ötürü yerel gazetelerin Anadolu da yayınlanamamasıdır. ” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Gazeteciler Konfederasyonu Genel Sekreteri Ergun Ata, “Spor Gazeteciliği ” ne değinirken, “Spor haberlerini spor gazetecileri yapmalı, aksi takdirde spor yayınlarında kaliteyi yakalamak mümkün değil. ” diye konuştu.
Forumda son konuşmayı Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü ve Suriye de esir alınan gazeteci olan Bünyamin Aygün alarak “Savaş muhabirliği ” konusunda deneyimlerini paylaştı. “Savaşın en başından beri Suriye de görev yaptım. Bölgeye girmek son derece zor olduğundan yakaladığım her kare ve yazdığım tek bir satır dahi tüm dünya takip ettiği için çok önemliydi. Ancak daha sonra rehin alınarak 40 gün esir tutuldum ve işkence gördüm. Bu süreçte serbest bırakılmamda Türkiye Cumhuriyeti nin yanı sıra Antalya, Bursa, Trabzon Gazeteciler Cemiyetleri ve özellikle Alman meslektaşlarımın yürüttüğü kampanyalar ve verdikleri desteğin büyük rolü var. Bu nedenle bu tür olaylarda gazetecilerin örgütlenmesi ve birbirlerine destek olmaları büyük önem taşıyor. ” dedi.
Medya Köprüsü projesi çalışma ziyareti kapsamında 26 Nisan a kadar Türkiye de kalacak olan Alman gazeteciler Burdur, Isparta ve Alanya Gazeteciler Cemiyetleri ile irtibat kurma seminerlerinde yereldeki meslektaşlarıyla buluşacak ve çeşitli kurum ziyaretlerinde bulunacaklar.
Kaynak: turizmhaberleri.com