13 Ekim 2014 Pazartesi
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
Turizmci-Yazar Recep Yavuz’un ” Hindi Cumhuriyeti- Republic of Turkey ” başlıklı yazısını gündeme taşıyarak tartışmaya açtığımız Türkiye’nin yeni logo ve sloganına turizmcilerden görüşler gelmeye devam ediyor.
Önceki haberlerimizi okumak için:
İşte Türkiye’nin yeni logo ve sloganı….29.9.2014
www.turizmhaberleri.com/Haberayrinti.asp?ID=28266
Recep Yavuz yazıyor: REPUBLIC OF TURKEY 6.10.2014
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28290
Turizmciler yeni Türkiye Logosunu tartışmaya açtı. 10.10. 2014
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28309
TANITIM MARATONUNDA EN ÖNDE KOŞAN TURİZMCİLERE NEDEN YENİ LOGO SORULMADI..?
” Turkey Discover the potential ” sloganlı yeni logo üzerine görüşlerini açıklayan turizmciler; öncelikle logo hazırlanış sürecinde görüşlerinin alınmamasına tepkili… Türkiye’nin yeni logosunu neden beğenmediklerini madde madde sıralayarak belirten turizmcilerin sayısı giderek artıyor. Logonun Görselliği ile ilgili açıklanan eleştirilerin yanısıra; Hindi anlamına gelen TURKEY yerine TÜRKİYE adının kullanılmasını isteyen turizmcilerden başlattığımız gündeme destekler geliyor.
İşte www.gunaydıngezginler.com ‘un kurucusu ve turist rehberi Tolga Günaydın’dan Türkiye’nin yeni logosu ve sloganı ile ilgili görüşleri:
Türkiye için hazırlanan yeni logo turizm içerikli bir logo değil, ticari içerikli ve yatırımcı çekmeyi hedefleyen garip bir logo / işaret bu. Hangi turizmciye, hangi tur operatörüne, hangi STK’ya sormuşlar. Yılda 50 bin- 500 bin turist getiren tur operatörlerimize görüşleri sorularak fikirleri alınmış mı…?
Benim kişisel düşüncelerim şöyle:
1- Renk hatası: Benim bildiğim logo çalışmasında ürün – özellik bütünlüğü gerekir. Türkiye’nin özelliği yani algı rengi kırmızıdır, yeni logoda kırmızı yok. Türkiye’yi turkuaz renk ile anlatmaya çalışmışlar ama yabancı gözüyle bakarsanız insanlar bağlantı kuramayacaklar. Türkiye’ye daha önce gelenler de bu logoyu anlamayacak.
2- Yazım hatası: ” Hindi ” kelimesine takılı kaldık, Türkiye veya Turkiye olamadık. Anadolu / Anatolia yazsaydı da kabul ederdim, onu bile çok görmüşler.
3- Grafik hatası: Logo içindeki parçaların – sembollerin (yamalı bohça tekniği) ne olduğunu bir Türk olarak ben anlamadım, açıklamalar bana anlamsız geldi. Türkiye hakkında bilgisi olmayan bir yabancının ne anladığını veya anlaması gerektiğini merak ediyorum.
4- Mesaj hatası: Her logo bir ürün – hizmeti ifade eder, bu nedenle bir slogan kullanılır. Kullanılan slogan ” gücü / potansiyeli keşfet ” (Turkey, discover the potential). Ne gücü, ne potansiyeli???? Slogan ne anlatmak istiyor? Turizm için böyle bir sloganı kullanmak olmaz. Benden daha tecrübeli turizmcilerin de aynı fikirde olduğunu düşünüyorum.
Sonuç: Logoyu hazırlayan firma iyidir, tecrübelidir bence adamlarda hata yok. Hata bizde, yarattığımız ülke imajında. Bu logo tasarımının istek ve kontrolüyle uğraşan görevlilerimizde. Sen ülkeni tanımazsan, ülkenin hedefini görmezsen, logonun amacını anlatmazsan; logoyu hazırlayacak tasarımcılar da böyle bir logo hazırlar.
Logoyu hazırlarken 1,5 yıl çalışmışlar ve 150 kişiye sormuşlar; zamanınıza yazık, 150 kişiye de hayırlı olsun.
Saygılarımla,
Tolga Günaydın –
www.gunaydıngezginler.com
—————————–
DEVAM EDECEK….
TURIZMHABERLERI.COM’A YENİ LOGO İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ YAZIN YAYINLAYALIM
iletişim: nilgunatar@turizmhaberleri.com
nilgunatar@hotmail.com
Kaynak: turizmhaberler.com