TURKİYE INOVASYON HAFTASİ IZMİR'DE BASLİYOR

27 Mayıs 2014 Salı

– Türkiye İnovasyon Haftası nın ilk durağı İzmir olacak. Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliği 29-30 Mayıs 2014 tarihlerinde İzmir Swissotel de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, EİB Koor. Bşk. ve İnovasyon Komite Üyesi Sabri Ünlütürk’ün katılımıyla gerçekleştirilecek.

Ekonomi Bakanlığı nın katkılarıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla düzenlenecek olan Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliğine; Türk Ekonomi Bankası (TEB), Arçelik, Türk Hava Yolları (THY), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çözüm ortağı olarak destek veriyor. İzmir Swissotel de gerçekleştirilecek olan “Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir ” etkinliğine 6 bin ziyaretçinin katılımı hedefleniyor. Etkinliğe, Ege Bölgesi nde bulunan üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, teknoparklar, ar-ge merkezleri, üst düzey şirketlerin CEO ları davet edildi.

İki gün sürecek etkinlikte; Ege Bölgesi ndeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleri stantlarında inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı bulurken, Ege İhracatçı Birlikleri ve Denizli İhracatçılar Birliği nin yaptığı tasarım yarışmalarında ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı nda başarılı olan projelerde tanıtılacak.

Türkiye de firmaların çoğunluğunun halen proje bazlı ve inovasyon odaklı çalışma yaklaşımından uzak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Komite Üyesi Sabri Ünlütürk, “Bu yüzden uluslararası arenada istenilen düzeyde rekabet gücüne ulaşamıyorlar. Örneğin, Ar-Ge ve inovasyona yönelik birçok mevcut hibe kaynağının firmalar tarafından kullanılmadığını görüyoruz. Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliği şehrimiz ve bölgemizdeki inovasyon kültürünün gelişmesi için önemli bir fırsat olacaktır. Bu etkinlik kapsamında dünyaca ünlü birçok isim İzmir’e gelerek bizlere deneyimlerini aktaracak, birçok yenilikçi proje sergilenme olanağı bulacak. ” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE DE HER YIL 800 BİN GENÇ İŞ HAYATINA KATILIYOR

Türkiye de her yıl iş dünyasına katılma çağına gelen 800 bin gencimiz olduğuna dikkati çeken Ünlütürk, gençlerimizin iş hayatında iş bulabilmesi için Türkiye nin yeni yatırımları gerçekleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ünlütürk şöyle devam etti: “İstihdamı arttıracak yeni iş sahalarının İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşma sacayağı üzerine kurulması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Türkiye nin en önemli dış ticaret kentlerinin başında gelen İzmir in İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşma çalışmalarında da öncülük etmesi gerektiğine inanıyoruz. 2023 yılı için Türkiye nin belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine bugünkü ortalama ihraç fiyatıyla ulaşabilmesi için mevcut üretimini yaklaşık 3 kat arttırma zorunluluğu bulunuyor. Bu kadar kısa sürede bunu sağlamanın mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Bunun için Hannibal ın dediği gibi, “Ya yeni bir yol bulacağız, ya yeni bir yol yapacağız ” . Yeni yolda İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşma olarak önümüze çıkıyor. ”

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI DEĞİL, İNOVASYON AÇIĞI VAR.
“Türkiye nin dış ticaret açığı yerine inovasyon açığı olduğu gerçeğinin tüm kamuoyu ve yetkililer nezdinde algılanmasını sağlayacağına inandığımız “Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir ” etkinliğine büyük önem veriyoruz ” diye konuşan EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “2013 yılında İstanbul da düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası ” etkinliklerine, 3 gün boyunca 26 bini aşkın kişi katıldı. Etkinlikler kapsamında 47 üst düzey konuşmacıyı katılımcılarla buluşturduk. İhracatçı Birliklerimizin düzenlediği tasarım yarışmaları ve Ar-Ge proje pazarlarından seçilen 516 ödüllü proje sergiledik. 55 Ar-Ge Merkezi, 57 üniversite, iş adamları, CEO lar, Türkiye nin dört bir yanından gelen inovasyon uzmanları etkinliklerimize katıldı. Bu başarılı organizasyondan aldığımız güçle bu yıl Türkiye İnovasyon Haftası nı İstanbul dışına da taşımaya karar verdik. Böylece inovasyonu Anadolu ya yaymayı hedefledik. Anadolu nun inovasyon kıvılcımını, 2014 yılı için 29-30 Mayıs tarihlerinde İzmir den ateşledik ” şeklinde konuştu.

EGE BÖLGESİ DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR

Ege Bölgesi nin ihracatta Marmara Bölgesi nden sonra ikinci sırada yer aldığını anlatan Ünlütürk, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2013 yılında 18 milyar 336 milyon dolarlık ihracata imza atan Ege Bölgesi nin ithalatının ise 17 milyar 664 milyon dolar seviyesinde kaldığına işaret etti Ünlütürk devamında; “Günümüzde Türkiye nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 60 seviyelerinde iken Ege Bölgesi nde bu oran yüzde 104 e ulaşmaktadır. Ege Bölgesi, dış ticaret fazlası veren bölge olma özelliğini 2013 yılında da sürdürdü. İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşma konusunda yapılacak çalışmalar meyvelerini vermeye başladıkça Ege Bölgesi nin dış ticaretteki güçlü konumunu pekiştireceğine inanıyorum. İzmir, toplam 9 adet üniversite barındıran bir şehir olarak bilim, teknoloji altyapısına ve beşeri sermayeye sahiptir ve Türkiye de sanayinin yoğunlaştığı ikinci bölgedir. 6 tanesi faal olmak üzere toplam 10 adet OSB ile Türkiye nin en fazla sayıda OSB ye sahip ili İzmir dir. İzmir bilim ve teknolojinin katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi için gerekli olanaklara sahiptir ” diyerek sözlerine son verdi.

Ege Bölgesi nde Ar-Ge altyapısını geliştirmek ve inovatif yaklaşımları desteklemek adına Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde birçok sektöre yönelik olarak çeşitli projeler yürütülüyor . Bu projelerden öne çıkan bazıları şöyle özetlenebilir:

 Tarladan sofraya gıda ve tarımsal ürün izlenebilirliğini sağlamak için kapsamlı bir izlenebilirlik sistemi geliştirilmiştir. Çiftçiler, tarım danışmanları ve işletmeler tarafından kullanılabilen yazılım ile üretimden nihai tüketiciye kadar değer zinciri üzerindeki tüm aşamalar elektronik ortamda kayıt altına alınıp izlenebilmektedir.

 Baharatların Korunması İçin Yeni Dekontaminasyon Teknolojisi Geliştirilmesi Projesi (Greenfoodec) ile baharat üretici ve ihracatçılarının baharat ve aromatik bitkilerin dekontaminasyon işlemi sonrasında karşılaştıkları tat, aroma, koku ve renk gibi organoleptik özelliklerdeki kayıplarını önlemek için yeni bir teknoloji geliştirilmesi, böylelikle baharatların dondurulmuş hazır gıdalarda kullanılabilir özelliğe kavuşarak katma değerli bir ürün haline getirilmesi için çalışılmaktadır.

 Zeytin Sineği Projesi (ENTOMATIC) ile zeytin sineğinin yol açtığı sorunların önlenmesi için kullanılan yoğun kimyasal ilaç ve işgücünün önüne geçmek için “Entegre Pestisit Yönetim Sisteminin ” oluşturulması hedeflenmektedir. Geliştirilen sistem ile zeytin üreticilerinin üretim miktarları ve verimlerinin artırılması, pestisit/insektisit kullanımının azaltılması, ayrıca hem ilaçlama süresince kullanılan hem de tuzakların manuel takibinde gerekli olan fazla işgücünü azaltmak amaçlanmaktadır.

 İzmir de yerleşik gelinlik sektörünün uzun vadeli dönüşümü gerçekleştirmek için bir rekabetçilik projesi yürütülmüştür. Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen ve Türkiye de ilk defa uygulanan model ile gelinlik sektörünün stratejik yol haritası hazırlanmış, aksiyon planı uygulanmaya başlanmıştır.

 İzmir deki tekstil sektörünün teknik tekstiller alanında rekabet gücünün artırılması için bir araştırma ve uygulama merkezi kurulması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu merkez ile koruyucu tekstillerin test ve analizleri için laboratuar altyapısı kurulacak, sanayinin ihtiyaç duyduğu proje çalışmaları hayata geçirilecek ve koruyucu tekstillerin üretimi için firmaların dönüşüm sürecinde teknik destek sağlanacaktır.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !