“Türkiye ile aramızda tek sorun deniz”

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan ile Türkiye arasındaki yegane farklılığın deniz bölgelerinin belirlenmesi konusu olduğunu söyledi.

Venizelos, parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs konusuna değindi. Yunanistan ile Türkiye arasında yegane farklılık olarak deniz bölgelerinin belirlenmesi konusunu kabul ettiğini ifade eden Venizelos,Türkiye’nin ise, “uluslararası hukukun ihlali ve iyi komşuluk ilişkileriyle ilgili meselelerin ortaya çıkmasına vesileler yarattığını” ileri sürdü

Venizelos, “İyi bir düzey ve iletişim kanallarını açık tutabilmek için mücadele ediyoruz. Dışişleri bakanlarının sorunların bertaraf edilmesi için her an telefonda konuşabilmeleri, havada ve denizde güvenlik önlemlerinin sürdürülmesi çok önemli. Gerçek olan şu ki son yıllarda Türkiye tarafından hava sahamızın ve Atina FIR hattının ihlallerinin sayısında azalma var. Tabi denizde geçişler var, bunları izliyoruz” dedi.

Yunanistan’ın, Ege’de araştırmalar yapmasının egemenlik haklarıyla ilgili 1987 yılından bu yana en önemli gelişme olduğunu dile getiren Venizelos, bu konuda araştırma izinlerinin verilmesinin ve Yunanistan’ın deniz bölgelerinin sınırlarıyla ilgili BM’nin bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Venizelos, Türkiye ile deniz bölgelerinin belirlenmesi konusundaki diyaloğun olumlu sonuç vermemesi durumunda uluslararası mahkemeye müracaat edilmesi gerektiğini belirterek, “Bir ara, Ulusal Dış Politika Konseyi’nde uluslararası mahkemenin hukuk ilmini analiz edeceğiz. Çünkü bizim politikamızın bayrağı uluslarası hukuktur ve elementi de hukuk ilmidir” diye konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen Venizelos, Ada’da yeni bir momentum oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu aktararak, Güney Kıbrıs Rum yönetimi’nin karşılıklı güven önlemleri çerçevesinde Kıbrıs konusuna hareketlilik kazandırma kararını olumlu bulduğunu söyledi.

Annan Planı’nın başarısızlığa uğramasının, müktesebatın, yerini Kıbrıs halkının kendisinin karar vermesine bıraktığını ifade eden Venizelos, “Bu müktesebat işleyebilir ve kalıcı bir çözüme saygılı olmalıdır. Kesinlikle yeni bir momentum oluşturulması gerekir ve bu konudaki inisiyatifleri destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Venizelos, Kıbrıs’ta “İkinci Annan Planı” yönünde yeni bir çözüm şekli hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin bir soruyu “Bu yönde bir belirti yok” diye yanıtladı. Venizelos, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında, hidrokarbon araştırmalarından Kıbrıs’ın NATO’nun Barış Ortaklığı’na katılımı konusuna kadar bir dizi konuda koordinasyon mekanizması oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin Mısır ve Libya ile olan MEB alanında hidrokarbon araştırmaları sürdürmesinin önemine işaret eden Venizelos, “Yunanistan ile Azerbaycan’ın enerji konusundaki yakınlaşması, Yunan hükümetinin ‘Azerbaycan’ın AB ile temas kapısı’ rolünü Azerbaycan’ın Kıbrıs cumhuriyeti (Rum) ile diplomatik ilişki kurmasıyla bağlama olanağı tanıyor” ifadesini kullandı.

Venizelos, Mısır ve Libya’daki krizlerin, Yunanistan’ın, deniz bölgelerinde belirleyici olan bu iki ülke makamlarıyla temas konusunda sorun yarattığını belirterek, Atina’nın hedefinin söz konusu ülkelerle ilişkilerinin bozulmamasını yönünde olduğunu aktardı.

Yasa dışı göç konusuna da değinen Venizelos, Türkiye’nin bu konuda AB ile olan ilişkilerine saygı göstermediğini ileri sürdü.

Türkiye’nin yasa dışı göçle ilgili kuzey sınırlarından baskı gördüğünün bir gerçek olduğunu ve bununla ilgili önlem alınması gerektiğini vurgulayan Venizelos, “(Türkiye) Tabii ki, kuzey sınırlarından baskı görüyor ve bu baskının azalması için Avrupai önlemler alınması gerekir. Bu da Yunanistan’ın AB dönem başkanlığında öncelik oluşturacaktır” dedi.

Yunanistan’ın 2014’ün başından itibaren üstleneceği AB dönem başkanlığı sırasında izleyeceği politikada kalkınma, göç, para ve ekonomik bütünlüğün sağlanması gibi konuların yanı sıra deniz bölgelerinin ve MEBlerin belirlenmesinin öncelikler arasında yer alacağını belirten Venizelos, “Önemli olan Akdeniz’in Avrupa’nın zenginliği olduğunun uluslararası alanda vurgulanması” diye konuştu.

Venizelos, Ortadoğudaki gelişmelerle ilgili de Yunanistan’ın, Suriye’deki insanı krizin bir an önce sona ermesini arzuladığını dile getirerek, Atina’nın, BM’nin ve AB’nin İran’a karşı ambargo konusundaki kararlarına tamamen saygılı olduğunu kaydetti.

virahaber.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !