BAUISC’li gençler, Fransa’da 50 yıldan bu yana düzenlenen ve sadece üniversiteli gençlere açık olan Course Croisiere EDHEC’in bir benzerini Türkiye’de gerçekleştirmeye niyetlendi. Görüşmeler tamamlandı, aralarında Oxford ve Cambridge’in de bulunduğu farklı coğrafyalardan 15 üniversite İstanbul’a ekip göndermeyi kabul etti, ama destek çekilince proje suya düştü.
Türkiye’nin bir üniversite çatısı altında yer alan ilk ve tek federe yelken kulübü BAUISC (Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Yelken Kulübü) gerçekleştirdiği etkinliklerle adından söz ettirdi. Bu başarılarından güç ve moral kazanan üniversiteli gençler ardından hedef büyüttü.
Fransa’da 50 yıldan bu yana üniversiteli gençler tarafından düzenlenen ve sadece üniversite yelken takımlarına açık olan Course Croisiere EDHEC’in bir benzerini Türkiye’de yapmak istediler.
Yaklaşık bir yıl süren görüşmeler sonrasında proje “ete kemiğe bürünmeye” başladı.
Aralarında Oxford ve Cambridge’in de bulunduğu, ABD, İngiltere, Moskova, Danimarka, Hollanda, hatta Güney Afrika gibi uzak coğrafyalardaki 15 üniversiteden ekipler, İstanbul’da düzenlenecek bu etkinliğe katılacaklarını bildirdiler.
HEM SPORTİF HEM DE KÜLTÜREL BİR ETKİNLİK
Farklı kültürleri bir araya getirmeyi hedeflediği için “United” ve “continents” kelimelerinden esinlenilerek UNCON (Birleşmiş Kıtalar) adı verilen yarış haftası 24-29 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecekti. J24 ve J80 sınıfı eş teknelerin kullanılacağı yarışlar, İstanbul Boğazı’nda, Prens Adaları çevresinde ve Caddebostan açıklarında gerçekleşecekti.
Türkiye’den de 8 üniversiteden yarış ekiplerinin geleceği Union Regatta’da misafirler için BAU’nun Ortaköy’deki yurt binaları tahsis edildi.
Ekiplere, ilan edilen “boş günlerde” de rehber eşliğinde İstanbul’da kültür turları planlanmıştı.
Bu arada oldukça kaliteli bir broşür hazırlandı, etkinlikle ilgili gelişmelerin paylaşıldığı bir web sitesi devreye alındı.
BAUISC’li gençlerde tarih yaklaşırken heyecan adeta zirve yapmıştı… İşler tahmin ettiklerinden “daha hızlı” ve “daha güzel” ilerliyordu… Dolayısıyla bir yandan sonraki yılları da planlamaya başladılar.
HEDEF BÜYÜK AMA DESTEK YOK
Tek tip tekne bulma konusunda büyük sıkıntı yaşamışlardı… O nedenle “Türkiye’nin küçük sınıf tek tip yelkenli teknesi” projesini de gündeme aldılar. Türkiye’de üretilecek bu teknelerin sayısı arttıkça fiyatı düşeceği için yelken sporuna katkı ve makul bütçelerle yelken yapmak isteyenlere de fırsat sağlanacaktı.
Ancak tarih yaklaşırken yolunda giden işler birden tersine döndü.
“Projede birlikteyiz” diyenler ekonomik gerekçeleri öne sürerek teker teker sağladıkları destekleri geri çekmeye başlayınca, gençler “vurgun yemiş” gibi oldu. Kendi olanakları ve “cep harçlıkları” ile böylesine kapsamlı bir etkinliğin altından kalkabilmeleri mümkün değildi.
Çaresiz, katılımcı üniversiteleri tek tek arayarak etkinliğin iptal edildiğini duyurdular.
Seneye üzerine buzlu su dökülen bu coşku yeniden alevlenir mi, bililnmez…
Serdar Bapoğlu
Kaynak: TurkSail