Turizme yıllarını vermiş olan profesyonel yöneticilerden Rezan Kulaksız, Ruhi Çuhadaroğlu, Yaşar Sunal, Mustafa Ekeke, Nejdet Tavman ve Selçuk Güven, Turizmgazetesi.com’a turizmin neden bu hale geldiğini, turizmin bugünkü durumu ve krizlerden kurtulması için gerekenleri anlattı.
Turizmde böylesi bir krizin ilk kez yaşandığına dikkat çeken turizmciler, ‘’Turizm keyiftir ama turistin keyfi kaçtı. Türkiye’de maalesef turistin tatil keyfi kaçmıştır. Turistin keyfinin kaçması için yapılması gereken her şey yapıldı. İnsanların şu anda havaları bozuk. Şu anda herkeste narkozun etkisi var. Herkes hala uykuda. Haziran ayından sonra herkes uyanmaya başlayacak. O zaman turizmde neler olduğunu her kes görecek. Turist emniyet ister. Güvenliğin olmadığı yere gitmek istemez’’ dediler.
Turizmde yaşanan kriz nedeniyle kapalı olan otellerin bir çoğunun açılamayacağını iddia eden turizmciler, ‘’Kapalı olan otellerin bir çoğu açılamayacak. Açılacak olan otellerinde yarısı açık yarısı ise kapalı olacak. Otele yeni personel alınmayacak. Otellerin klimaları yaz aylarında bile tasarruf nedeniyle doğru dürüst çalıştırılmayacak. Turizmde övündüğümüz kaliteli hizmet maalesef bu yıl turiste verilemeyecek. Türk turizmi her hangi olumsuz olaylar olmadığı taktirde 3-4 yıl daha kendine gelemez’’ diye konuştu.
Kriz anlarında turizmi iyi bilen, kriz yönetimlerini bilen profesyonel yöneticilere ihtiyaç olduğunun altını çizen turizmciler şunları söyledi:
‘’Turizmci krizi bu yıl otellerin fiyatlarını dibe çekerek atlatmaya çalışıyor. Bu yıl fiyatlarla atlatacaklar ya gelecek yıl ne olacak. Yine fiyatlara mı sarılacaklar. Fiyatlardaki düşüşler nedeniyle bu güne kadar otellerin ulaştığı fiyatlara acaba ne zaman ulaşabilirler. Bu kadar büyük düşüşler olan otellerin fiyatları tekrar eski haline gelebilir mi?
Birde turizmde işsiz kalan personelin yaratacağı sosyal sorunlar olacak. Hiçbir personel tekrar aynı pozisyonda olamayacak. İşsiz kalan turizm personeli eskiden yaşadığı hayatı yaşayamayacak. Otelciler artık eski, devamlı gelen müşterilerine yönelecek. Otellerdeki kiralık işyerleri bir bir boşalıyor. SPA’lar iş yapamaz hale geliyor. Bu yıl bu yaşanan kriz nedeniyle otellerdeki tecrübesiz yöneticiler, paradan başka bir şeyi düşünmeyen otel sahipleri nedeniyle servis kalitesi ve misafir memnuniyeti de azalacaktır. ’’
Neler yapılmalı?
Turizmde yaşanan kriz nedeniyle hükümetin açıkladığı destek paketinin yetersiz olduğunda hem fikir olan turizmciler, şöyle konuştu:
‘’Keşke hükümet bu destek paketini hazırlamadan önce bütün sektör ile geniş katılımlı bir toplantı yapıp, eksikleri belirleyip ona göre destek paketini açıklasaydı. Bir turist bir ülkeyi neden ziyaret etmek ister. İşin aslı budur. Turist kaldığı otelde kendini ev sahibi gibi görmek ister. Temiz çevre, kaliteli hizmet, en önemlisi de güvenlik ister. Ülkemizde turizm hareketi rahmetli Turgut Özal döneminde gelişmeye başladı. Siyasetçilerin turizmi bilip inanmaları gerekir. Buna göre de turizmin mastır planı hazırlanmalı. Otelciler birliği mutlaka oluşturulmalı. Otelcilerin bir odası olmalı. Otellerin patronlarının asıl işi turizm olmadığı için güzelim tesisleri profesyonel yöneticilere teslim etmiyorlar. Sektörde çalışacak deneyimli personel sayısı artırılmalı.
Türkiye’de krizin tarifi yapılamıyor. Turizmci kendi arasında krizi konuşuyor, tedbir almaya çalışıyor ama hükümet her şeyi pembe görüyor. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Turizmci krizi önceden görüp destek istiyor ama hükümet bu krizi görene kadar oluşan zarar büyük oluyor.
Şu bir gerçek Alman ve Rus turistin boşluğunu hiçbir ülke dolduramaz. Turizmcinin yeni hedefi sağlık turizmi olmalıdır. Sağlık turizmi gelişirse turizmdeki istihdamda gelirde artar. Sağlık turizmine daha fazla önem verilmeli. Sağlık turizmi geliştikçe yeni hastaneler açılacaktır.’’
Kaynak: Turizm Gazetesi