TURİZMDEKİ KRİZ HOTELRUNNER’A YARADI

2011’de ana marka olarak Cloud Arena ile yola çıkan ve sonra bütün faaliyetini Hotelrunner markası altında toplayan otellere online kanal yönetimi hizmeti vere Hotelrunner, kriz döneminde otel portföyünü daha da genişletti.

Turizmgazetesi.com’a konuşan Hotelrunner Kurucu Ortağı Arden Agopyan, firmasını şöyle anlattı:
“Hotelrunner olarak biz Türkiye’de ortaya çıkmış, KOSGEB destekli tamamen Türk bir firmayız. Bünyemizde şu an 23 çalışanımız var. Bunun yanında portföyümüzün yüzde 70’e yakını uluslararası otellerden oluşuyor. Yani bizi kullanan 17 bin otelin yüzde 70’i yurtdışından. Yurtdışında da ciddi bir biçimde büyüyoruz. Aslanoba Capital ve 212 Capital Partners olmak üzere Hotelrunner ortağı bir yerli biri yabancı iki fon var ve bu fonların yatırımları ile büyüyen bir şirketiz. Yurtdışında da önemli partnerliklerimiz var. Booking.com ve Tripadvisor’un yetkili iş ortağıyız. Booking.com, Tripadvisor, Expedia direkt bizi tavsiye ediyor. Geçen sürede Hotelrunner artık sektörü bir araya getiren bir platform haline geldi. Teknoloji sağlayıcılar da Hotelrunner’in kapısını çalarak ‘birlikte neler yapabiliriz’ diyorlar.”

“Otellerin facebook’uyuz”

“Hotelrunner biraz da otellerin facebook’u olma maksadıyla yola çıktı” diyen Agopyan, “Bunu da kısmen başardık. Çok fazla otele eriştiğimiz için bu otellerle işbirliği yapmak isteyen bütün sağlayıcılar bize geliyorlar. Tatilsepeti, Jolly Tur gibi önemli tur operatörü ve acente firmalarla işbirliklerine gittik. Etstur ile de entegreyiz. Bu anlamda, yerli acente ve operatörleri kanal yöneticisi içinde toplayan tek firmayız. Bu arada Emitt fuarının da bu yıl bize şöyle bir katkısı da oldu; Kısmen rakip olduğumuz firmalarda da fuarda el sıkıştık. Önümüzdeki dönemde pazarı büyütebilecek, otellere fayda sağlayabilecek güzel işbirliklerini de duyuruyor olacağız” şeklinde konuştu.

“Portföyümüz genişledi”

2015 yılının Hotelrunner açısından iyi ve keyifli bir yıl olduğuna işaret eden Agopyan, “Piyasadaki olumlu, olumsuz bütün şartlar bize olumlu olarak yansıdı. Oteller açısından zaten en büyük olumsuzluk gelirlerini artıramamasıdır. Biz de bu anlamda otellerin gelirlerini artırmaya yönelik çözümler sunduğumuzdan bize pozitif etkileri olan bir yıldı. Küçük otellerle işe başlamıştık, artık büyük resort otellere uzanan geniş bir yelpazemiz var. Hotelrunner Türkiye’nin en büyük ve en çok müşteriye sahip platformu haline geldi. Çeşitli pazarların çökmesi ile birlikte oteller alternatif pazar arayışlarına girdiler. Bu süreçte teknolojik altyapıları ve olanakları mercek altına alıp inceliyorlar. Örneğin internetteki Expedia, Booking.com gibi büyük satış kanalları ile neler yapabileceklerine bakıyorlar. Bu noktada da karşılarına Hotelrunner olarak biz çıkıyoruz.”

Antalya’daki oteller de tercih etmeye başladı

Türkiye’de en büyük alan sağlayıcı (provider), en çok müşteriye sahip olan ve üzerinden en çok rezervasyon geçilen firma olduklarını kaydeden Agopyan, “Bu yüzden de bu kriz döneminde bizim müşteri sayımız arttı. Artık Rusya pazarındaki büyük düşüşle birlikte Antalya’daki oteller de online kanallara önem vermeye başladı. Bizim hiç yokken, pek çok 5 yıldızlı resort ya da tatil köyü müşterimiz oldu. Açıkçası yaşanan krizden dolayı gerek online altyapı hizmeti sunan bizim gibi firmaların, gerekse partnerlerimiz olan Jolly Tur, Tatilsepeti gibi acentelerin Emitt fuarının nasıl geçeceği konusunda da endişelerimiz vardı. Ancak korktuğumuz gibi olmadı. Emitt’te yoğun bir fuar dönemi geçirdik, otellerden büyük ilgi gördük. Normalin 2-3 katı daha fazla ziyaretçi çektik. Bu da tamamen otellerin alternatif pazar arayışları ve bu çerçevede de iç pazara yoğunlaşmalarından dolayı oldu” dedi.

Acente ve operatörlerle işbirliği otellere ne getiriyor?

Hotelrunner ücretli hizmet alınan bir platform. Kazan-kazan ilkesine dayalı olarak zamanla kullandığı hizmetlere göre ücretlendirilen bir hizmet sunduklarını belirten Agopyan, “Tatilsepeti.com, Jolly Tur ya da butikoteller.com.tr ile olan özel anlaşmamız ile bu şirketlerin partneri olan oteller Hotelrunner’i tamamen bedava olarak kullanabiliyorlar, envanter yönlendirebiliyorlar. Bir nevi bedava kanal yöneticisi sağlıyoruz otellere. Bu da Tatilsepeti ve Jolly Tur’un dinamik fiyat almasını ve daha çok otele ulaşmasını sağlıyor. Aynı zamanda oteller için de yeni pazarlar yaratıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Turizm Gazetesi

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !