10 Ekim 2014 Cuma
– NİLGÜN ATAR – Turizmhaberleri.com
Eylül ayı sonunda Cumhurbaşkanı, Ekonomi Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı’nın katılımıyla tanıtılan Türkiye Logosu ve sloganı; turizmciler arasında farklı bakış açıları ile tartışılmaya devam ediyor.
Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonu ile başlatılan ‘Türkiye Markası’ çalışmasında yeni logo nasıl yaratıldı? Araştırdık.
KİMSE TURİZMCİLERE GÖRÜŞ SORMADI MI?
İşadamları, reklamcılar, tasarımcılar, sanatçılar ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 150 kişilik ekibin ortak görüşü alınmış yeni logo için.. Yapılan açıklama böyle. Türkiye tanıtımı için kendini parçalayan Turizmciler yine mi unutulmuş yoksa..? Bacasız Sanayiyi yaratan turizmcilerimizin görüşleri alındı mı? Türsab, TÜROFED, TUREB gibi kuruluşlara da logo ile ilgili görüşleri soruldu mu?.. Bilemiyoruz.
Logonun kreatif yüzünü Saffron Brand Consultant danışmanlık isimli İngiliz firması tasarlıyor. Türklerin kültürel motiflerinden esinlenilmiş ve onlara çağdaş anlamlar yüklenmiş. Buna göre logoyu oluşturan 8 motif; yükselişi, sinerjiyi, dünyayı, buluşmayı, doğu ve batıyı, inovasyonu, birlikteliği ve harmoniyi simgeliyor. (Yazı karekterine yerleştirilen bu simgeler aslında belirsiz, karışık ve gözü yoruyor.) Yaklaşık 1.5 yıllık bir çalışma sonunda slogan ve logo Türkiye’nin yeni markası olarak geçtiğimiz ay sonu tanıtılıyor. Türkiye’nin yeni sloganı da “Turkey Discover the potential ” oluyor. Made in Turkey devri kapanıyor.
TURİZMCİLER LOGOYU BEĞENMEDİ…
Antalya Merkezli NBK Turizm Genel Müdürü Recep Yavuz; logonun görüntüsünden çok uluslararası alanda hindi anlamına gelen TURKEY yerine TÜRKİYE olması konusunda çarpıcı detaylar içeren köşe yazısı ile geniş yankı yarattı. Hazır logo değişmişken ülkemizin adının da TURKEY yerine tüm dünyada Türkiye yazılmasını öneren başlıkları geçerli nedenlerini açıklayarak belirtiyordu Recep Yavuz.
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28290
POLATOĞLU: LOGO TAM BİR FİYASKO
Biz de Turizmhaberleri.com olarak Andiamo Tur’un sahibi Cem Polatoğlu’na yeni logo ile ilgili görüşlerini sorduk. Deneyimli turizmci, usta yazar, eski reklamcı Polatoğlu, hiç düşünmeden çok açık ve net biçimde sorumuza sorularla yanıt verdi: İşte Polatoğlu’ndan yeni logo hakkında eleştiriler:
” Bence tam bir fiyasko…Neden mi?
1) Bu logoyu nasıl kartvizitime basacağım? Motifler görünecek mi? HAYIR
2) Bu logo ufak hediyelik eşyalarda motifleriyle gözükecek mi? Bir anahtarlık bile yaptıramayacağız.
3) Bu nasıl bir renktir? Hiçbir renkle uyuşmaz
4) O kadar soluk ki beyaz kullanman gereken zeminleri unutalım.
5) Eski bir reklamcı olarak bu logoyu ” embed ” yapamazsın. Yani birçok resme motife gömemezsin
6) Bu bildiğimiz düz yazı diyebiliriz. Özel bir yazım karakteri vs hiç birşey değil.
Türkiye’ye yazık etmişler. Bu işler önce 8-10 logo yaptırılıp halk jurisine sunulur. Nihayetinde Halkın beğenmesi lazım, Jüride yabancılar da olmalıydı ama Logo kültürümüzden gelen birine yaptırılmalıydı. ”
Bir de TURKEY veya TÜRKİYE kullanılması konusunda görüşlerini almak istedik ve sorduk: ” Sizce ülkemizin adı gerek logolarda gerek uluslararasında Turkey=hindi yerine TÜRKİYE olarak kullanılmalı mı? ” İşte yanıtı:
Hemen ” YEMEN ” de başımdan geçen bir hikayeyi anlatayım:
TÜRKiYE değil ANADOLU:
Yemen gezimin son gecesinde bize tur şirketinin sahibi Levanten Signor Marco Livadotti muhteşem bir Osmanlı konağı olan kendi evinde davet verdi. Yemekte; o zamanın Türk Büyükelçisi Sayın Türel Özkarol’ın yanı sıra çok sayıda yabancı diplomat ve misafirler de vardı. Bunlardan ingiliz asıllı olan bir zat’ı muhteremin söylediği cümle benim aklımdan hala çıkmıyor; ” Osmanlı çökerken biz İngilizler sınırları çizdik, kuralları koyduk. Hatta TURKEY ismini de özellikle biz koyduk. Tüm bunları 100 yıl sonrasını planlayarak yaptı o zamanki İngiliz devleti. Türkiye’nin ismi ise, Romania, Russia, Armenia, Somalia, İtalia, İndia gibi Turkia veya sizin söylediğiniz gibi Türkiye olarak konabilir ve böyle de telaffuz edilebilirdi. Ancak Anadolu gibi çok kültürlü, çok uluslu bir bölgede kurulan bir ülkeye tek bir ırk’a mal olan isim verilmesi planlıydı. Çünkü ileride bu ülke kaşınması gerektiğinde etnik kaşıma çok daha kolay olacaktı. “ANATOLIA ” yani ANADOLU ise gerçekte en ideal bir isimdi ” dedi. Katılıyorum. ”
Yeni logo ile ilgili olarak Turizmcilerimizden gelen açıklamalar böyle…Görüşleri aktarmaya devam edeceğiz.
Aslında ülke tanıtımında fikirleri ve insanları hep dışarda arıyoruz. Bizi en iyi biz anlatabiliriz. Üstelik tüm malzeme, yaratıcılık bu topraklarda ve içimizde…
Mesela 1960 larda Turizm Bakanlığının Türkiye tanıtım afişinin katıldığı yarışmada tüm ülkeleri sollayarak 1.nci seçildiğini biliyor muydunuz? İşte Türkiye’nin tek ikiz balerinlerinden Rezzan Ürey ile 2007 yılında yaptığım röportajın bir bölümünde yer alan ülke tanıtımının gerçek hikayesi:
” Duvarda yer alan onlarca bale resmi içinde bir resim vardı ki gözlerimi ayıramadım. Dev bir afiş olan bu resimde; tarihi bir mekanda yöresel kıyafetleriyle oturan üç genç kız sohbet eder görünümündeydi ve en alt kısımda TURKEY yazıyordu. Resimle ilgilendiğimi gören Rezzan hanım, başladı hikayesini anlatmaya:
” Turizm Bakanlığı bu resim ile 1965 yılında 38 devlet arasından birincilik aldı. Afiş ödülü olarak altın madalya ve diploma verildi. Topkapı Sarayı’nın özel harem dairesine izinle girildi. Sabahtan akşama kadar resim çekildi; o kadar yorulduk ki, akşama da Kuğu Gölü’nü oynayacağız. Gülcan o yorgunlukla; İkiz kardeşim Ümran bana dönerek, “ayaklarım şişti ” dedi, ben de “ne yapsak nasıl kurtulsak bunlardan ” derken resmimizi çekmişler. Yüzlerce poz arasından bu resim seçildi ve afiş yarışmada birinci oldu. ”
Günümüzde yabancı şirketler tarafından hazırlanan; “T ” şeklinde durarak kollarını yana açan insan görüntüleri ile URKEY yazılı tanıtım afişlerinin ne kadar yapay ve duygusuz olduğunu düşündüm. Oysa 1965 yılında hazırlanan bu çalışmada samimiyet ve doğallık vardı, üstelik tarihi mekanı Topkapı Sarayı ve çağdaş Türk kadınına yakışan genç bale sanatçıları ile Türkiye’yi çok daha doğru ifade ediyordu.
Tarih: 2007 haber linki: www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=4019
Kaynak: turizmhaberleri.com