10 yıldır Kaş’ ta dalarım. Kaş’ a ilk gittiğim sıralar Türkiye’ nin Kızıldeniz’ i demişlerdi. Gel zaman git zaman defalarca daldım. Her noktasında dalmışımdır.
Son zamanlarda sualtının gitgide çölleşmesinden dolayı hep şikayet ediyorduk. Dalış arkadaşlarım, hocalarım, öğrencilerim hepsi ama hepsi ‘ hocam ne olacak bu sualtı dalıyoruz bazı bölgelerde artık hiç birşey göremez hale geldik’ diyen sesler giderek fazlalaşıyordu.
Bende bundan hep yakındım ve kendi çapımda neler yapılabilir diye hep bir arayış içinde oldum. Bu şikayetçi ve kızgın halim hep devam etti; TAAAKİİİİ GEÇTİĞİMİZ HAFTA SONU KAŞ’ A GİDİP O MALUM NOKTAYA DALANA KADAR…
Neden malum nokta diyorsun diye soracaklar olabilir. Acı ama kendimce gizlemek zorunda olduğumu düşünüyorum. Birazdan noktadan bahsedince birçoğunuz ‘evetttt o noktayı biliyorum bende daldım oraya ‘diyecekler. Olsun desinler ben buradan ismini söylemeyeyim de ne kadar geç bilinirse korumak o kadar kolay olacak o noktayı.
Hafta sonu daldık noktaya. Derinlik yaklaşık 30 metre civarında. Noktaya dalmadan önce teknedeki arkadaşlar bizi uyardılar. Aşağıdaki orfozlar ve lahoslar insana alışkınmış (ne kötü). Yaklaşırsak yiyecek verdiğimizi sanıp yaklaşabilirlermiş. Hatta birkaç tane ısırılma vakası bile olmuş. Bizde bu merak ile daldık. Aman Allah’ım dalar dalmaz yaklaşık 15-20 tane orfoz, bir o kadar lahos. Harika bir yer burası derken bir gümüş sürüsü geldi tabi peşinden de akyalar yaklaşık 30-40 kadar akya avlanmaya başladılar. Lahoslar ve orfozlarda avlanmaya dahil oldu. Tüm dalış boyunca aynı noktada durup bu inanılmaz manzarayı seyrettik. Kısacası Dalışa başladığım günden bu yana gördüğüm en güzel görüntü, yaptığım en güzel dalıştı.
Peki neden bu nokta bu kadar canlı idi???
Birkaç senedir Kaş sualtı için çalışan Doğal Hayatı Koruma Vakfının bir projesi kapsamında bölge bu kadar canlanmış. Projenin ismi Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı Yönetim Planlaması Projesi.
Dalış bittikten sonra Oceanids Dalış merkezinden Sayın Ali Kaan TOPUZ bu tür projelere destek olmak için bir rozet verdiklerini bu rozetin 5 TL. bir bedeli olduğunu ve arzu eden arkadaşlarımızın destek amaçlı bu rozetlerden alabileceğini söylerken Kaan hocanın sözünü kestim ve tüm dalış arkadaşlarıma bu tür projelere destek vermek gerektiğini herkesin bu rozetten almasının zorunlu olduğunu (samimiyetimize istinaden)söyledim. . Arkadaşlarımda beni kırmayarak hepsi birer tane aldılar. SAĞOLSUNLAR VAROLSUNLAR.
Bu projenin sahibi Doğal Hayatı Koruma Vakfı Çalışanları ve gönüllülerine, bu projenin sürdürülmesini sağlayan proje bölge sorumlusu Sayın Nilay Akça hocamıza, projenin en büyük destekçisi KASSAD’ a , projeye destek veren Kaş’ ta ki tüm dalış merkezlerine yürekten, can-ı gönülden, tüm içtenliğimle teşekkür eder; bu çalışmanın sahilde faaliyet gösteren diğer dalış merkezlerine örnek olmasını dilerim.
SAYGILARIMLA
Nejat Tekin
nejattekinankara@hotmail.com