Yelkenle ve kürekle hareket eden en tanınmış ve çok kullanılan tekne Filika (boats)dır. Yapısal yönden bir filika Metal, (galvanizli saç veya alüminyum), Plastik (Fiberglas) ve ağaçtan yapılır. Kullanılan bu şekilde bir uygulama eski Rusya’da Volga nehrinde görülmüştür, ² Clipper’ İlk kez 1839 yılında yapılan bir çeşit süratli yelkenli gemi ağaç teknenin yapısına göre seçilir, bunlar çam, karaağaç, dişbudak, tik ve maun’dur. Bunların dışında demir tel kullanarak teknenin formunu hazırlayıp bunu çimento ile sıvayarak da tekne yapılmaktadır.
Günümüzde ağaç kullanarak tekne yapımı giderek azaltmakta, bunun yerine yapımı- bakımı ve kullanımı daha kolay plastik ve cam elyaflı tekneler almaktadır. Burada bir klasik tekne tanımı yapmak ve kısımlarını belirtmek için ağaçtan yapılmış bir gövdeyi ele alacağız.
Bir filika teknesi iki çeşit karine biçimine göre yapılır: (a) Yuvarlak karine (round bilge) (b) Basık karine (hard chine). Bu yapıyı oluşturacak kaplama tahtaları da dört yönteme göre bir araya getirilir,bunlar:
a) Bindirme kaplama (clinker): Bu yöntemde üst taraftaki tahta sonra gelen tahtanın bir parça üzerine bindirilerek tespit edilir.
b) Armuz kaplama (carvel): Bu yöntemde kaplama tahtaları birbirine alıştırılarak ve yan yana getirilerek tespit edilirler.
c) Kutrani kaplama (Double diagonal): Bu yöntemde iki sıra kaplama tahtası omurga ile 45 derecelik bir açı yapacak şekilde yan yana getirilerek birleştirilmiştir.
d) Karavela kaplama: Bu yönteme göre diş kaplamalar armuz
stilinde ve iç kaplamalar başa veya Kıça doğru 45 derece eğimli olarak konur.
Bir filika teknesi iki tür kıç yapıya sahiptir: (a) Ayna kıç (transom Stern), (b) Kepçe kıç (Double ended).
Özellikle gemilerde kullanılan ve can filikası (life boat) denen teknelerde yüzerlik-Sephiye (Buoyancy) denen bir etkinlik sağlayan hava tankları bulunur. Bu şekilde yapılmış bir tekne tamamen su alsa da batmaz. Plastik teknelerde hava tankları cam köpüğü ile doldurulmuştur.
Gemilerde can filikaları Matafora (davits) denen mekanik veya elektrikli donanımlarda taşınırlar. Bu donanımlar geminin Filika güvertesinde bulunur. Eski tip mataforalarda, kalastra üzerinde duran filikayı yükseltip (hisa) bosalarından kurtarmak (Clear away ) ve sonra matafora ayaklarını döndürerek
filikayı güverte dışına taşımak (launch aft and forward) ve son olarakta denize indirmek (mayna) işlemleri insan gücü ve mekanik donanımlarla yapılırdı. Günümüzdeki modern mataforalarda bu işler elektrik
motorları ile yapılmaktadır. Filikayı tutan bosalar fora edilmekte ve motorun süvicine basılınca filika otomatik olarak denize veya istenen güverte seviyesine kadar mayna olmaktadır.
Bir can filikasının kapasitesi, gemilerin taşıyacakları filika sayısı ve cinsi, bir can Filikasında bulunması gerekli donanım ve malzemeler, Uluslararası Denizde Can Emniyeti sözleşmesinde belirtilmiştir.