M.Ö 2000’lere uzanan tarihinin yanı sıra enginarı ve zeytinyağıyla ünlü olan Urla, maviliklerde hayat bulan cesur denizcilerin yurdu olmaya devam ediyor.
2000 yılında kurulan Urla Yelken Kulübü, geçtiğimiz yıl federe oldu. Geleceğin denizcilerini yetiştirme amacıyla kurulan UYK, düzenlediği Tanju Okan Yat Yarışları ile her sene maviliklerde heyecan dalgası estiriyor.
Komodorluğunu Dr. Mehmet Nardalı’nın yaptığı Urla Yelken Kulübü, Jimmy Key ve üniversiteli ekiplerin rüzgara meydan okuduğu Universail Yarışları ile yelkenciliğimiz adına güzel işlere imza atıyor. En önemli etkinliklerinin başında “Poseidon Sofraları” geliyor. Her ayın son cumartesi günü topluca denize açılıyorlar. Dönüşlerinde de o keyifli sofralarını kurup hayata dair güzel anılar biriktiriyorlar. Urla Yelken Kulübü, 61 lisanslı sporcuya sahip. Belediye Başkanı Sibel Uyar ve Kaymakam Önder Can’ın kendilerine her zaman destek olduklarının altını çiziyorlar. UYK üyeleri, sonbaharda Ege Açıkdeniz Yat Kulübü’nün düzenleyeceği Arkas Körfez Yarışları’na katılmak için gün sayıyor. Ayrıca bu yıl ilk defa acil yardımdan temel denizcilik bilgilerine uzanan eğitim seminerlerine başlamayı hedefliyorlar.
Tekneleriyle bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için “Urla Arşipali” denilen Pırnallı, Yassıca, İncirli, Akca ve Hekim Adaları güzel bir seçenek. Yassıca, zaten yaz sezonu boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından günübirlik ziyaretçilerin kullanıma açık tutuluyor. Kumsalı ve suyu güzel. Adaların Urla’ya mesafesi 2 ile 5 deniz mili. Bir de un kurabiyesiyle ünlü Balıklıova var. O da Urla’ya 12 mil. Yaz ve kış aylarında genellikle kuzey rüzgarı hakim. Güney rüzgarları kışın uzun sürebiliyor. Adaların dip yapısı çoğunlukla kum. Demir tutma sorunu bulunmuyor. Yine de tedbiri elden bırakmamakta yarar var. Zira denizde “Murphy Kanunları” geçerlidir. Dikkatli olmak her zaman yararlıdır. Urla’da bağlanırsanız İzmir bir adım ötenizde. Tarihi Kemeraltı, Kordon Boyu ve Agora’yı kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: Deniz Haber