TAYK’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı işbirliğinde düzenlediği Deniz Kuvvetleri Kupası’nda start yarın (13 Temmuz Cuma) saat 13.00’da Çengelköy’den verilecek.
Yarışla ilgili Fenerbahçe D/G İstasyon Komutanlığı’nda gerçekleşen “Dümenci toplantısı”nda teknik ayrıntılar paylaşıldı ve hava koşulları hakkında ekipler bilgilendirildi.
Büyük Yarış’ta filo yarın Çengelköy’den 5 dakika uyarısıyla saat 13.00’da 295 deniz mili mesafeli Sığacık rotasına yelken basacak.
Yarışla ilgili teknik ayrıntıların paylaşıldığı Dümenci Toplantısı’nda Başhakem Can Giray, ekipleri bilgilendirdi.
İstanbul-Sığacık arasında tek etap olarak gerçekleşecek yarışta, önceki yıllara göre birkaç ayrıntı dışında önemli bir farklılık söz konusu değil.
Filo, Marmara adalarını iskelelerinde bıraktıktan sonra Çanakkale Boğazı’na yönelecek. Çanakkale Boğazı’nda teknelerin kesinlikle trafik seyir hattının iskele tarafına geçmemeleri gerekiyor.
15. SANAL ŞAMANDIRA KALDIRILDI
Bu “kısıtlama”, koordinatları bildirilen 14 adet sanal şamandıra ile markalandı. Önceki yıllarda Çanakkale Boğazı’nın çıkışında, Kumkale açıklarında yer alan ve teknelerin orsa çekerek tırmanmasını gerektiren 15’inci şamandıra ise bu yıl kaldırıldı.
Bir soru üzerine Başhakem Can Giray, “Bu şamandıraların ihlali halinde teknelere bir tolerans tanınacaktır. Ancak rotada belirgin bir sapma ile avantaj elde etme söz konusu olduğunda Yarış Komitesi konuyu buna göre değerlendirecektir” dedi.
HAT İHLAL CEZA SİSTEMİ
Yarış Talimatı’na göre hattı ilk kez ihlal eden tekneye yarışta geçen zamanın yüzde 2’si kadar süre cezası verilecek. İkinci ihlalde yüzde 5 zaman cezası, ilk ihlalinde aldığı cezaya eklenecek. İkiden fazla ihlal söz konusu olduğunda DSQ (diskalifiye) söz konusu olacak.
Bu arada, boğaz geçişi (Çanakkale) sırasında VTS istasyonu tarafından boğaz trafiğinde tehlike yarattığı rapor edilecek tekneye, hattın hangi tarafında olduğuna bakılmaksızın yüzde 5 zaman cezası verilecek.
Öte yandan, teknelerin Çanakkale Boğazı’na girişinde Sektör Gelibolu, ardından Sektör Nara ve çıkışta da Sektör Kumkale’ye çağrı yaparak kendilerini tanıtmaları isteniyor.
Sektör Gelibolu: VHF Kanal 11
Sektör Nara: VHF Kanal 12
Sektör Kumkale: VHF Kanal 13
BOZCAADA KAPISI
Çanakkale Boğazı’ndan Ege Denizi’ne çıkacak filodaki tüm teknelerin, Bozcaada mendireği açığında kurulacak kapıdan geçmesi de zorunlu tutuluyor.
Kapı geçişi sırasında teknelerin kısıtlı veya sınırlı görüş koşulları dikkate alınarak Yarış Komitesi’ne VHF Kanal 73’ten çağrı yaparak kendilerini tanıtmaları da yarış şartları arasında yer alan maddelerden biri…
TEKNE TAKİP SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Bu yıl TAYK, i-Marine yerine Arvento’nun hazırladığı Tekne Takip Sistemi’ni (TTS) kullanmaya karar verdi. Bu nedenle teknelerdeki verici cihazlar da değiştirildi.
Yarışı masaüstü, dizüstü veya tablet bilgisayarlarından izlemek isteyenlerin, adres satırına “web.arvento.com” yazmaları gerekiyor.
Kullanıcı adı: tayk3 (küçük harfle)
Şifre: 1356
Mobil cihazlarda ise TTS, “Arvento Race” uygulamasını indirmekle mümkün olacak. Mobil cihazlarda herhangi bir kullanıcı adı ve şifre söz konusu değil.
FİNİŞ HATTI TAŞINABİLİR
Brifing sırasında aktarılan önemli bilgilerden biri de Sığacık Körfezi’ndeki finiş hattı ile ilgiliydi.
Başhakem Can Giray, ayrıntıları Yarış Talimatı’nda belirtilen Eşek Adası genel batı yönünde kurulması planlanan finiş hattının körfezdeki hava durumu dikkate alınarak rüzgarın olduğu yere taşınabileceğini belirtti.
Bu değişiklik yapıldığı takdirde yarışan ekiplere VHF Kanal 73’ten ve WhatsApp platformundan duyurulacak.
Finiş sonrası deklarasyon mecburiyeti olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Finiş deklarasyonu vermeyen tekneleri yüzde 10 zaman ve en az iki sıra yer cezası bekliyor.
RÜZGAR MARMARA’DA İYİ, EGE’DE CÖMERT
Düzenlenen brifingde ekiplerin her yıl görmeye alışık olduğu NTV Meteoroloji Editörü Gökhan Abur’un yerini bu kez Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Bölüm Şefi Adil Şen almıştı.
Abur’un programı elvermediği için yerine geçmesini istediği Şen, sözlerine “Rüzgarınız güzel esecek” diyerek başladı. Güzel bir poyraz rüzgarı ile start edileceğini söyleyen Şen, akşam saatlerinde Şarköy-Mürefte önlerinde havanın biraz düşeceğini, düşme sırasında kıyının avantajlı olabileceğini ifade etti. Rota boyunca yağmur beklenmediğini de sözlerine ekledi.
Adil Şen, bu arada hazırladıkları hava analiz raporları ile hava tahmin bilgilerine internet ortamında da erişilebileceğini söyledi.
Biz buna bir de GRIB verilerini ekleyelim:
13 Temmuz Cuma
13.00: Çengelköy 11-14 knot (20 derece)
15.00: Marmara 13-17 knot (40 derece)
18.00: Marmara 10-15 knot (44 derece)
21.00: Marmara 8-12 knot (60 derece)
14 Temmuz Cumartesi
00.00: Marmara (Şarköy-Mürefte önleri) 5-8 knot (22 derece)
Gelibolu açıkları 4-5 knot (22 derece)
03.00: Çanakkale Boğazı 5-7 knot (30 derece)
06.00: Kumkale-Kuzey Ege 13-20 knot (31 derece)
Bozcaada önleri 14-22 knot (30 derece)
09.00: Kuzey Ege 15-21 knot (18 derece)
12.00: Midilli-Sakız arası (açık) 18-28 knot (358 derece), kıyı 12-15 knot (343 derece)
15.00: Sakız’ın batısı 23-33 knot, Çeşme açıkları 17-21 knot (344 derece)
18.00: Teke Burnu yakınları 14-22 knot
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI
“YOLUNUZ AÇIK OLSUN”
Brifingin tamamlanmasından sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Fenerbahçe D/G İstasyonu’nda ekipleri verdiği geleneksel kokteyl-porlonge ile ağırladı.
Kuvvet Komutanı Koramiral Adnan Özbal, yaptığı açış konuşmasında denizciliğin gelişmesi açısından yelken sporunun önemine vurgu yaptı.
Koramiral Özbal tüm katılımcılara “hoş geldiniz” dedi ve konuşmasını “Hepinize iyi seyirler, yolunuz açık olsun” sözleri ile tamamladı.
Kaynak: TurkSail
Çanakkale Boğazı şamandıra mevkileri | 571 kB | |
Sığacık Finiş Hattı | 391 kB |