Sualtı robotu kutup araştırmalarına destek verecek

12 mühendislik branşında eğitim gören 20 öğrencinin geliştirdiği sualtı robotu BeeRov, önümüzdeki ay ABD’nin Washington kentinde 21 ülkenin teknolojisi ile yarışacak. Gençlerin yeni hedefi Türkiye’nin kutup politikalarına hizmet edecek robotlar yapmak.

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Kasım 2016’da kurulan İTÜ ROV Takımı, tasarlayıp ürettiği uzaktan kontrollü su altı araçları(Remotely Opereated Underwater Vehicle) ile uluslararası bir başarı daha yakalamak üzere ABD’ye gidiyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen ve 7 üniversitenin Türkiye’yi temsil etmek için yarıştığı seçmelerde birinci olan İTÜ ROV (Remotely Opereated Underwater Vehicle) Takımı, önümüzdeki ay ABD’nin Washington kentindeki uluslararası yarışmaya gidecek.

Uçak enkazları, fay hatları ve enerji kaynakları için BeeRov

21 ülkeden gelecek 100’den fazla teknoloji okulunun yarışacağı MATE 2018 (Deniz İleri Teknoloji Eğitimi) yarışmasında ülkemizi temsil edecek İTÜ ROV Takımı okyanusların derinliklerini keşif için özel amaçlı bir robot yaptı. Bu yıl okyanuslara gömülen ve ulaşılması güç uçak enkazları, yıkımlara yol açan depremlerin fay hatları ve petrol-doğalgaz gibi enerji yataklarını araştırmaya yoğunlaşan İTÜ’lüler, yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kolları olan BeeRov adlı bir sualtı robotu geliştirdi. İnsanların ulaşmasının tehlikeli olduğu ya da insan erişimi mümkün olmayan derinliklere inebilecek BeeRov, tüm bilimsel çalışmalarda kullanılabilecek.

Havuzda 3 senaryo gerçekleşecek

Üniversiteler arası düzenlenen ve dünyada büyük ilgi görerek 21-23 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek MATE ROV Yarışması‘nda İTÜ ROV Takımı, becerilerini 4 metre derinliğindeki havuzda sergileyecek. Önce çok derindeki uçak enkazının yerini tespit edecek robot daha sonra suyun altındaki deprem hattı üzerine bir ölçüm istasyonu(sismograf) kurulmasını sağlayacak. Birde sualtındaki enerji üretim santrali kurulumu için yapabileceklerini sergileyecek robotun elde ettiği görüntü ve veriler, İTÜ’lü gençler tarafından çeşitli matematiksel hesaplamalar ile bilgiye dönüştürülecek.

Hedefimiz: “Kutuplarda yerli ve milli bir sualtı robotu”

Takım kaptanı ve İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Burak Çoban, “İkinci kez ülkemizi temsil edeceğiz. Türkiye birincisi olmanın ve ülkemizi yurtdışında temsil etmenin gururunu taşıyorum. Takım olarak ülkemizi temsil etmenin sorumluluklarının bilincindeyiz. Gece gündüz çalışmamız gerekti, insanlarla birlikte çalışma ortamını tecrübe etmiş olduk. Yarışma sonrasında aracımızı geliştirip kuzey ve güney kutuptaki araştırma politikasına destek verecek yerli araçlar yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizde mümkün olduğunca yerli ve milli bir su altı aracı geliştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz.. Uzaktan kumandalı sualtı araçları hakkında farkındalık oluşturmak adına liselilere eğitimler veriyoruz.” dedi.

İTÜ ROV Takımı’nda, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Bilişim, Uçak ve Uzay Bilimleri, Mimarlık, Maden, İşletme ve Makine Fakülteleri’nden 16 öğrenci bulunuyor. Liderliğini ve akademik danışmalığını Yrd. Doç. Dr. Bilge Tutak’ın üstlendiği İTÜ ROV Takımı, iki yıl önce Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine bağlı olarak kuruldu. İTÜ Robotik Kulübü bünyesinde çalışan ROV Takımı, Türkiye birincisi olarak 2017 yılında ABD Kaliforniya’da ki aynı yarışmada ülkemizi temsil etmişti. Yarışmanın finallerine kalan takım bu yıl ilk üçe girmeyi hedefliyorlar. En zorlu rakipleri ise Hong Kong Üniversitesi’nin Beluga’sı ve ABD Purdue Üniversitesi’nin BRİAN adlı robotları. İTÜ’nün BeeRov adlı sualtı robotu 15,6 kg ağırlığında ve 55 cm boyunda.

Kaynak: DENIZKARTALI Haber Portalı

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !