18 Temmuz 2014 Cuma
– Tarih Vakfı ile Ekin Grubu’nun danışmanlığında gerçekleştirilen Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması; Türkiye’de turizmin gelişimine tanıklık etmiş kişilerin tanıklıklarının, anılarının ve deneyimlerinin kayıt altına alınmasını amaçlıyor. Araştırma kapsamında 17-19 Temmuz 2014 tarihleri arasında Mengen’de görüşmeler yapılıyor.
Türk turizminin gelişimine tanıklık etmiş, bakan, müsteşar, yatırımcı, işletmeci, rehber, otel müdürü, aşçı, servis elemanı, önbüro çalışanı, mahalle/köy muhtarı, belediye başkanı, pansiyon işletmecisi, vb. kişilerin tanıklıklarının, anılarının ve deneyimlerinin kayıt altına alınmasını amaçlayan araştırmada şimdiye kadar 340 kişi ile toplam 500 saatlik görüntü ve ses kayıtlı görüşmeler tamamlandı. Araştırma tamamlandığında turizmle ilgili/ilişkili 500 kişinin tanıklık, anı ve deneyimlerinin kayıt altına alınması hedefleniyor.
Araştırma kapsamında ülkemizde aşçılık mesleği denilince tartışmasız ilk akla gelen Mengenli aşçıları ve aşçılık mesleğinin gelişimini sözlü tarih görüşme yöntemiyle incelemeyi amaçlayan araştırmanın Mengen ayağı 17-19 Temmuz 2014 tarihlerinde Mengen’de yapılıyor. Mengen görüşmeleri Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazmi Kozak yönetiminde Yrd. Doç. Dr. Hılmi Rafet Yüncü, Öğr. Gör. Dr. Ebru Zencir, Öğr. Gör. Osman Güldemir ve Öğr. Gör. Dönüş Çiçek tarafından gerçekleştiriliyor. İlerleyen haftalarda ülkemizin diğer illerinde ikamet eden Mengenli aşçılarla yapılacak görüşmelerle aşçılık mesleği ile ilgili araştırmanın devam edeceğim bildirildi.
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak, Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması’na 13 önce başladıklarını ve şimdiye kadar Alanya, Side/Manavgat, Antalya, Bodrum, Didim, Kuşadası, Uludağ, Marmaris ve Kapadokya’da görüşmelerin tamamlandığını, önümüzdeki aylarda Fethiye, Akçakoca ve Erek görüşmeleri ile araştırmaya devam edileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Kozak, araştırma verilerine dayalı olarak yöre, kurum, meslek tarihlerini içeren ve 48 bölümden oluşan dört ciltlik kitap, 5 TV bölümlük belgeseli, 20’den fazla nitelikli uluslararası dergilerde makale, ulusal ve uluslararası kongreler için bildiriler olmak üzere çalışmaların hazırlanmakta olduğunu bildirdi. Araştırma verilerine dayalı olarak şimdiye kadar 21 bildiri çalışması hazırlanarak ulusal kongrelerde sunuldu. Bunlara çalışmalara ek olarak, sözlü tarih görüşme metinlerinin kitap halinde yayımlanması ile ilgili çalışmalara da başlandığı bildirildi.
Kaynak: turİzmhaberlerİ.com