SİNOP KENDİ KULTUR ANAYASASİNİ HAZİRLİYOR

03 Mart 2015 Salı

HİKMET TOSUN
SİNOP KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ
SİNOP ALAN YÖNETİMİ DANIŞMA KURULU BAŞKANI

9.2 MİLYON €’LUK SİNOP MODELİ KÜLTÜR MİRAS PROJESİ İLE SİNOP’TA NEYİ BAŞARMAK İSTİYORUZ ?
Sinop Karadeniz’in incisi Antik bir kent ve kale surları ile çevrili Kalebent kentidir. Eşine rastlanmayacak şekilde iki denizin surlarla birbirine bağlı olduğu bir şehirdir. Antik şehir yarımadanın kıstağında kurulmuş bir berzahla anakaraya bağlı durumdadır. Sinop’un Alan Yönetimi planlamasında tarihi geçmişi ve ünik özelliklerini mutlaka dikkate almak gerekir.

Sinop, Kültür Mirası konusunda plansız bir şehirdir. Koruma Amaçlı Planları yok. Kültür Planları, Turizm Master Planları ve Turizm Gelişim Planları yok. Kentin tabela sistemi ve yön levhaları yok (İngilizce). Kalebent Şehir bir açık hava müzesi; içerisinde türbeler, külliyeler, cami ve medreseler, han ve hamamlar, kale ve kale surları, birçok sivil mimarlık örnekleri ile müstesna bir şehir olmasına rağmen bu kültürel yapının koruma sınırları belirlenmiş olup bu kültürel yapılara tecavüz hat safhadadır. Koruma ve kullanma dengesi hiç gözetilmiyor. Bu güne kadar palyatif çözümlerle yürütülen iş ve işlemlere Alan Yönetimi planı ile radikal ve esaslı çözümler geliyor.
Kısaca Sinop kendi Kültür Anayasasını hazırlıyor.


Kültürel Miras ve aidiyet eğitimi altında Bakanlığımız Kültürel İrtibat Noktası ile İl Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu bu proje ile kent belleğinin oluşturulması, Tarihi Cezaevi kompleksinin ve yakın çevresinin kültür eksenli dönüşümü, balıkçı çekek yerinin cezaevi ile birleştirilerek marinaya dönüştürülmesi, kentin koruma amaçlı planının yapılması ve tarihi kent içerisindeki kültürel yapıların koruma sınırlarının belirlenmesi ile bunları birbirine bağlayacak kültür koridorlarının hayata geçirilmesi, kentin 1/1000’lik ve 1/25.000’lik planlarının yeniden ele alınarak yapılması. Kale koruma alanlarının temizlenerek turizme açılması, kentin tabela sorununun tarihi kent imajı içerisinde çözümlenmesi, tarihi buzhane binasının kent belleğine dönüştürülmesi ve Türkiye Alan Yönetimli Şehirler Birliği kurularak uygulama merkezi haline getirilmesi.

Alan Yönetimi Planı, yukarıda sıraladığım bilgiler; Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurullarının, Sinop Belediyesi’nin, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi alanda mülkiyet hakkı bulunanların ve SİT Kurulunun görüşmeleri istişare edilip uzlaşma metnine dönüştürülerek planda yer alacak. MFİB ile Wehdorn firması arasında imzalanan antlaşmada Sinop faydalanıcı taraf olarak bulunuyor. Taleplerimizi ne kadar dile getirebilirsek, kendimizi ne kadar anlatabilirsek Alan Yönetimi Planı o denli Sinop’a katkı sağlayacaktır. Kum saati Kasım 2014’te akmaya başladı, 2016 Mayıs ayına kadar Alan Yönetimi planı ortaya çıkacak ve onaylandıktan sonra Hazine İhale Finans Birimince projenin ikinci kısmını oluşturacak restorasyonun uygulanması ihale işlemleri çalışmalarına başlanacaktır.

“Ortak Kültürel Miras: Korunması ve Türkiye-AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu – Sinop Modeli ” projesinde Kale içerisindeki mahallelerin yenilenmesinde, şehrin kentsel, kültürel ve sosyo-ekonomik dönüşümünde, Tarihi Kentin kimliği ve estetiği ile kültürel miras değerlerinin zedelenmeden yeni ihtiyaçlara cevap verecek gelişmelerin ilkeleri Alan Yönetimi Planında yansıtılmalıdır. Bu kapsamda, UNESCO’nun Alan Yönetimi Plan Belgesi referans alınarak Sinop Alan Yönetimi Planı hazırlayarak, Kültür Mirası konusunda “Sinop Kriterleri ” gibi bir model oluşturmak ve bu modeli ihraç etmek çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır.

Sonuç olarak amacımız, bu Model Proje ile Karadeniz’in en eski yerleşim yeri ve liman kenti olan Sinop ilimizi kültür miras değerleri ile UNESCO Dünya Mirası Aday Listesine aldırmak. Yaklaşık 7 yıldan beri Valiliğimiz ve Bakanlığımız Kültürel İrtibat Noktası ile bu proje üzerinde çalışıyoruz. Sabırla yürüttüğümüz bu çalışmalarda birçok zorluk aşılarak tünelin ucu göründü. Haydi hayırlısı…

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !