“Kızıldeniz’e dalış amacı ile farklı yıllarda toplam 8 defa gittim.
Kuzeyinden güneyine kadar farklı dalış lokasyonlarında yaklaşık 200 dalış yaptım. ‘’Sihirli Küre’’ Kızıldeniz mercanlarına yaptığım dalışlarda çektiğim fotoğraflardan oluştu.’’
Neden ‘’Sihirli Küre’’
Hidrosfer; Yunanca’da Hydör (su) ve Sphaira (küre) kelimelerinden oluşmuştur ve SU KÜRE anlamına gelir.
Su Küre Dünyamızdaki tüm su kaynaklarını kapsar, benim ilgi alanım Denizler ve Okyanuslar.
İnsan formundaki ilk Homininlerden beri 4,5 milyar yıldır 1 atmosfer basınç altında yaşamaya alışkınız. Anatomimiz bu basınç altında yaşamaya uygun yaratılmış.
Su altına daldığımız zaman oluşan basınç değişikliği bizi zorlamaya başlıyor.
Daldığımız her 10 metre derinlik +1 atm basınç artarak vücudumuza etki ediyor.
Basitçe; 30 metre derinliğe indiğimizde 1atm hava basıncına + 3 atm su basıncı ekleniyor ve vücudumuz üzerindeki basınç 4 kat artıyor.
Bu ise nitrojen narkozuna, genel bilinen adı ile Derinlik Sarhoşluğuna sebep oluyor.
Yani dalışa başladığımız ilk metrelerden itibaren soluduğumuz havanın içindeki nitrojenin parsiyel basıncının artması ile narkozun etkisine girmeye başlıyoruz. 30 metre ve daha derin dalışlarda ise, beyin fonksiyonlarımız üzerinde narkozun etkisini hissedilmeye başlıyor.
Yüksek basınç altında sonunan havanın içindeki nitrojen karar verme ve algılama yeteneğimize etki edebilir. Dalış sayısının çok olması bu etkilenlemeyi azaltabilir, soğuk, yorgunluk ve karanlık etkilenmeyi artırabilir.
Kısaca Nitrojen Narkozu gördüklerimizi farklı yorumlamamıza halüsinasyonlara ve alışkanlığa sebep olabilir.
Biz dalıcıların yerkürenin en gizemli alanı olan su altına dalış sebeplerimiz içinde olan spor ve az bilinene olan merakımızın yanısıra, basınca bağımlılığımız da söz konusu.
İzleyeceğiniz fotoğraflar görsel yorumum ve bağımlılığım.
Sizi sihirli dünyamın illizyonuna davet ediyorum.
Ekim – 2021