Türkiye’nin ilk federe üniversite yelken kulübü BAUISC’nin ilkini 2017 yılında düzenlediği BAU İlkbahar Trofesi’ne 29 tekne kayıt vermişti. Bu yıl sayının 37’ye ulaşması, ekiplerin üniversiteli gençlerin imzasını taşıyan etkinlikten duydukları memnuniyetin “yıldızlı karnesi” gibiydi aynı zamanda… İstanbul’da sezonun ilk yarışında inleten rüzgar bu kez güzel esti ama soğuk esti…
Daha birkaç gün önce termometrelerin 22 dereceyi gösterdiği hava sıcaklığı, rüzgar yönünün güneyden kuzeye atlaması ile sert düştü. BAU İlkbahar Trofesi’nde 1. Ayak ilk gün yarışlarının yapıldığı parkurda tahminler 8-9 dereceyi gösteriyordu ve öngörüler tuttu. Ne var ki deniz üzerinde hissedilen etkisi 2-3 dereceye kadar indi.
Denize çıkan herkes hazırlıklıydı ama hiç kimse bu denli üşüyeceğini tahmin etmemişti.
Yine de 18-24 knot aralığında esen rüzgar katılımcılara yoğun bir rekabet şansı tanıdı.
İKİ GRUP İÇİN İKİ START VE FİNİŞ HATTI KURULDU
Trofe Kupası için mücadele edecek IRC0-1-2 ve 3’ler denizde ısınma turları atarken, ilk start düdüğü trofe dışı yarışacak olan 6’sı IRC4, 2’si Gezgin sınıfındaki 8 tekne için 12.15’te çaldı.
22 deniz mili mesafeli coğrafi rotalarında Sivrada ve Yassıada iskelede geçilecek, Kınalıada sancakta, Burgazada ve Kaşık Adası iskelede bırakılacak ve Fenerbahçe açıklarındaki finiş hattına gelinecekti.
Orhan Tüker Başhakemliğindeki Yarış Komitesi, Fenerbahçe-Adalar arasındaki yerini aldıktan sonra iki grup için iki ayrı start ve finiş hattı kurdu. Adalar coğrafi rotasına yelken basacak IRC4 ve Gezgin sınıfları Komite Botu’nun sancak tarafına atılan şamandıra arasındaki hattı kullanacak ve genel güney yönüne start edecekti. Orsa-pupa rotalı şamandıra yarışında ise IRC0-1-2-3’lerin startı Komite Botu’nun iskele tarafından verilecekti.
İlk grubun aklı bu durumdan biraz karışır gibi olduysa da sonunda 8 teknenin tamamı da “doğru” yerden çıkmayı başardı.
Hemen ardından değişen rüzgar yönüne göre parkurun ayarlanması için kısa bir “tehir”in ardından ikinci grubun startı saat 12.47’de verildi. Kuzey-kuzeydoğu bekleniyordu ama rüzgar kuzey-kuzeybatıda kalmaya kararlıydı.
20 KNOT’I AŞAN HAVA FİLOYA “İYİ GELMİYOR”
Doğrusunu söylemek gerekirse, 20 knot’ı aşan havaların muhtemelen yıpranma ve yaşlanma gibi nedenlerle yarış filomuza “ağır” geldiğini bir kez daha gözlemledik. Denizin yüzeyinde “kuzucuklar” yaratan 18-24 knot arasındaki rüzgarda pek çok broş yaşandı, yelkenler parçalandı, kiminde baş istralya, kiminde kıç istralya koptu, kiminde ise tuff luff patladı.
Gezgin sınıfındaki MESSE Frankfurt Cenoa-2 starta hazırlanırken kıç taraftan Komite Botu’nun sancak baş omuzluğuna çarparken, kıç istralyası patlayan IRC0’daki Shak Shuka-3, start öncesi çatışmayı ani bir refleksle motor çalıştırarak savuşturdu. Verdiiği deklarasyon üzerine Protesto Kurulu’ndan bunun için 55 saniyelik düzeltme aldı.
Korza’nın katılmadığı şamandıra yarışı IRC0’da 6 Farr 40 arasında yaşandı. Ancak Komite startı IRC0-1-2 ve 3’lere birlikte verdiği için hat oldukça kalabalıktı. İlk yarışta herkes iyi çıktı ama günün ikinci yarışında dört tekneye OCS (fodepar) yazıldı. Fodeparlar yelken numarası ya da tekne adı belirtilerek bildirilmediği ve kimse de geri dönüp startını tekrarlamadığı için yazılan bu OCS’ler silinmedi.
FORD OTOSAN-FENERBAHÇE 2’NİN GÜNÜ!
Günün yüksek performans sergileyen teknelerden biri kuşkusuz Oğuz Ayan yönetiminde IRC0’da yarışan Ford Otosan-Fenerbahçe 2 idi. Levent Peynirci yönetimindeki Enka Cheese ile sıkı bir kapışmaya giren Fenerbahçe-2’nin ilk yarışın ikinci pupa kolunda balonu patladı.
Rakibi bu fırsatı kaçırmadı ve arayı açmaya başlarken, Ayan yönetimindeki ekip soğukkanlılığını kaybetmedi, yırtılan balonlarını indirip diğerini toka ederek mücadeleye asıldı ve finiş hattına ulaşan ilk tekne oldu. Ford Otosan-Fenerbahçe 2, günün ikinci yarışında da konsantrasyonunu kaybetmedi ve yine birinciliğe uzanmayı başardı.
Aydın Yurdum olmadan yarışa Erhan Karaca dümenciliğinde ve Kaan İş taktisyenliğinde katılan Goblin 5 ise ilk yarışı 3’üncü, ikinci yarışı Shak Shuka-3’ün peşinden 4’üncü bitirdi. Ama marinaya dönerken tuff luff’ı patladığı için ikinci gün yarışına katılamayacak.
IRC2’DE DE SIKI KAPIŞMA VAR
6 adet MAT 1010 ve 3 adet Archambault A35’in yer aldığı IRC2 sınıfı da filoda bir diğer çetin rekabetin yaşandığı ve yaşanacağı grup olarak ortaya çıktı.
Levent Peynirci’nin Ahmet Eker’den satın alıp “Yayık Ayran” olan adını “Cheese Sailing” olarak değiştirdiği A35’i bu grupta günün dikkat çeken teknelerinden biri oldu. Doğa Arıbaş dümenciliğindeki ekip her iki yarışı da birinci bitirdi.
Diğer bir A35, Targan Hazarhun liderliğindeki Palamut-CPM’in hedefi ise ilginç. Ekip “kardeş” A35’ten ziyade kendine rakip olarak MAT 1010 “Logo”yu seçmiş durumda. Zira bir yazılım firması olan sponsoru CMP, parkurda da diğer bir yazılım firması olan Logo ile kapışmak istiyor. Bodrum’dan İstanbul’a gelmelerinin altında yatan ana neden de bu…
Adını şirket sahibi Repep Palamut’tan alan teknenin ekibi de şirket çalışanlarından oluşuyor. 10 haftalık bir eğitim programının ardından yarış maratonuna geçtiğimiz hafta Çanakkale Zaferi Kupası ile başlayan Palamut, BAU İlkbahar Trofesi’nin ilk yarışında 7’nci iken, ikinci yarışında güçlü rakibi Sinan Sümer yönetimindeki MAT 1010 Vagabond Alize’yi geçip 2’nciliğe yükselerek iddiasını ortaya koydu.
Palamut-CMP ekibinde tekne ortaklarından UK Türkiye’den Bülent Çelik de yer alıyor. Ama Çelik geçirdiği ciddi rahatsızlık nedeniyle ilk iki yarışa da katılamadı.
ŞAMANDIRALAR ISKALANDI
Bir yandan iliklere işleyen dondurucu soğuk, bir yandan yoğun rekabet, biraz da teknik aksaklıklar bazı teknelerin yarış sırasında şamandıraları “ıskalamasına” da neden oldu.
Kimi “offseti dönmediği”, kimi “kapıdan geçmediği” gerekçesi ile Yarış Komitesi’nden protesto gördü ve duruşma sonucu Protesto Kurulu’ndan DSQ (Diskalifiye) kararları çıktı.
Bu arada bir tekne de Yarış Komitesi’ni ve organizasyonu protesto etti. IBS 40 Plus ekibi, IRC4 sınıfının trofe dışı tutulmasına tepkisini kayıt vermeyerek ve parkura gelip tepkisini telsizden dile getirerek ortaya koydu. Komite de organizasyon formatının bu şekilde olduğunu, Yarış İlanı’nın da buna göre hazırlandığını belirterek gösterilen tepkiye “teşekkür” ederek karşılık verdi.
SON DAKİKA… TEHİR…. START….
Yarıştan dikkat çeken bir diğer ayrıntı da, günün ikinci yarışının startında son saniyelere girildiğinde çalan düdükle birlikte gelen “tehir” kararıydı… Rüzgar bir anda 30 derecelik “dönüş” yapınca filoyu tehire çıkaran Komite, orsa ve offset şamandıralarındaki yer değişikliğinin ardından 5 dakika içinde start işlemlerini yeniden başlattı.
Şimdi sırada 25 Mart Pazar günü (yarın) yapılacak BAU İlkbahar Trofesi 1. Ayak ikinci gün yarışı var. Bu kez tüm filo ayırım gözetmeksizin yaklaşık 22 deniz mili mesafeli coğrafi rotaya birlikte gönderilecek. Bu nedenle start saati 12.00’dan 11.00’a çekildi.
Tahminler havanın yine çok bulutlu ve aralıklarla yağışlı geçeceğini gösteriyor. Rüzgar gücünde 6-12 knot’a gerileme, sıcaklıkta 2-3 derecelik artış bekleniyor. Yarışın tamamlanması konusunda sıkıntı sezildiği takdirde finişlerin rota kısaltması yapılarak alınması konusunda hazırlık yapılıyor.
Kaynak: TurkSail
Fotoğraflar: Serdar BAPOĞLU