Şeref Çoban Röportajı

Askerlik yaptığım geminin emekli olmasına az kaldığını duyduğumda doğrusunu isterseniz tarifi imkansız bir hüzün kapladı içimi … Fakat eski gemilerin yerlerine yeni ve cok modern kurtarma gemilerinin inşa edilmiş olması bu üzüntümü hafifletti.

Halen TCG AKIN gemisinde görev yapmış bazı subay ve astsubaylar ile görüşmekteyim. İçlerinde öyle bir kurtarma astsubayı var ki branşı ve gemideki çalışkanlığı yanında mücadeleci kişiliği onu benim hiç unutmamama neden oldu … özellikle aynı babam gibi onunda branşı sıhıye ve dalgıçtı … donanmada cok az yetişmiş sıhıye dalgıç astsubay olmasından dolayı görevleri oldukça dikkat gerektirmekteydi. Bu değerli astsubayımın ismi Şeref Çoban dı.

Beni kırmayıp bu röportaja katıldığı için ona çok teşekkür ederim. Lafı vazla uzatmadan sizi röportaj ile başbaşa bırakmak istiyorum …

Ne zaman Astsubay oldunuz?
30 Ağustos 1984 Yılında GATA Sağlık Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulundan Mezun oldum.

Dalgıç olmaya nasıl karar verdiniz?
Okulda sporcu ve adrenaline yakın kimliğimle tanınırım, ilk görev yerim harp filoya ait bir muhrip olmasına rağmen rutin revir hizmetleri beni mutlu etmiyordu mutlaka farklı birşeyler yapmam gerektiği içerisinde idim ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığında artık hiç kalmamış olan Shh.Tek. Astsubaylardan 1. Sınıf Dalgıç kursuna müracaat ettim 1987 yılında mezun oldum 1987 yılından istekle emekli olduğum 2007 yılına kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 1.Sınıf Dalgıç ihtisaslı tek Sıhhıye Teknisyen Astsubay olarak görev yapmanın onurunu ve sorumluluğunu hep yaşadım.

TCG AKIN gemisinden bahsedermisiniz?
1.Sınıf Dalgıç kursundan mezun olduktan sonra 1987 yılında TCG AKIN gemisine katıldım, Muhripten sonra daha az personeli olan ilişkileri askerlikle beraber teknik bilgi yüksek enerji ve olmazsa olmaz olan takım ruhu gerektiren daha yoğun ve meşakkatli çalışma istiyen ruhu olan bir gemi idi orası bizim görev yerimiz değil yuvamız idi.

Geminin Basınç Odaları ve diğer sistemlerindenbahsedermisiniz?
Geminin üzerinde iki adet basınç odası mevcut idi bunun amacı sancak ve iskeleden yapılan dalişlarda herhangi bir emercensi durumda hemen müdahale edilebilmekti ve en önemli özellikleri perçin ile yapılmış içerisindeki aydınlatmalarının normal ampul ile aydınlatılması idi.

Gemi ile ne tür görevlere çıktınız?
Defalarca denizaltından personel kurtarma eğitimine katıldım. Gemi üzerinden Erdek ilhanlar köyünde düşen Amerikan F16 uçağını çıkardık.

Sağlıkçı Dalgıç Astsubay görevleri nelerdir?
Gemideki tüm personele sağlık hizmeti sağlamanın dışında dalışlara bizzat katılmak ve oluşabilecek bir dalış hastalığı ve satıh dekomprasyon uygulamalarında B/O iç yardımcı ve B/O operatörü olarak görev yapmak, dalıcı personele bu konularda eğitim vermektir.

Gemi içerisindeki anılarınızdan bahsedermisiniz?
BURASI BİR GEMİ DEĞİL YAŞAM ALANIDIR, HERŞEYİ BURDA YAŞARSINIZ.

Gemi emekliye ayrıldığında neler hissettiniz?
1940 lı yıllarda USS Greenlet adıyla yapılmış olan bu gemi 1970 yılında Dz.K.K. lığına TCG AKIN adıyla katılmış olup birçok başarılı görev icra etmiştir, Bu gemide görev yapanlara AKINCI diye hitap edilirdi burada sadece görev yapmazsınız yaşarsınız tabiki emekliye ayrılırken çok hüzünlendik.

Yeni gemiler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Çağla birlikte teknoloji takip etmek ve yakalamak zorunluluktur. Yeni gemilerin imkan ve kabilyetleridenizde kazaya uğramış ve batmış uçak, gemi, denizaltı vb. enkazları tespit, teşhis ve kurtarmaya yönelik donanımlarının bulunması, Üzerine konuşlandırılacak modern seyyar kurtarma sistemleriyle 3000 metre derinliğe kadar müdahale edebilmeleri ile imkansızı ortadan kaldırmış olacaklardır. Tüm yeni gemilerimize şahsım adına hayırlı görevler pruvalarının neta denizlerinin sakin olmasını dilerim.

Şanlı donanmamızın sualtı kurtarma gurubunda hizmet veren; komutanlarına, subay, astsubay, er ve erbaşlarına selam olsun !

Bilal Karatas

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !