13 Aralık 2014 Cumartesi
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
Travel Turkey İzmir Fuarı’na yönelik görüş ve önerilerini turizmhaberleri.com ile paylaşan sektör temsilcilerinin paylaşımlarını fuar yetkililerinin dikkatine sunmaya devam ediyoruz. Önceki haberlerimizi okumak için:
www.turizmhaberleri.com/Haberayrinti.asp?ID=28542
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28547
BİR KİŞİ BİLE OLSA SEKTÖREL ELEŞTİRİLER DİKKATE ALINMALI
Bu sene 30 ülkenin yer aldığı fuara 45’e yakın il ve ilçemiz katılırken 28.073 kişinin de ziyaret ettiği açıklandı. Rakamlarla görünen ve büyük emek verildiği inkar edilmeyen tablo bu ancak Travel Turkey Fuarı’nı ziyaret eden sektör temsilcilerinin görüşlerini yok sayamayız. Bir kişi bile olsa dikkate alınmak zorunda… Bunları yazacak, araştıracak, çözüm ortağı olacak turizm gazetecileri ve yazarları gerekiyor. Zira fuar haberciliği budur. Fuara katılan turizm yazarı ve gazetecileri 4 gün boyunca ne yaptı acaba?
TÜRSAB’DA SORGULAMALI…
Fuarda seyahat acentaları katılımının zayıflığından şikayet ediliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) fuarı düzenleyen en önemli ortaklar arasında.. Seyahat acentaları turizm fuarlarına sahip çıkmıyor mu? Son dönemlerde fuarlara katılım masaya yatırılırsa nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?.. Fuarcıları da zorlayan bu tablo ile ilgili beyin fırtınası yaratmaya davet ediyoruz tüm turizm sektörünü…Zira sektör ilgi göstermediği ve sahip çıkmadığı için ertelenmesi planlanan çok önemli bir fuar duyumu aldım. Evet yıllardır alternatif turizm diye kendimizi paralıyoruz ama Antalya Expo Center’da düzenlenen Alternatif Turizm Fuarı’na sektör sahip çıkmadığı ve desteklemediği için bu sene yapılmayacak. Buyrun bakalım, buna ne diyeceksiniz..Alternatif turizm fuarında buluşmayı beceremezsek, bu turizm çeşidini geliştirmeyi ve 12 aya yaymayı başarabilir miyiz?..Bunun cevabını da sizler vereceksiniz.
İŞTE SEKTÖRÜN GÖRÜŞLERİ VE BEKLENTİLERİ
turizmhaberleri.com olarak fuara katılmadık ancak sektör temsilcileri fuar esnasında ve sonrasında bize ulaşarak sorunların yetkililere ulaştırılması konusunda görüşlerini aktardılar. İşte 2 gün boyunca fuarda bulunan ve adını açıklamak istemeyen bir seyahat acentası yetkilisinden madde madde açıklamalar. Noktası virgülüne yayınlıyoruz:
1-Fuarın ilk iki günü halk alınmasın sadece profesyonel kişiler giriş yapsın, teyzelerin ve amcaların (böyle diyorum zira sadece onlar geliyor) masaların üstünde bulunan ikramlara başımızın üstünden, kolumuzun arasından saldırmalarından fenalık geldi.
2- Fuar alanlarında gösteriler için bir alan yapılsın ve lütfen orada davul mu çalarlar, hokkabaz mı oynatırlar, orada yapsınlar sahiden gürültüden konuşamaz haldeydik.
3- Yurtiçi ve yurtdışı acenteleri ayırsınlar, aradığımızı bulamadığımız gibi ne stand numarası vardı düzgün ne alınlıklarda isim.
4-Giriş ise ayrı dert her zamanki gibi neredeyse saatlerce kayıt yaptırıp girebildik…
5- Restoranlar her zamanki gibi aşırı küçük ve fahiş fiyat 5 yıldızlı restorant fiyatına yemek yedik neredeyse.
6- Büyük oteller zaten yetkili satış acentesi ile satış yapıyorlar bize fiyat bile göndermiyorlar peki orada işiniz ne?
7- Ben outgoing yapan bir acenteyim yurtdışından gelen ve iş yapabileceğimiz bir acente göremedim doğru dürüst. ”
DAVUL ZURNA-SUCUK EKMEK ANLAYIŞININ ÖTESİNE GEÇELİM
Ankara merkezli Ozzygroup Travel – Ozzy Medical Travel’ın sahibi Tülay Yılmaztürk ise uluslararası turizm fuarlarında ” davul zurna- sucuk ekmek ” anlayışının ötesine geçilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: ” Bu sene 8. kez düzenlenen Travel Turkey Fuarı; bana göre yine zayıf ve sönük geçmiştir. Daha önce 2 defa ziyaretçi olarak katılmıştım bu fuara, o zamanda da izlenimlerim aynı olmuştu, bu sene belki bir gelişme olmuştur düşüncesiyle tekrar ziyaret ettim ve yine hüsranla karşılaştım. Bu fuarı düzenleyenler oturup biz nerede hata yapıyoruz, neler yapmamız gerekiyor diye düşünsünler aksi taktirde önümüzdeki yıl da çok verimli olmayıp sönük geçecektir.
ACENTALAR VE OTELCİLER NEREDE..?
Bir turizm fuarı düşünün; içinde katılımcı olarak çok az otel, havayolu, turizm firmaları olması kabul edilir gibi değil. Acaba Hannover Fairs ve İzfaş bu işi beceremiyor mu yoksa gereken önem ve itinayı göstermiyorlar mı diyeceğim ama burada ciddi bir emek var ancak sektör açısından bakıldığında başarıya ulaşılamıyor. Kocaman bir neden sorusu oluşuyor. Turizm fuarlarındaki diğer bir sorun ise illerin tanıtımlarının çok gürültülü olması. Davul zurna seslerinden, yüksek volümlü müzik seslerinden karşılıklı görüşme yapmak mümkün olmuyor. Sucuk ekmek satan bile vardı bu uluslararası fuarda. Bu fuarlar uluslararası turizm fuarı sırf standları doldurmak için herkesi bu fuarlara getiremezsiniz. ” şeklinde konuştu.
TURİZM FUARLARINDA SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ NEDİR
Orient House Bosphorus yetkilisi Sevda Kula’da değerlendirmelerini şöyle açıkladı: ” 1991 yılında Orient House olarak hizmet veren firmamız 2013 itibariyle Orient House Bosphorus adı ile sektörde çalışmalarına devam etmektedir. Şirketimizi temsilen katıldığımız Travel Turkey Fuarı’nda birçok acente ve otel yetkilisi ile görüşmeyi umut ederken şehir tanıtımları ile karşılaştık. Bizim için bu bir hayal kırıklığıdır ve bu nedenle fuar stratejileri masaya yatırılıp sorgulanmadığı takdirde seneye fuar alanının daha da boş olacağını düşünüyorum. Organizasyon yetkililerini bu konuda daha duyarlı olacağını umuyor ve turizm camiası adına daha verimli fuarlar temenni ediyorum. ” dedi. Orient Bosphorus yetkilisi Şebnem Turan ise ” maalesef katılan diğer firmaların da değindiği gibi bizim için de bir hayal kırıklığı oldu. Turizm fuarından çok yöresel tanıtım havasında geçtiğini gördük. Önümüzdeki senelerin daha verimli olmasını ve gereken önlemlerin alınmasını diliyoruz. ” dedi.
SEKTÖRÜN MESAJI AÇIK VE NET…
Hurry Inn Hotel yetkilisi Lütfiye Dizdar ise fuar alanını 2.gün ziyaret ettiğini, daha çok seyahat acentası ile görüşme beklentisi içinde olduklarını ancak hem ziyaretçi hem de stand düzeyinde katılımın zayıf olduğunu, yoğunluğun ise şehir katılımlarında kendini gösterdiğini vurguladı. İş görüşmeleri ve bağlantıları açısından verimsiz bir fuar geçirdiklerinin altını çizen Dizdar; ” sektörün verdiği mesaj ve önerilerin dikkate alınacağını ve değerlendirileceğini düşünüyorum ” şeklinde konuştu.
Bizim basın olarak görevimiz fuara yönelik görüş ve değerlendirmeleri yetkililere duyurmak. Umarız hem turizm sektörü, hem de fuar organizasyonu adına başarılı ve sağlam köprüler kurulur.
Kaynak: turizmhaberleri.com