Nevzat Tunç, Türkiye’de yeni yeni duyulmaya başlanan sanayi dalgıçlığı alanında çalışıyor. Sanayi dalgıcı olmanın riskleri var; fakat deniz âşığı olan kişiler için suyun altında çalışmak en az su üstünde çalışmak kadar normal. Hatta onların bu işten zevk aldıkları bile söylenebilir.
19 yıldır profesyonel anlamda dalış yaptıktan sonra emekli olup Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi’nde sanayi dalgıçlığı eğitmenliği yapmaya başlayan Nevzat Tunç’la bu meslek üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Öncelikle sanayi dalgıcı ne yapar?
Sanayi dalgıçları, sualtı inşaat faaliyetleri, muayene, arama, kurtarma, onarım, fotoğraf ve video çekimi ile ilgili işleri gerçekleştirir. Bu kişiler, sportif dalış dışında geçimini bu işle sağlıyorlar. Sanayi dalgıçları nehirler, göller, denizaşırı limanlar ve açık deniz platformlarında çalışırlar. Dalgıçların yaptığı diğer işler arasında, Karadeniz’de doğal gaz bulunduğundan ve üretim ile ilgili operasyonlar başladığından beri, derin sularda geo teknik etüt (zemin araştırma sondajı) yapılması, off shore doğal gaz üretim platformlarının denizde yerine montajı gibi işler sayılabilir.
Ne tür malzemeler kullanılıyor?
Yapılan dalışlarda, dalış başlığı, sualtı kaynak malzemeleri, ıslak, kuru veya sıcak su ısıtmalı dalış elbiseleri, dalış çanı, basınç odaları, tam yüz maskesi ve çeşitli kompresörler gibi özel ekipmanlar kullanılır.
‘İyi bir eğitim almak gerek’
Herkes sanayi dalgıcı olabilir mi?
En az ilkokul mezunu ve 18 – 40 yaş arasındaysanız, eğitim aldıktan sonra sanayi dalgıcı olabilirsiniz. Sanayi dalgıcı olmaya karar verenlerin bu konuda iyi bir eğitim alması ve yönetmeliklere uygun bir dalış programını uygulaması zorunludur. Kurslara kayıt yaptıran öğrencilerin temel dalış sertifikası ve geçerli CPR ve ilkyardım eğitimi almaları gerekir.
Boğaziçi Sualtı Araştırma Kurumu’nun sanayi dalgıçlığı konusundaki faaliyetleri nelerdir?
Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi sanayi dalgıçlığı konularında tüm yönleriyle eğitim veriyor. Şirketlere yurtdışı işlerinde kullanmak üzere nitelikli dalgıç personel yetiştirerek uluslararası geçerli belge sahibi yapıyor. Bu tür kurslarda güvenlik en öncelikli konudur. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ‘Özel Sanayi Dalgıçlığı Kursu’ açma çalışmalarımız tamamlandığında, Türkiye’deki ilk özel sanayi dalgıçlığı kursu burada olacak. Uluslararası geçerli ADAS (Avustralya Dalgıç Akreditasyon Sistemi) dalış sertifikası veriliyor ve böylece Türk dalgıçların sertifikasyon problemleri gideriliyor. Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi, Avustralya’da mevcut altı adet sanayi dalgıç okulundan sonra yedinci okul olma yolunda bir ilki daha gerçekleştirmeye çalışıyor.
Peki bu kursu aldıktan sonra rahatlıkla iş bulabilme imkânı var mı?
Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi aracılığıyla sanayi dalgıçlığı konusunda eğitim alanlar, iş bulma konusunda zorluk çekmiyorlar. Bugüne kadar Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi’nden eğitim alan 100 civarında sanayi dalgıcı, körfez ülkelerinde iş imkânına kavuştu. Bu dalgıçların kazançları aylık ortalama 2000 – 2500 dolar civarında.
‘Sportif dalışa göre riskli’
Riskleri var mı?
Sportif dalışa göre riskleri var. Sonuçta elektrikli aletler kullanıyorsunuz. Ama havanızın bitmesi gibi bir ihtimal yok. Çünkü yukarıyla bağlantınız var. Bunun dışında telefon kullanıyorsunuz. Ve herhangi bir şeye karşı yedek bir dalgıç bekliyor.
Kadınlar tercih ediyor mu?
Sualtı teknolojisinde okuyanlar var. Ama genellikle onlar basın odası operatörü olmayı tercih ediyorlar. Sanayiye yönelen şu anda bir kişi var. O da staj yapıyor.
Kaynak: Hobimle Mutluyum
ben 3.5 yıldır dalgıçlık yapıyorum maksimum 50 metreye dalış yapıyorum 1*smas belgem var +profsyonel aday belgesini 1.5 yıl önce aldım bodrum sualtı hekimliğinden aldım sağlık raporlarımı ve bodrum gülük liman başkanlığından stajerlik belgemi aldım sanayi dalgıçlık belgesi almak istiyorum ama işyerim bodrumda nasıl alabilirim kurs süresi enaz nekadar sörer bu konuda yardımcı olurmusunuz