SANATCİLAR EKOLOJİK KADİN KOYU İCİN BULUSUYOR

24 Haziran 2014 Salı

NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com /editör

Ekolojik Kadın Köyü Projesi’nin çıkış noktası, pilot bölgesi Şanlıurfa’nın 44 km güneydoğusunda bulunan Medeniyetin beşiği Harran.. Ülkemizin çok renkli, çok sesli-sessiz kadınlarının dileklerini, hayallerini, umutlarını dalga dalga tüm dünyaya yayarak dünya kadınları için bir çekim merkezine dönüştürecek Harran’ı bu proje….

Değerli turizmci dostum İrem Goulding’den projenin sadece adını duyduğumda hemen Proje sahipleri ile tanışmak, haber yapmak, herkese anlatmak, bu umutlu gelişmeyi paylaşmak istedim. Ekolojik Kadın Köyü’nün hikayesi, Gazeteci Yazar Hüzün Yücel’in Yasaklı Apartman kitabı ile başlıyor. 27 yıllık gazeteci Hüzün Yücel ile yaptığımız röportajda projeye geniş yer verdik:
linki: www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=27789

AYNI ZAMANDA SANAT VE KADIN PROJESİ
Şimdi sıra projenin diğer kahramanında… Ressam Kamer Batıoğlu ülkemizin değerli sanatçılarından.. Yurtiçi ve yurtdışında onlarca sergi, onlarca ödül, eğitim ve önemli projeler sığdırmış sanatla harmanlanmış üretken yaşamına.. Resimlerinde ana tema ise Kadın…Özgürlüğü, esareti, korkuları, cesareti, maskeleri… kısaca eserlerinde kadının en gizli duygularını bile bir roman gibi anlatıyor bizlere…

İşte bu iki güzel yürekli kadın, Hüzün Yücel ve Kamer Batıoğlu el ele veriyor; çalışma grubunu kuruyor. İlgili Bakanlıklar, üniversiteler, stk’lar destek tam veriyor. Böylece kadına şiddetin önlenmesi, daha güçlü olması, desteklenmesi amacıyla Ekolojik Kadın Köyü için yola çıkıyorlar. Harran Belediye Başkanı da projeye arazi bağışlayınca da pilot bölge Harran oluyor.

SERGİ VE PROJE TANITIMI 27 HAZİRAN’DA…
” Ekolojik Kadın Köyü ” Projesinin tanıtımı ve 150 den fazla eserin yer aldığı uluslararası resim sergisi CRR-Cemal Reşit Rey’de 27 Haziran 2014 Cuma günü saat:19:00 da gerçekleştirilecek. Sergi ve tanıtım öncesi Ressam Kamer Batıoğlu ile hem projeyi, hem sergi detaylarını, hem de yeni bilgileri paylaştık. İşte sanatın umutlu ve iyileştirici gücünü hissedeceğiniz röportajımızdan çok renkli satırbaşları:

Ekolojik Kadın Köyü- Yasaklı Apartman Projesi’ne nasıl katıldınız?
Gazeteci – yazar Hüzün Yücel eski arkadaşım. Cihangir’de bir apartmanda yaşadığı travmatik olayları roman haline getirdikten sonra proje konusu oluştu. Proje için çalışmalara başladığında yoğunluğumdan dolayı tam destek olamadım. İşlerim hafifleyince ikimiz de konuya tam odaklanıp çalışma alanlarımızı belirledik ve çalışma grubu oluşturduk.

İÇİNDE SANAT OLMAYAN HERŞEY YARIM KALIR
Sizin katılımınız ile güçlü bir sanat altyapısının temeli atılan bu projede neler yapmayı planlıyorsunuz?

Tüm dünyada medeni seviyeye ulaşmış ülkelere baktığınızda bu seviyeye gelmelerinde sanatın etkisinin çok fazla olduğunu görürsünüz. İçinde sanatın olmadığı her şey yarım kalıyor demektir. Sanat insanın vizyonunu genişletir; daha insani, daha yaratıcı düşünmesine neden olur. Sanatla yoğurulmuş bir toplumda suç oranının da azaldığını göz önüne alarak biz de sanatla yoğurulmuş bir köy kurmamız gerektiğini düşündük. Köyde kurulacak, kadınların üretime yönelik eğitim alacakları atölyelerin yanısıra yıl içerisine yayacağımız sergi, festival, uluslarararası çalıştay ve sempozyumlar ile daha sosyal bir ortamda yaşamalarını sağlamak hedefindeyiz.

SANATÇILAR EKOLOJİK KADIN KÖYÜ İÇİN BULUŞUYOR
27 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde CRR’de gerçekleştirilecek olan Uluslararası resim sergisine hangi sanatçılar katılıyor?

Proje ‘Sosyal Sorumluluk’ projesi olduğundan sergi katılımcılarıyla ilgili her hangi bir ayırıma gitmedim. Hobby olarak resim yapandan yıllarını sanata vermiş profesyonel sanatçıya kadar geniş bir skalaya sahip. Çünkü toplumumuzun kanayan yarası haline gelmiş böyle bir sorunun çözümlenmesi için destek vermek isteyen kimseye hayır demek doğru olmaz diye düşündüm. Neticede bu sergi ile daha geniş kitlelere ulaşıp bir nebze de olsa köyün kurulumuna katkıda bulunmuş olacağız. Herkesin bu çorbada tuzu olmalı, problem bizim, hepimizin …

HARRAN’DA FESTİVAL TADINDA ÇALIŞTAY EYLÜL’DE
Eylül ayında proje kapsamında Harran’da büyük bir çalıştay yapılacağından bahsettiniz.. Çalıştay başlığı, katılımcılar ve etkinlikler nedir ..?
Eylül ayındaki etkinliği festival tadında düşündüm. Yöresel kıl çadırlar, yer sofraları, sıra geceleri eşliğinde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ressamlar resimlerini yaparken akşam düzenlenecek sinema gösterimleri ve konserlerle halkla bütünleşip el ele vermenin keyfini yaşayıp tüm dünyaya birlik, beraberlik, sevgi mesajları göndermeyi umuyorum. Geleneksel hale getirmeyi planladığım bu etkinliklerle, dünyaya örnek bir kadın köyü göstermiş olacağız.

EKOLOJİK KADIN KÖYÜ İLE HARRAN DÜNYAYA AÇILACAK..
Kadınlara yönelik bu proje aynı zamanda Harran ve bölgenin ulusal ve uluslararası tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Projenin turizm penceresinden neler görüyorsunuz bir sanatçı olarak..?
Harran gibi, Türkiye’mizin her bakımdan zengin bu bölgesinin hak ettiği yerde olmadığı inancındayım. Bu proje ile daha fazla gündeme gelmesinin dışında sanatsal faaliyetlerle de yurt dışının ilgisini çekecektir. Bu da doğal olarak bölgenin daha gelişmesi anlamına gelir. Bu durumda şimdiden turizme yönelik yeni projeler yapılmalı, yöre halkı bilinçlendirilip eğitilmeli, geleneksel yapıyı bozmadan modernleşmeyi sağlamak gerekli diye düşünüyorum. Bu konuda köy olarak biz de katkıda bulunacak kadroya sahibiz.

KAMER BATIOĞLU HAKKINDA:
İzmir’de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu.
18 kişisel, 150’den fazla karma sergisi oldu. Paris, Galsenkirchen, Duisburg, Witten, Siegen, Neunkirchen, Viyana, Newyork, Bükreş, Priznen, Homorodszentmarton, Sharm el shiekh, Ternitz gibi şehirlerde sergiler açtı.

Özel bir üniversitenin MBA programında 2,5 yıl süreyle Creativity dersleri verdi.
Edirne Çağdaş Resim ve Heykel Müzesi’nde tablosu bulunmaktadır. 2007 de Türkiye’de yayınlanan ” Who is Who ” ansiklopedisinde biyografisiyle yer aldı.

‘Küresel Isınma’ adlı tablosu Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ödül aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 2007 yılı’Sanatta Başarı Ödülü’ verildi. 2008 yılı Avusturya’da sanat tarihi ve estetik konulu seminerlere katıldı. Atölye çalışması yaptı. Yaptığı tablolar Avusturya genelinde düzenlenen ‘Eyalet Sergisi’nde ( NÖ Tage der offenen Ateliers 2008) sergilendi.

2009 Bakraç Sanat Galeri’sinin 30.yılı nedeniyle düzenlediği resim yarışmasında 1. oldu. 2010 Evin Sanat Galerisi ‘Nuri İyem Resim Yarışması’nda sergilendi. 2011 Moskova’da düzenlenen uluslararası resim olimpiyatlarında ‘Grand Prix’ ödülü kazandı. Black White dergisinin bir yıl sanat danışmanlığını yaptı.

Sırbistan, Macaristan, Mısır, Kosova, Avusturya, Romanya, Konya ve Çorum’da uluslararası sempozyumlara katıldı.
2012 yılı, Arap ülkelerinden 29, Türkiye’den 23 sanatçının katıldığı Türk – Arap etkinliğinin Konya, Çavuş Kasabası’nda organizasyonunu yaptı.
2012 yılı, Akşehir’de 20 sanatçının katıldığı ‘sokak ……’ etkinliğinin küratörlüğünü yaptı.

TRT için çekilen ‘NİSVAN BELGESEL’ in ( Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar ), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca onaylanan ‘Sanat Danışmanı’ olarak belgeselle ilgili ‘NİSVAN KADINLARI SERGİSİ’ nin kuratörlüğünü yaptı.

2,5 yıl önce başlayan ve halen devam etmekte olan, 60 sanatçının 100 den fazla eseriyle katıldığı ‘Anadolu’ya Yolculuk Sergileri’ nin proje sahibi ve küratörüdür. Sergi Türkiye’ de şehirleri dolaşmaya devam etmektedir.
UPSD üyesidir. Çalışmalarını halen kendi atölyesinde (AY-ART Resim Atölyesi ) sürdürmektedir.
www.kamerbatioglu.net

Kaynak: turİzmhaberler.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !