12 Ocak 2015 Pazartesi
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
Türsab Sağlık Komitesi tarafından Antalya’da Side Sentido Perissia Hotel evsahipliğinde gerçekleştirilen Sağlık Turizmi Bilgilendirme toplantısında Balkan Ülkelerinin bu alandaki gelişimleri ve rekabet koşulları masaya yatırıldı.
Türsab Sağlık Komitesi Üyesi Aziz Ciga; ” Yüksek gelir getiren turizm çeşitlerinden biri durumundaki Sağlık Turizmi tüm dünyada yükselen trend konumunda.. Sağladığı katma değer dikkate alındığında sağlık turizminin önümüzdeki yıllarda turizm sektöründe ağırlığını artıracağı ve toplam turizm harcamalarında çok önemli bir yer alacağı öngörülüyor. ” değerlendirmesinde bulundu.
SAĞLIK TURİZMİNDE BALKANLAR TABLOSU…
Karadeniz, Akdeniz ve Balkanlar coğrafyasında merkezi konumda olan Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile çok taraflı bölgesel işbirliğine çok önem verdiklerini vurgulayan Aziz Ciga; ” bu doğrultuda TÜRSAB olarak bir hayli mesafe aldık, buna ivme kazandırarak devam edeceğiz. Bugün Balkan ülkeleri turizmde turist çeken ve turist gönderen bir pazar olarak gelişme gösteriyor. Balkan ülkeleri ile yüzyıllar boyunca kültürel etkileşim süreci yaşadık, pek çok ortak noktalara sahibiz. Balkanlarda sağlık turizmi kaplıca ve termal ağırlık olarak önemli sayıda hasta tedavi edilmekte ve özellikle AB vatandaşları tarafından tercih edilmektedir. ” şeklinde konuştu.
BALKANLARDA SAĞLIK TURİZMİ YATIRIMLARI ARTTI..
Balkan ülkelerinin bazılarında 2008 den beri medikal turizm anlamında ciddi yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Aziz Ciga’nın; ” bu yatırımlar hibeler ve farklı teşviklerle ilgili ülke otoriteleri tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de de birçok sağlık kuruluşu Balkan ülkelerinde yatırım yapmakta. Son zamanlarda Çinli işadamları bölgeye yoğun ilgi göstermekte, eko turizm organik tarım amaçlı projeler kapsamında geniş arazi almaktadırlar. ” sözleri önemliydi. Ayrıca AB’ye tam üye olmuş bazı balkan ülkelerinde sağlık turizmi yatırımlarının arttığı, medikal turizm alanında hasta alarak bize rakip ülke konumuna geldiklerine Macaristan ve Polanya örneği ile dikkat çekildi.
TYD SAĞLIK TURİZMİ YATIRIMLARININ NERESİNDE?
Burada turizmhaberleri.com olarak bir parantez açıyor ve soruyoruz: (Ülkemizin önde gelen stk’larından Turizm Yatırımcıları Derneği TYD; bu yatırım tablosunda nerede ve neler yapıyor acaba?.. Bir STK olarak Türkiye’nin sağlık turizmi yatırımları konusunda yol haritası ve stratejileri nedir? Bu alandaki yatırımlar için üyelerini nasıl bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir? TÜRSAB ile TYD bu kapsamda neden daha fazla biraraya gelmez, sağlık turizmi yatırımlarına yeni pencereler açmaz? Bu sorular umarım en kısa zamanda bir yanıt bulur.)
BALKANLARDAN SAĞLIK TURİSTİNİ MALEZYA KAPIYOR..
Balkanlardan ülkemize gelen hasta profilinin genelde estetik, saç ekimi, göz ameliyatları olduğunu belirten Çiga; ” Sağlık turizminde Türkiye’yi tercih etmemelerinin nedeni sigortadır. Şu anda Malezya devlet garantisi ile Türkiye’den daha fazla sağlık turisti almaktadır. Sağlık Turizmi Genel Müdürlüğü ve yeni çıkarılacak mevzuatlarla ülkemiz hak ettiği sayıda sağlık turistini bu bölgeden alabilir. ” sözleri ile aslında alınacak çok yolumuz, yapılacak çok işimiz olduğunu gözler önüme serdi.
BALKANLARIN SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ
Balkan ülkelerinin sağlık turizmi potansiyelleri ile ilgili bilgileri kısa notlarla aktaran Aziz Ciga’nın sergilediği Balkan tablosu şöyle:
” Bulgaristan kozmetik, cerrahi diş hekimliği, şifalı suları, çamur banyoları, uygun fiyat politikası ile zengin potansiyele sahip.. Toplam 1600 mineral su kaynağa sahip. Mineral su kaynakları açısından İzlanda’dan sonra Avrupa’da 2. sırada yer alıyor.
Roma imparatorluğu dönemindeki termal kaynakların bir kısmını halen kullanan Sırbistan’da ise binin üzerinde sıcak soğuk mineral kaynağı, 53 termali bulunuyor.Bosna Hersek ise 15 farklı destinasyonda termal turizm hizmeti veriyor.
Romanya tuz mağarası, kaplıcalar, çamur alanları gibi önemli doğal tedavi merkezlerine sahip. Sağlık amaçlı hizmet veren 70 SPA’sı var. Romanya medikal turizmde büyük gelişim göstermekte. Özellikle 2008 ekonomik kriz sonrasında hızla gelişen medikal turizm potansiyeli yıllık 250 milyon doları aşmaktadır.
Yunanistan termal kaplıcalar açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında ön sırada yer alıyor. Ülke genelinde 850 den fazla farklı coğrafi lokasyonda termal kaynak bulunuyor. Her yıl 100 bin kişinin tedavisinin gerçekleştiği toplam 14 hidroterapi merkezi bulunmaktadır. Yunanistan’da yılda 1.5milyon kişi mevcut tesislerde hidroterapi almaktadır. ”
İşte değerli turizmcimiz Aziz Ciga’nın özetin özeti anlatımı ile Balkan ülkelerinde görünen sağlık turizmi tablosu özetle böyle.. Doğal kaynaklarla zenginleşen oldukça güzel bu tablo karşısında Türkiye’nin de gerek yatırımlarda gerek ilgili paydaşlar arasında sağlık turizmi sisteminin sağlam bir zemine oturtulması için elini çabuk tutması gerekiyor. Bu hızlı tempolu yarışa seyirci kalan sona kalır.
Kaynak: turizmhaberleri.com