SADUN BORO ROTASINDA DENİZ VE SANAT

Türk denizciliğinde yeni bir sayfa açan Sadun Boro, 96. doğum gününde hatırlandı. Sadun Boro, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu tarafından Rahmi M. Koç Müzesi’nde anma etkinliğine dünya seyahatini o’nun açtığı rotadan tamamlayan Mustafa Aksoy ve Fatih Aksu’da katıldı. Dünyayı Blue Horizon isimli teknesiyle dolaşan Fatih Aksu ile Balıkçıl isimli tekneyle dolaşan Mustafa Yurtbulmuş ve Elif Keskin’in plaketleri de Sadun Boro’nun Kısmet teknesinin altına takıldı.

5 kişi uğurladı binlerce kişi karşıladı

22 Ağustos 1965 günü Caddebostan’dan yelken açan Sadun ve Oda Boro, dünya seyahatlerini 15 Haziran 1968 tarihinde tamamlamışlardı. 5-6 arkadaşlarının uğurladığı Boro çifti, 3 yıl içinde Necati Zincirkıran’ın yazı dizisiyle Türkiye’nin en tanınan denizcileri olmuştu. 1968 yılında dünyanın etrafını dolayan ilk Türk yelkenlisi olan 10,5 metre boyundaki Kısmet, Türk denizciliğinin sembolü olmuştu. Kısmet yelkenlisi, İstanbul Valiliği’nin resmi töreniyle karşılanırken Sadun-Oda Boro çifti, yüzlerce teknenin eşliğinde şehre dönmüştü.

 

Sadun Boro Rotasında Deniz ve Sanat

Türk denizciliği için bilinmezliklerle dolu bir yolculuğu başarıyla tamamlayan Sadun Boro, 96. doğum gününde sevenleri ve denizciler tarafından hatırlandı. Her yıl başka bir başlık altında anılan Sadun Boro için Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu, 1 Kasım 2024 günü Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi’nde bir etkinlik düzenledi. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü (E) Amiral Cem Gürdeniz, Sadun Boro’nun Türk denizciliği için yaptığı katkıların çok iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.

Cem Gürdeniz, “Türk amatör denizciliğinin ölümsüz sembolü, mümtaz denizcisini, bu kez de geçmişte olduğu gibi doğum gününde büyük coşku ve özlemle andık. Dünyada hiç bir tablo deniz rengi ve ufuk çizgisinin sanat zenginliğini veremez. Sadun Boro Rotasında Deniz ve Sanat başlıklı etkinlik, büyük denizcinin sanat anlayışının deniz ve doğa tutkusuyla nasıl harmanlandığını da kanıtladı.” dedi.

Kalamış’taki heykel Türk sivil denizciliğinin zaman tüneli

Sadun-Oda Boro’nun kızı Kısmet Deniz Boro ise, “Sadece denizi değil, doğayı tüm renkleriyle seven, anlayan, algılayan ve saygı duyardı. Aynı zamanda sanatı da çok sever, sanatçı inceliğinde doğanın korunması için çabalardı. Sadun Boro bir doğa filozofuydu. Çok sevdiği deniz kızı, denizin insanileşmiş figürüydü. Sanat ilham almayı, esinlenmeyi gerektirir.” dedi. Sadun Boro’nun yakın dostu Tankut Öktem’in kızı Oylum Ökten, Gökova’daki deniz kızı heykelinin yapım sürecini anlattı.

Ökten, babasının 1995 yılında yaptığı heykelin aslında Sadun Boro’nun hayalindeki deniz kızı olduğunu belirtti. Deniz edebiyatçısı ve gazeteci Turgay Noyan ise, Sadun Boro anısına yapılan her çalışmanın sevindirici olduğunu vurgularken, Kalamış’taki heykelin Türk sivil denizciliğinin zaman tüneli olduğunu ekledi. Turgay Noyan, “Vefa sadece hatırlamak değil aynı zamanda sürdürmek ve yaşatmaktır. Bu yüzden Sadun abimizin değerlerini sürdürmek için çabalamalıyız” dedi.

Kısmet’in altındaki onur panosu

Sadun-Oda Boro çiftine dünyayı dolaştıran Kısmet yelkenlisinin altındaki panoya, dünyayı Blue Horizon ile dolaşan Fatih Aksu ile Balıkçıl isimli tekneyle dolaşan Mustafa Yurtbulmuş ve Elif Keskin’in plaketleri takıldı. 2014 yılında dünya seyahatini tamamlayan Mustafa Aksoy ile 2024 yılında tamamlayan Fatih Aksu, Sadun Boro denizciliğinin Türkiye’ye çok büyük değerler kattığını vurguladılar.

The post SADUN BORO ROTASINDA DENİZ VE SANAT first appeared on Deniz Kartalı.

https://denizkartali.com/sadun-boro-rotasinda-deniz-ve-sanat/

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !