Türkiye’de yaklaşık 27 yıldır su altında kültürel, tarihi ve doğa değermeri araştıran ve çalışma sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşan Türkiye Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) merkezi İngiltere’de bulunan Sualtı Arkeolojisi Araştırmaları Derneği’ne (NAS- Nautical Archaeology Society ) üyeliğe kabul edildi.
Türkiye’de yaptığı sualtı kültürel ve doğa araştırmaları ile tanınan SAD , 1990 yılından buyana merkezi İngiltere’de bulunan ve sualtı arkeolojisinde yaptığı çalışmalarla tanınan NAS’a üyeliğe kabul edilmesi sevinç yarattı. Son 4 yıldır SAAG (sualtı Arkeolojisi Araştırma Gurubu) Genel Koordinatörü Dr. Güzden Varinlioğlu’nun Kaş ilçesinde yaptığı su altı arkeoloji çalışmaları ve Sualtı Kültür Mirası Projesi ile çalışmalarını geliştiren SAD kültür hazinelerininde tanıtımında önemli rol oynadı.
Geçtiğimiz ay yapılan protokol ile SAD ,NAS üyeliğine kabul edilirken İngiltere’de iki ay eğitim alan Varinlioğlu’ da NAS Sualtı Arkeolojisi Eğitimci Eğitimcisi Belgesi aldı.
SAD Başkanı Orkun Kıraç yaptığı açıklamada , dernek olarak su altı arkeolojisi ile ilgili eğitimler vermeye başlandığını belirterek “Türkiye’de SAD üyesi olan veya olmayan tarihe ve arkeolojiye meraklı insanları eğiterek kültürümüze ve su altı hazinelerimize sahip çıkma adına önemli bir adım atmış oluyoruz. Bu protokolün imzalanması ile u altı kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarabilmek ve tanıtabilmek için bilinçli bir eğitim alabilme su altı değerlerimizi daha iyi koruyabilme açısından önemli bir adım oldu” dedi.
Dr. Varinlioğlu’ da yaptığı açıklamada “SAD’ın alt gruplarından olan SAAG’ın amacı, Türkiye karasuları ve iç sularında sualtı kültür mirasını tespit etmek, korumak, belgelemek, ilgili kurum ve kuruluşlara sunmak, akademik araştırmalara katkıda bulunmak ve bu mirası ortak bir envanterleme sistemi altında toplamaktır. Bununla birlikte ulusal çapta her yıl düzenli olarak eğitim, seminer ve toplantılar düzenleyerek hem bilim insanı adaylarının hem de halkın bilinçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Ulusal ve uluslar arası pek çok sualtı araştırmasında görev almış SAAG dalıcıları, Türkiye çapında projelerini bilimsel duyarlılıkla sürdürerek ve popüler ve bilimsel birçok yayına imza atarken üyeliğimizin tescil edilmesiyle bu çalışmalarımızı ve projelerimizi daha hızlı geliştirip uluslar arası alanda bu konu ile ilgili çalışmalar yapan ülkelerle daha geniş işbirliği yapabileceğiz” dedi,
Kaynak: Bodrumca