REKORTMEN OLUNMAZ REKORTMEN DOĞULUR (rekora giden yol)

Dalış tutkunları için bu yazımda bir rekortmen nasıl olunur?  Nasıl yaşantısı olur?  Sporcu ahlakı nasıl olmalıdır?  İle ilgili REKORA GİDEN YOL ile ilgili konulardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle bir spor branşında rekor kırmak çok zordur özelliklede Dünya Rekoru kırmak. Ben her zaman antrenmanlarımı kendi maksimum seviyeme göre yapmış ve tek rakibimin kendimin olduğumu da düşünerek yarışmalara katılıyorum.


Elbette ki diğer rakiplerinizin yaptığı dereceler sizi tetikler. Fakat kalkıp ta hayatımda dalamayacağım metreler için rekor denemesi yapmaya kalkmam yada hedef koymam. Örneğin şuan bayanlarda dikey dalış Dünya rekoru yani orijinal ismi ile Constant Weight (CWT) 101 METRE ile Rus Natalia MOLCHANOVA’ya ait. http://www.aida-international.org/

Bu branş yılların emeğini isteyen ve 3-5 ayda bir çalışma ile yapılabilecek bir metre değil. Bu nedenle bunun için önce kapasite sonra yılların birikimi gerekli. Ben dikey dalışta 60 metrelere çok rahat ulaşmış bir sporcu olarak 70-80 metrelere 3-4 aylık çalışma ile ulaşabilirim fakat 90 metre üzerine ulaşmam için en az 1 yıl 2 yıl sadece dikey dalış antrenmanları yapmam gerekir. O nedenle kalkıp ta 102 metre rekor denemesi yapıcam diye ortalıkta gezmem sadece insanların manevi ve Milli değerlerini kullanarak onların benim bu rekoru kırmam için beklentide olmalarını  beklemem anlamından başka hiçbir şey sağlamaz.

Bu bağlamda rekor denemeleri mantıklı hedefler koyularak ve bilinçli bir şekilde profesyoneller ile çalışılıp büyük bir ekiple yapılacak ve önemli sponsorların da desteklemesi gerektiği organizasyonlardır. Ve bu rekor denemesi için en önemli bir etkende bunun pskolojisini kaldırabilecek kapasitede olmanız gerekmektedir. Bunu içinde dünya ve Avrupa şampiyonalarında elde ettiğiniğz dereceler çok önemlidir. Serbest dalış Dünya ve Avrupa derecelerinde derece almanız rekor denemeleri için bir basamak teşkil eder.

Elit bir sporcu yaşantısı ile de örnek olmalı. Haftanın bir günü mutlaka dinlenmeli diğer günler disiplinli bir şekilde düzenli uyku ve beslenme ile antrenmanlarını yapmalı. Düzen çok önemli performansı bire bir etkiler.

Sporcu ahlakından bahsetmek gerekir ise; Bence bir sporcu ahlaklı değil ise, isterse Dünya Rekortmeni olsun benim için hiçbir şey ifade etmez ve başarısı da gözümde sıfırdır. Size çok güzel bir anımı anlatayım.

2008 yılında Antalya da ki Serbest Dalış Avrupa Şampiyonasında Küp Apnea Dalında rekor denemesi esnasında 140 metre yaptıktan sonra hafif bir bilinç kaybı yaşayarak kural gereği diskalifiye oldum ve yarışma 1. Gün benim için bitmiş oldu. Hâlbuki iki hafta önce Dünya rekortmeni milli takım, antrenman arkadaşım ve aile dostumuz olan sevgili dostum Devrim Cenk ULUSOY ile birlikte yaptığımız antrenmanda 140 metreden Devrime “seni nasıl geçtim” diyerek yumruk havada çok rahat çıkmıştım. Burada okuyucularımız devrimi geçtiğimi sakın düşünmesin bende 5 dakika sonra 170 metreden de o çok rahat çıktı. Biz birbirimizden destek ve hırs ile iyi bir takım oluşturduk ve rekorlarımızda birbirimize katkımız çoktur. Buradan da şuan KAŞ’ta rekor hazırlıkları yapan arkdaşıma da başarılar diliyorum.


Her neyse konumuzdan fazla sapmadan ben diskalifiye olunca federasyon başkanımız ve milli takım antrenörümüzden de izin alarak kamptan ayrılıp kafamı dinlemeye Bodruma gitmek için eşyalarımı topladım. Bu arda lobide İtalyan sporcu ve milli takım fotoğrafçısı Stefano TOVAGLİERİ benim sualtında video ve resimlerimi çekmek istediğini benim İtalyada çok ünlü olduğumu dergilerde haberlerimin çıktığını söyledi ve elindeki benim İtalya da haberlerimin ve başarılarımın olduğu dergileri gösterdi. Ayrıca dünyada en iyi rakiplerimden ve çok iyi arkadaşım Natalia BABİCH boynuma sarılarak ağlamaya başladı. Antrenörü aracılığı ile “benim gözümde burada şampiyon ve rekortmen sensin, çok üzgünüm lütfen gitme” dedi ve gözyaşlarını tutamıyordu. Ama ben gitmek istedim ve vedalaşıp ayrıldık.

Ertesi gün finallerde Natalia da dâhil olmak üzere Dünyanın en iyi 3-4 sporcusu diskalifiye oldu. Natalia 2007 yılında benim 184,22 metre ile Dünya 2.si olduğum yarışta 195 metre ile dünya 1.si olmuştu. Benim en büyük rakibim ama benim en iyi arkadaşlarımdan. O gerçek bir centilmen. Etrafımızda bulunan kişilerin örnek alması gereken güzel bir dostluk ve centilmenlik örneği.

Son olarak demek istediğim  bir şey daha var bazı insanlar ne kadar çalışsa da kapasiteleri özellikle Serbest Dalış için daha da geçerli Rekor kıramazlar; çünkü insanın bazı sınırları vardır bunu aşmaya çalışırsanız sonu maalesef üzücü olabilir. Bu nedenle sınırları bilmekte profesyonelliktir. Bu nedenle de bilim adamlarının da kanıtladığı gibi REKORTMEN OLUNMAZ REKORTMEN DOĞULUR.

Derya Can Pamuk

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !