Pupa seyirde denizden gelen sağanaklar öteki seyir şekillerinde olduğu kadar tehlikeli değildir. Ancak rüzgarın yönü birden değişirse tehlike belirir. Randa yelkenle seyrederken çok acele yelken küçültmek gerekirse, giz’in kordelena halatı hemen laçka edilip gizin cundası aşağıya düşürülür.
Şek. Pupa seyrinde rota değiştirirken yelkenlerin boşaltılması. (A) Rüzgar sancak kıç omuzluktan gelmekte ve ana yelken rüzgar yönü ile dik açı yapacak biçimde trimlendirilmiştir. (B) Tekne rüzgar yönünde dönünce, bir an yelkenler omurga hizasına gelir ve üzerlerindeki etki kaybolduğundan yapraklanırlar. Tekne üzerindeki itici güç kaybolmuştur. (C)Yelkenler öteki bordada trimlendirilmiş olup tekne yön değiştirmiş olarak seyrine devam eder.
Pupa seyredilirken flok yelkeni bazen ana yelkenin bulunduğu tarafın aksi tarafa ayı bacağı denen şekle sokulur. Bunun için bir çubuk veya kürekle flokun altına bumba yapılır.
Pupa seyirde denizler büyükse rüzgarı tam kıçtan almamak yararlıdır. Tam rüzgar altında bir yere gidilecekse, tramola ile zigzag gitmek uygundur. Bu durumda rüzgarı kunturalar arasında kavanca ederken bumbanın dik ventolarını iyice basmak ve giz’in cundasını indirerek rüzgarı yelkenden çıkartmak gerekir.
Büyük dalgalar önünde yelkenle seyreden bir tekne için bir başka tehlike, teknenin aykırılamasıdır. Arkadan gelen denizle kıç savrulur, dümen su üzerinde kalır, yelkenlerde rüzgar kuvveti kalmaz. Filikanın aykırılamasını önlemek için kıç tarafa ağırlık getirmek ve boyna küreği kullanmak gerekir. Bu sırada flok ıskota halatı kıç tarafa doğru gergin tutulmalıdır.