PHASELİS’TE OTEL DAVASİNDA BİLİRKİSİ İNCELEMESİ YAPİLDİ

01 Temmuz 2014 Salı

– Otel projesine ilk günden itibaren karşı çıkan ve karşı dava açan Phaselis İnisiyatifi Platformu; bilirkişi heyetinin keşif incelemesi ile ilgili olarak şu yazılı açıklamada bulundu:

• 26 Aralık 2013 tarihli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü duyurusu ile, müdürlüğün ARES FASİLİS İNŞAAT TURİZM TİCARET A.Ş. tarafından Tekirova mevkiinde yapılması planlanan DREAM OF PHASELİS projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir ” kararı vermiş olduğunu öğrendik.

• Proje dosyasını incelediğimizde, bu otelin, Phaselis Antik Kenti Arkeolojik Sit Alanı nın, Beydağları Sahil Milli Parkı nın, 1. Derece Doğal Sit ile korunan mutlak koruma alanının ve bölgedeki son derece sağlıklı orman dokusunun yüreğine bir hançer saplama projesi olduğunu gördük.

• 2005 yılında gerçekleşmiş tahsis ile başlayan süreci incelediğimizde gördüğümüz hukuka aykırı durumlar nedeniyle, Kemer, Tekirova ve Çıralı dan yerel sivil toplum örgütleri ve Antalya merkezli bazı meslek kuruluşları ile bölgede yaşayan vatandaşlar olarak, bu son derece yanlış projenin iptali istemiyle davalarımızı açmış bulunuyoruz
.
• Antalya İdare mahkemelerinde “ÇED gerekli değildir ” kararına açtığımız davamızda, 30 Haziran 2014 tarihinde bilirkişi keşfi kararı verilmiştir. Bugünburada sözkonusu keşif için davacı tüm yerel dernekler ve vatandaşlar ile ilgili sivil toplum örgütleri olarak temsil bazında toplanmış bulunuyoruz.

• Hatırlanacağı üzere, söz konusu otel projesi, 185 bin metrekarelik, 1000 yataklı, 3 büyük, 13 taned de küçük havuz, toplam 286 adet beton bina ve çeşitli beton otel fasiliteleri içeren gerçek bir beton yığınıdır. Üstelik, otele tahsis edilen alanın 20 bin metrekaresi 1. Derece antik sit alanıdır ve içinde belirgin kültür mirası yapılar barındırmaktadır. Aynı zamanda tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı içinde kalan otel projesi için, milli park uzun dönem planlarında uygunsuz düzenlemeler yapılmış, imar planları yine usule aykırı şekilde değiştirilmiştir. Yine bu otel nedeniyle çok sayıda yetişmiş çam ağacı kesilecektir ve bu ağaçların sayısı ve maliyeti hakkında ÇED raporunda hiçbir bilgi yoktur.

• Yukarıda saydığımız gerekçelerle açtığımız davada, bilirkişi kurulunun, gerçekleri yerinde inceledikten sonra, bilimin ve adaletin gereğini yerine getireceğine ve bu ÇED gerekli değildir kararını iptal edeceğine inanıyoruz. Ancak, bilirkişi heyetinde arkeolog bulunmadığını öğrenmiş bulunuyoruz, Phaselis gibi önemli tarihsel ve arkeolojik değerlere sahip bir konuda, bilirkişi heyetinde arkeolog bulunmamasını anlamlandıramadığımızı da ifade etmek isteriz. Bu eksikliğin giderilmesi konusunda gerekenenin yapılması için dilekçemizi Antalya İdare mahkemesine vermiş bulunuyoruz.

• Yöre halkı, yerel dernekler ve ilgili STKlar olarak, sonuna kadar bu otel projesinin karşısında olacağımızı bildirir, Unesco Dünya Mirası yedek listesinde bulunan Phaselis in bütün “Territorium ” u ile birlikte korunmasının ülkemiz için çok daha büyük bir kazanç olacağı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek isteriz.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !