Turizmgazetesi- Turizm sektörünün lokomotifi konaklama kesimi, bankalardan kullandığı kredileri geri ödemede diğer sektörlere örnek bir tavır sergiliyor.
Sektörde işlerin iyi olduğu 2014 yılında bankaların turizme kullandırdığı krediler içinde geri dönmeyenlerin oranı yüzde 2.5 iken bu oran sektörün tarihinin en ağır krizini yaşadığı 2016’da yüzde 2.4’e geriledi.
Bankaların turizm sektörüne kullandırdığı kredilerin en büyük bölümünü oluşturan konaklama kesiminde kredi geri ödemelerinin kriz ortamında bile sorun yaratmaması, “Sektör borcuna sadık” şeklinde değerlendiriliyor.
Karşılık ayırma düzenlemesinin etkisi
Sektöre kullandırılan kredilerin geri dönüşünde sorun yaşanmamasında, bankaların kullandırdığı krediler için ayırmak zorunda olduğu karşılıklar ile ilgili yapılan düzenlemenin de etkili olduğu belirtiliyor.
Kredi kullanımı arttı, sorunlu kredi artmadı
Konuyu turizmgazetesi.com’a değerlendiren Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Turizm Bölümü Uzmanı Kayhan Taner Özen,” Bankacılık tanımıyla sorunlu kredi oranı kriz ortamında değişmediği gibi bu dönemde kullandırılan kredi artmış” dedi.
Özen, Bankalar Birliği’nin açıkladığı veriler üzerinden yaptığı incelemede 2012-2016 yılları ekim sonları itibariyle bankaların kullandırdığı krediler ve sorunlu olanlar ile ilgili olarak şunları söylüyor:
2015 yılında ocak-ekim döneminde turizme kullandırılan kredi miktarı 39 milyar iken bu rakam 2016 yılının aynı döneminde 49 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde geri dönüşü sorunlu kredi miktarı 2014’te 952 milyon iken bu yıl 1.2 milyar TL oldu
Diğerlerinde artış, turizmde düşüş
Kredilerdeki artış hızı takipteki kredilerdeki artış hızından fazla. 2012-2016 yılları ekim ayı baz alınarak yapılan karşılaştırmada, 2012’de toplam krediler içinde sorunlu olanların oranı yüzde 3. Bu oran 2016’nın ekim ayında yüzde 3.5’e yükseldi.
Aynı dönmende turizme kullandırılan krediler içinde geri dönüşü sorunlu olanların oranı yüzde 2.6 iken bu oran kriz yılı olan 2016’da yüzde 2.4’de düşmüş.
Bankaların turizme kullandırıdğı krediler içindeki geri dönüşü sorunlu olanların payı diğer sektörlere ve toplama göre daha düşük kaldığı gibi, diğerlerinde artarken turizmde düşmüş.
Kaynak: Turizm Gazetesi