Ölüm tarifeli insan avı "DERİN MAVİNİN BEKÇİLERi"

DERİN MAVİNİN BEKÇİLERi -1

Hazırlayan: BÜLENT ŞANLIKAN

İnsan tacirliğinin artık sınırı yok! Milyonlarca insanı ‘umuda yolculukla’ kandırıp ceplerini dolduran kaçakçılara göz açtırmayan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, kapılarını AKŞAM’a açtı.

AKŞAM Genelkurmay Başkanlığı’nın izniyle insan tacirlerine karşı amansız bir mücadele veren Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kalbine girdi. İşte Sahil Güvenlik’in verilerine göre Türkiye’de insan kaçakçılığı ve mücadelenin haritası! 2014 yılında 780 arama kurtarma faaliyetinde bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı bir yılda 13 bin 138 kazazedeyi kurtardı. 13 bin 824 gemi ve tekneyi kontrol eden ekipler 5 bin 168’ine yasal işlem uyguladı. Akaryakıt kaçakçılığı denetimleri kapsamında 50 bin 100 litre kaçak akaryakıt yakalandı.

Umuda yolculuk zengin etti

İnsan tacirleri umut yolcularının sırtından astronomik rakamlar kazanıyor. Ödenen ücret ise kullanacakları vasıtaya ve gidilecek mesafeye göre değişiyor. Örneğin 10 metrelik basit bir lastik bot ile kaçmanın bedeli bin 500 dolar ila 3 bin dolar arasında değişirken yolcu motoru, özel yat ve balıkçı teknesi ile yolculuk için 5-10 bin dolar ödeniyor.

Suriyeliler listenin başında

Deniz yoluyla gerçekleşen düzensiz göç ile mücadele kapsamında 2014 yılında 528 olay tespit edildi. Bu olaylarda 12 bin 884 göçmen kurtarılırken 72 göçmen kaçakçısı yakalandı. Göçmenlerin yüzde 90’ından fazlası Ege’de kurtarıldı. Bu göçmenlerin 9 bin 707’sini erkek, geriye kalanların 3 bin 177’sini de kadın ve çocuk. İstatistiklere göre 2014’te umut yolcularının büyük bir oranını ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle kaçan Suriyeliler oluşturdu. 8 bin 416 Suriyeli kaçak yollarla Türk karasularını kullanarak Yunanistan’a ya da İtalya’ya kaçmaya çalıştı. Suriyelilerin ardından Afganistan ve Eritreliler ilk üç sırada yer aldı.

Yunanistan, mültecileri Türk denizine atıyor

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, “Ege Denizi’nde gerçekleştirilen düzensiz göç operasyonlarında kurtarılan düzensiz göçmenler resmi ifadelerinde zaman zaman Yunanistan Sahil Güvenlik birimlerinin kendilerini Türk karasularına geri atıldıklarını söylüyor. Aynı konu bazı uluslararası örgütlerin son dönem raporlarında da yer aldı. Her durumda Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı insan hayatına ve saygınlığına verdiği önemi din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin kurtardığı hayatlarla en iyi şekilde gözler önüne seriyor” diye konuştu.

Çoğu ilk kez deniz görüyor

Denizcilerin ‘Mavi Vatan’ olarak adlandırdığı denizlerimizde 7 gün 24 saat görev yaptıklarını anlatan Albay Murat Yılmazarslan, göçmenler arasında hayatlarında ilk kez bota binenler olduğunu ifade ediyor. Yılmazarslan, “Göçmen kaçakçılarının para kazanma hırsı yüzünden binlerce göçmen ölümle burun buruna geliyor, insanlık onuruna yakışmayan bir şekilde muameleye maruz bırakılıyorlar. Bizler hiçbir zaman buna izin vermeyeceğiz. Ülkemizden yasa dışı yollarla ayrılmaya çalışan göçmenlerin bir çoğunun hayatlarında ilk kez denize açıldıklarını veya lastik bota bindirdiklerini değerlendirmekteyiz. Hiçbir şekilde can güvenliği olmayan, can yeleği bile giymeden çıkılan bu yolculukta maalesef göçmenler büyük bir trajedi yaşamaktadırlar. Bu insanların yasa dışı yolları seçmemeleri gerektiğini sizin aracılığınızla bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

24 ayrı üs 7/24 mücadele

Denizlerimizdeki öncelikli görevi can ve mal emniyetini sağlamak olan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın görevleri arasında, Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini gözetme, arama ve kurtarma faaliyetlerini icra etme gibi zorlu görevler yer alıyor. Kuzey’de Baba Burnu, Güney’de Fethiye-Yassı Burun’a kadar uzanan 2 bin 969 km uzunluğundaki sahil şeridinde, 14 bin 044 kilometrekarelik deniz sorumluluk sahasında görev yapan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, çeşitli tipte deniz unsurları ve mobil Radarlar ile 24 ayrı üs ve limanda konuşlanarak insan tacirleriyle mücadele ediyor.

Denizcinin sadık dostu radyo

İzmir Bayraklı’dan 104.7 frekansında yayın yapan Sahil Güvenlik Radyosu mavi denizlerin en sadık dostu. Radyonun işlevsel yanı güncel hava ve deniz durumunu iletmesi. Radyo ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın sorumluluk sahasında acil yardım bekleyenleri, önemli arama kurtarma faaliyetlerini, tıbbi tahliyeleri, düzensiz göç olaylarını duyuruyor.

‘Mavi Vatan’ın kalbi Harekât Merkezi

Sahil güvenlik ekiplerinin kalbi harekât merkezinde atıyor. Merkeze bir ihbar geldiğinde zamana karşı mücadele başlıyor. Arayan kişiler sakinleştirdikten sonra konum belirleniyor. Gerekli risk analizleri yapılarak en yakın ekip bölgeye sevk ediliyor. Yaşanan duruma göre botun yanı sıra havadan da olaya müdahale ediliyor. Sahil Güvenlik Entegre Muharebe Sistemi sayesinde, botlar anlık olarak takip edilebiliyor. Botlar ile anlık sesli ve yazılı iletişim kuran ekipler, geriye yönelik olarak icra ettiği seyrin iz bilgisini alabiliyor.

Lüks teknelerle kaçırıyorlar

Göçmen kaçakçılığında, Kuzey Ege’de yoğun olarak lastik bot kullanan insan tacirleri, Güney Ege’de taktik değiştirerek fiber teknelerle insan kaçırmaya başladı. Dikkat çekmemek için lüks yatları da kullanmaya başlayan insan tacirlerine Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı geçit vermiyor. Özellikle lastik şişme botlar ise mültecileri ölüme götürüyor.

ALO 158 HATTI

‘Sahil Güvenlik Komutanlığı İhbar ve talep hattı “ALO-158”, olaylara anında müdahale edebilmek için Türkiye’nin her yanından ücretsiz aranabiliyor. Hattan gelen ihbarlar anında Sahil Güvenlik botlarına iletilerek olay yerine en kısa sürede ulaşılması sağlanıyor.

Kaynak: Akşam

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !