NİLGUN ATAR YAZDİ: INTERNET TURİZM BASİNİNA GENEL BAKİS

27 Ocak 2015 Salı

NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com

İNTERNET TURİZM BASININA GENEL BİR BAKIŞ…
Türkiye’de son 15 yıldır internette hızla gelişen, arı gibi çalışan, birbiriyle kıyasıya yarışan güçlü bir turizm basını var. Hepsinin çok değerli editörleri, Genel Yayın Yönetmenleri ve güçlü yazarları bulunuyor. Başta turizm sektörü olmak üzere çok geniş okur kitlesine hitap eden internet turizm haber gazeteleri ve dergilerine sürekli yenileri de eklenmeye devam ediyor. En son aramıza katılan TourMag Turizm Magazin Dergisi de Ocak ayında ilk sayısını çıkardı. Başarılar diliyoruz.


Önce iki satırda biz:
İnternet turizm gazeteleri arasında 2003 den beri kesintisiz faaliyet gösteren turizmhaberleri.com, 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan En aktif Turizm haber sitesi ödülünü İzmir’de almıştır. Ayrıca 2008 Turizmde En İyiler Yarışmasını düzenlemiştir. 16 bin oy kullanılan yarışmada ülkemizin önde gelen turizmcilerine ödülleri 2009 yılında törenle verilerek bu alanda bir ilke öncülük etmiştir. Uzun soluklu yazı dizileri, özel dosyalar, fuar, kongre haberciliği, sektörel sorunların gündeme taşınması yönündeki çalışmalarıyla tanınır. Yazarlarımızın makaleleri üniversite tezlerine kaynak olarak kabul edilir.

TURİZM YAZARI VE GAZETECİLERİNE TEMATİK UZMANLAŞMA GEREKİYOR..
Bir turizm yazarı ve gazetecisinin görev ve sorumlulukları nedir?…Sadece gezi yazıları yazmak mı?.. Sektör sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm ortağı olmak mı?…Doğal, kültürel, tarihi değerlerin korunması, geleceğe taşınması, turizm bilincinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması konusunda aktif roller üstlenmek mi..? Turizmin çeşitlendirilmesi için yeni fikirler üretmek mi?..Destinasyonların tanıtımına destek vermek mi?…Bu liste uzarrr giderrrr…

Kültür ve Turizm çok büyük bir okyanus, bizler ise birer damlayız bu sonsuzlukta. Yazarlarımızın sağlık turizmi, alternatif turizm, spor turizmi, eko turizm, kültür turizmi, inanç turizmi, gastronomi turizmi, çevre sorunları, sektörel sorunlar, arkeoloji vb gibi konularda uzmanlaşması gerekiyor. Örneğin ülkemizde sağlık turizmi, engelli turizmi konusunda uzmanlaşan yazarlar çoğalmalıdır. Ki bu alanda ilerleme daha hızlı olsun. Hatta tema olarak sadece sağlık turizmini ele alan internet haber siteleri açılmalıdır. Bu alanda bir boşluk vardır.

Yakın gelecekte spor, ekonomi, magazin, sağlık, çevre, eğitim, kültür sanat vb alanlarında isimleri markalaşmış köşe yazarları gibi turizm yazarları ve gazetecilerinin de ulusal gazetelerde birer köşeleri olacağını umut ediyoruz. Ya da gazeteler kendi içlerinden yetişen turizm yazarları çıkarırlar. Ulusal basında bazı yazarların yönlerini bu alanlara çevirdiklerini ve kendilerini geliştirdiklerini görüyoruz. İlerki yıllarda bu örnekler daha da çoğalacaktır.

SİZCE KAÇ KİŞİYİZ?
Ülkemizdeki turizm yazarları ve gazetecileri kimlerdir diye sorulduğunda ilk akla gelen isimler hangisi sizce? Bu kategoride yazanların meslek yelpazesi geniştir. Gazeteci, serbest gazeteci, araştırmacı, ekonomist, reklamcı, PR’cıların yanısıra turizm sektöründen düzenli yazan otelciler, seyahat acentaları, rehberler, akademisyenler de internet turizm basınının takip edilen kalemlerindendir.
Hatta gazetemizin yazarları arasında İl Kültür ve Turizm Müdürleri de bulunmaktadır. Burdur, Sinop, Denizli İKT Müdürleri uzun yıllardır gazetemize çok değerli yazılar yazmakta, haberler paylaşmaktadır.

BİRAZ ULUSALDAN, BİRAZ PR’DAN, BİRAZ ÖZELDEN.
Peki İnternet turizm basını günlük yayın akışını nasıl hazırlıyor.? İşte yanıtı

Önce her sabah gazetelerin ekonomi sayfaları taranıyor. Zira turizm ile ilgili tüm haberler genellikle bu kategoride yer alıyor. İnternet turizm basını her sabah kopyala yapıştır olarak yayınlar. Ardından yüzlerce PR ve turizm firmalarının gönderdiği emailler eleniyor. Gazete bünyesinde hazırlanan bir iki özel haber, röportaj eklenir. Yabancı gazetelerden bir iki çeviri fark yaratır.

Köşe yazarlarını unutmayalım, internet turizm gazetelerinin en dinamik yüzüdür, en canlı rengidir, kanı, canı, ruhudur onlar. Ve böylece gün içindeki gelişmeler gece geç saatlere kadar an be an okurlara aktarılıyor. İnternet haberciliğinin mesaisi hiç bitmez.

Ben hep şunu savunurum; kopyala yapıştır haberleri çıkar, pr ve firma bültenlerini çıkar, geriye kaç tane özel haber yaptıysan o senin diğerlerinden farkın ve başarındır. O nedenle son 5-6 yıldır özel habercilik üzerinde yoğunlaştık.

10 FOTOYA 3 SATIR HABER YAYINLANLAR KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR..
Şunu da belirtmekte yarar görüyorum: Kimi internet turizm haber siteleri sırf PR bültenleri yayınlar. Kopyala yapıştır, çorbadan kıyafete, restorandan konsere, aklınıza ne gelirse haber diye sunar. Hiç değişiklik yapmadan, yorumlamadan. Reklamı, doğrusu, yanlışıyla. Bu durum okur için rahatsız edicidir. Bir de 10 fotoğraf yayınlayıp 3 cümle ile haber yapanlar vardır. O 3 cümlenin de ikisi birbirinin aynıdır. Geriye bir başlık kalır ki o da üçüncü cümleciktir. Bu tür haberler de turizm basınının kalitesini düşürmektedir. Oysa turizm basını çok seçici ve titiz olmak zorundadır.

BLOGERLAR ORDUSU GELİYOR
Bir de blogerler var, gezdikleri gördükleri yerleri yazan, sosyal medyada paylaşan . Keyifli ve zevkle okunan blogerler artık internet haber siteleri ve ulusal gazetelerde de yer almaya başladı. Üstelik seyahat acentalarının, havayolu şirketlerinin, otellerin de yakın takibindeler.

TUR MÜŞTERİLERİ DE YAZAR
Seyahat acentaları demişken bir parentez açalım; onlar da web sitelerinde açtıkları bölümlerde tura katılan müşterilerine izlenimlerini yazmaları konusunda teşvik ediyorlar. Böylece hem tura katılmak isteyenler için önceden gidenlerin referansları oluyor bu yazılar, hem de yeni gezi yazarları doğuyor.

TUYED NE İŞ YAPAR?
Şimdi gelelim bizi temsil eden STK’lara…Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği TUYED ne yapar?..
Sorusunun karşılığına ne yazık ki olumlu bir yanıt veremeyeceğim. Bu bölümü kaç kez yazıp sildiğimi anlatamam. Kırıcı olmak istemiyorum. TUYED ve Yönetimi bir İstanbul derneği olmaktan öteye gidememiştir yıllardır.. Değerli STK Başkanı dostlarımızın bu tabloyu masaya yatırmaları ve yeniden yapılanmaları gerekiyor. Turizm basınının daha da güçlenmesi için bu değişime ihtiyaç var.

YILLARDIR KENDİNİ TEKRARLAYAN TURİZM YARIŞMALARI
Bu konuya da değinmek gerekiyor. Geçenlerde bir araştırma yaptım ve gördüğüm tablonun bütününe baktığımda şaştım kaldım.

1998-2014 tarihleri arasında yapılan bir yarışmanın kategorilerini ve ödül alanlarını incelediğinizde tıpkı ülke turizmi gibi çeşitlenemediğini, düzenli olarak kendini tekrarladığını görürsünüz. Hem kategoriler değişmez hem de kazananlar aynıdır. Sanki bir kardeşlik yarışması..

Artık bu yarışma formatları biraz değişse…turizm sektöründe çok iyi bilinen bu yarışma şöyle bir derin nefes alsa, ülke geneline yayılsa, tüm Türkiye’yi kucaklasa, yeni isimler, yeni kategoriler ve kurumlar ortaya çıksa, kendi kendine ödül verme dönemi kapansa … Daha iyi olmaz mı?

Türkiye’nin Turizm yazarları ve gazetecileri konusuna devam edeceğim. Mesela sırada Kültür ve Turizm Bakanlığı var, TÜRSAB var, TOBB var, EMITT var, Ajanslar var.. Anlatacağız.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !