TAYK ve MDK işbirliğinde gerçekleştirilen Marmara Kupası’nda düşük hava koşulları nedeniyle 125 deniz mili mesafeli rota, Ek Talimat 2 ile 34 deniz miline düşürüldü.
12 teknenin katıldığı yarışta start saat 10.00’da Moda’dan verildi. IRC1’deki tekneler rotalarını 16.18’e kadar tamamladı. 6 saat sonra gelen ilk tekne Permolit-Electron oldu..
Organizasyon Komitesi, dün akşam son hava durumunu gözledikten sonra yayınladığı Ek Talimat ile yarışçılara Alternatif B rotasının kullanılacağını duyurdu.
Buna göre Marmara Kupası, 125 deniz mili mesafeli Asmalıada’nın iskelede dönüleceği klasik rota yerine, Ambarlı’daki West İstanbul Marina mendireği açığındaki şamandıranın dönüleceği 34 deniz miline kısaltılmıştı.
12 TEKNE START ETTİ
Sabah saatlerinde startın verileceği Moda önlerinde tahminlerden yüksek, 4-5 knot’lık rüzgar herkesi sevindirdi. Bu da düşüktü ama tahminlerdeki 1-2 knot’tan daha iyi idi.
TAYK-MDK Marmara Kupası’na katlım sayısı düşüktü. IRC1’de 5, IRC2’de 3, IRC3’te 4 olmak üzere toplamda 12 tekne kayıt verdi. IRC4 ve Gezi sınıfında katılım olmadı.
Batı-güneybatı yönlü rüzgarı yeterli bulan Yarış Komitesi, start düdüğünü planlandığı gibi saat 10.00’da çaldı.
Startın ardından filo Moda Burnu’nu yalayarak akıntıya kadar yükselmeyi tercih etti. Ancak start hattına gecikmeli olarak, uyarı işaretinden hemen önce gelen Eker Yayık Ayran, Moda Burnu’na yaklaşırken bir tramola atıp aksi yönde, adalara doğru seyretmeyi tercih etti. Daha sonra ekibin “terk” kararı aldığı öğrenildi.
IRC1’LER BİTİRDİ, DİĞERLERİ DEVAM EDİYOR
West İstanbul Marina önündeki şamandırayı dönen ilk tekne Orient Express VI oldu. Onu Arçelik-Papili izledi.
Hafif de olsa tekneleri yürütebilen rüzgar IRC1’deki grubu Moda Deniz Kulübü önündeki finiş hattına taşımaya yetti. Ama bu iyimserliği diğerleri için geçerli değildi. IRC2 ve 3’ler dönüş rotasında havasız kaldı.
Saatler 19.45’i gösterdiğinde IRC2 ve IRC3 gruplarında finiş veren tekne yoktu.
Boğaz akıntısına yenik düşmemek için Permolit-Electron ile Uniq2Go Hangover, Cankurtaran önlerinde oyalanırken, Columba Alize-Keyfim 3.5 ve Tüpraş Alize Kınalıada-Fenerbahçe Burnu arasında, Logo Sivrada, HappyHour Dönence ise Yeşilköy önlerindeydi.
IRC1’DE FİNİŞ SIRALAMASI
1. Orient Express VI (14.53.53)
2. Arçelik-Papili (15.14.54)
3. Borusan Racing-Çılgın Sigma (16.07.32)
4. Kinowa (16.13.24)
5. Ford Otosan-Fenerbahçe 2 (16.18.53)
IRC3’LER IRC2’LERİ GEÇTİ
Saat 19.45 itibarıyla teknelerin bulundukları son konumları paylaşmıştık.
IRC1 grubunda son finişinin ardından yaklaşık 6 saat sonra içinde bulunduğu çukurdan kurtulmayı başarıp bitiş çizgisine ulaşan ilk tekne 22.26.37’lik zamanla IRC3’teki Permolit-Electron oldu. Onu grubundaki Columbia Alize-Keyfim 3.5 izledi.
Ardından IRC2’deki diğer 3 tekne kısa aralarla rotalarını tamamladı. IRC3’teki HappyHour-Dönence’nin Moda’daki finiş hattına ulaşması ise 04.36’yı buldu.
TAYK-MDK MARMARA KUPASI SONUÇLARI
IRC1
Kayıtlı tekne sayısı: 5
Start saati: 10.00
1. Orient Express VI (Bülent Atabay) 14.53.53
2. Arçelik Papili (Arçelik AŞ / Sinan Sümer) 15.14.54
3. Borusan Racing-Çılgın Sigma (Bülent Demircioğlu / Uğur Gül) 16.07.32
IRC2
Kayıtlı tekne sayısı: 3
Start saati: 10.00
1. Logo (Tuğrul Tekbulut / Onur Bilgen) 23.03.30
2. Tüpraş Alize (Sinan Sümer / Anıl Berk Baki) 23.05.01
RET: Eker Yayık Ayran (Ahmet Eker)
IRC3
Kayıtlı tekne sayısı: 4
Start saati: 10.00
1. Permolit Electron (Cenk Tekkaya / Bartu Özsoy) 22.26.37
2. Uniq2Go-Hangover (Genco Sindel) 22.33.12
3. Columbia Alize-Keyfim 3.5 (Selim Yazıcı / Evren Koncagül) 22.30.11
Kaynak: TurkSail