Türkiye, Yunanistan sınırında Enezden başlayarak, Saros körfezi, Gökçe Ada, Bozcaada, Baba Burnu, EdremitKörfezi, Ayvalığa kadar olan deniz alanı Kuzey Ege kapsamında ele alınmıştır.
BELİRGİN MADDELER
Çanakkale Boğazı, ege Denizi çıkışında, Abide Burnu üzerindeki Mehmetçik abidesi 47 metre yüksekliği ile uzak mesafelerden seçilebilir bir yapıdır. Gelibolu Yarımadası güney batı ucunda Mehmetçik feneri, kuzey batı ucunda Büyükkemikli feneri beya kuleleri ile uzaklardan seçilebilen belirgin yapılardır. Baba Burnu feneri ve Babakale Camii minaresi 32-50 metre yükseklikte beyaz yapıları ile uzaklardan seçilebilen yapılardır. Assos harabeleri Behramkale sırtlarında taş yapılar ile seçilebilmektedir. Ayvalığın kuzey batısındaki Maden adası zirvesinde bölgede maden taşı olarak bilinen taş bir yapı açık havalarda belirgindir.
TEHLİKELER
Bozcaada kuzeyindeki Karayer Adaları civarında sığlıklar mevcuttur. ( tavşan adası kuzeyinde 0.8 mil mesafede 0.5 metrelik bir topuk. Tavşan adası güneyinde Yılan ve Orak adacıkları civarında tehlikeli kayalıklar mevcuttur.) Bozcaada kuzey sahilleri kayalık olup sahilden 1.4 mil mesafede (39 52 14N, 26 01 20E) mevkiinde su üstü kayalıkları mevcuttur. Müselim geçidi, müselim kayası Sivrice burnu fenerinin 2.7 mil güneyinde geçidin ortasında seyir için tehlikeli kayalıktır.
UYARILAR
Saroz Körfezi Koyun Limanı ve Kavak Çayı ile Saroz adalarında sahile çıkmak yasaktır.
AKINTILAR
Çanakkale Boğazı’nda ve boğaz çıkışında yüzey akıntıları yer yer 2-4 knot şiddete Ege Denizi’ne doğru akmakta, bu akıntılar şiddetini Bozcaada doğu ve batı sahillerinde kaybetmektedir.
DALIŞA YASAK SAHALAR
- Çanakkale Boğazı çıkışı Kumkale burnu arası.
- Edremit Körfezi, Sivrice Burnu Kadırga Burnu arası.
- Ayvalık, Maden ve Küçük Maden adaları civarı Kültür ve Tabiat varlıklarını korumak amacı ile dalışa yasak saha kapsamındadır.
Kaynak: Türkiye Deniz Turizm Rehberi