Kısmen yer coğrafi kutuplarındaki çok düşük hava sıcaklıkları nedeniyle yüzey basıncı, komşu bölgelere nazaran yüksek bulunma özelliği taşır. Bu nedenle rüzgar kutuplardan doğru eser, dünyanın dönüşünden dolayı saparak Anktik bölge kuzey doğu rüzgarları (Arctic Northeasterlies) meydana gelir. Bu rüzgarlar aynı sebeplerle Antartika güney doğu rüzgarlarına (Antartic Southeastlies) dönüşürler.
Kutupsal doğu rüzğarları ile, hakim batı rüzgarları 50 derece N. ve 50 Derece S. civarında karşılaşırlar. Sıcaklık ve rüzgarlar bir anda kesintiye (duraklama) uğrarlar. Bu devamsızlığın uzandığı bir kesit meydana gelir, buna kutupsal cephe (polar front) denir. Buarada ılık alçak enlem havası soğuk kutup havasının üzerine biner. Böylece bulutlu bir kuşak ve yağışlar meydana gelir.
Kuzey kutup bölgesinde, çevrede bulunan kara parçalarının etkisiyle bu sirkülasyon büyük değişikliklere uğrar. Kutup denizinde rüzgarlargenellikle değişik yönlerdendir ve kuvvetli yüzey rüzgarları seyrek olarak gözlenir.
Antartika’da yüksek kara kütlesi su ile çevrilidir. Yüksek basınç, at enlemlerinden daha zayıf fakat Arktik bçlgelerden daha yüksektir. Bu farklılık Doğu Antartika da daha kesin ve devamlıdır. Soğuk hava yüksek plato alanlarından dışarı ve aşağıya denize doğru, dünyanın dönüş hareketinden dolayı batıya saparak hareket eder. Böylece oluşan katabatik rüzgarlar bütün yıl boyu kuvvetlerini muhafaza ederek eserler. Kuvvetleri dağ eteklerinde ‘’hurricane şiddetine ‘’ erişir. Bu rüzgarlar tam teşekkül etmiş tropik siklonlar hariç tutulursa, dünyanın en şiddetli yüzey rüzgarlarıdır.