Kurallara tamamen uyan bir balıkadamın dekompresyon hastalığına yakalanma ihtimali var mıdır?
Evet, böyle bir ihtimal vardır!
……
Literatürde böyle vakalar vardır ve hepsinin ortak özelliği, dekompresyon hastalığına yakalanan kişilerin tamamının kısa sürede çok fazla sayıda dalış yapmalarıdır. Mesela bir vakada dekompresyon hastalığına yakalanan genç hanım bütün kurallara, bilgisayar limitlerine uyarak 19 günde 48 dalış gerçekleştirmiş. 49uncu dalışında dekompresyon hastalığına yakalanmıştır.
…….
Kurallara uyuduğu halde dekompresyon hastalığına yakalamanın mantıklı izahı vardır : Bi kere bütün dalış tabloları ve dalış bilgisayarlarının tamamının dayanağı teorilerdir ve bu teoriler kabullere dayanır. Bu kabuller hep güvenli tarafta kalmak için önemli olmakla birlikte mutlaka tolerans ihtiva ederler. Çünkü her insan vücudu bir diğerinden farklıdır. Hatta aynı vücut günden güne farklılık gösterebilir. Bazı vücutlar bilgisayar ya da dalış tablosunun sınırları dışında kalabilir.
……
Dalış bilgisayarları azota doygun hale gelmiş vücut için yeterli bir güvenlik sağlamada yetersiz kalabiliyor. Bazı vakalarda bu çok bariz şekilde görüldüğüne dair bilimsel araştırma sonuçları vardır. Elbette dalış bilgisayarları sürekli gelişme içerisindedirler ve giderek bu probleme dair önlemler de almaktadır. Ancak tamamen güvenli diyemeyiz.
…….
10 günden daha fazla ardışık dalışlara devam etmek söz konusu olduğunda her haftada bir gün dalışa ara vermek kural olmamakla beraber çok doğru bir alışkanlıktır. Tek başına sıkıntı olmamakla birlikte bazan diğer faktörlerle biraraya gelmesi kaçınılmaz olarak dekompresyon hastalığını davet eder.
Soğuk, sıvı kaybı, önceki gün alınan alkol de dekompresyon hastalığına davetiye çıkaran diğer faktörlerdir.
Uzun süreli ardışık dalışlarda her günün ilk dalışının gün içindeki diğer dalışlardan daha derine planlanması çok önemli bir kuraldır. Hiç taviz verilmemelidir.
……
Esasen günde 2 dalıştan fazlası risklidir. Ancak bilindiği üzere dalış profesyonelleri bu kuralı genellikle ihlal ederler.
Yurtdışında yapılan dalışlarda sınırsız dalış imkanı bazı yörelerde mümkündür ve gerçekten çok sayıda dalış yapılır. Bu dalışlar sığ derinliklerde olsa dahi riski katlayarak artırır.
Birçok vakada hızı çıkış yapılmadan dekompresyon hastalığı ortaya çıkmakla beraber hızlı çıkış tek başına dekompresyon hastalığı için yeterlidir!
Bazı vakalarda “sıvı kaybı” tek başına dekompresyon hastalığını tetikleyen neden olabilmektedir. Dalış süresince bol sıvı tüketmeniz güvenlik için önemlidir.
İyi dalışlar,
Mehmet Avadan
https://www.facebook.com/mhmtvdn