KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI İLERİ SEVİYEDE DALGIÇ OLDU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyanın en zengin tarihi batıklarını barındıran ülkemiz kıyılarında dalış yaparak tarihi atmosferi yaşamak için ileri seviyede dalış eğitimi aldı. Ege ve Akdeniz kıyılarındaki batıklarımızın 1960 lı yıllardan itibaren batılı bilim insanları tarafından araştırılması sayesinde, Türkiye dünyaya sualtı arkeolojisi bilim dalını hediye etmişti. Sualtı Kültürel miraslarına büyük ilgi gösteren Bakan Ersoy, geçen yıl Datça’daki 500 yıllık Osmanlı batığına gerçekleştirdiği dalışın ardından geçtiğimiz günlerde Kemer açıklarındaki Paris II savaş gemisi batığına da daldı. Bakan Ersoy, Truva Kültür Yolu Festivali faaliyetlerine katılmak için bulunduğu Çanakkale’de, İngiliz HMS Lundy gemisi batığına dalarak tutkusunu devam ettirecek.

1957 yılında Anadolu’da başlayan bilim dalı
Binlerce yıllık medeniyet tarihiyle bazıları halen keşfedilmemiş yüzlerce antik ya da modern gemi batığı barındıran Türkiye, sualtı arkeolojisi adlı bilim dalının doğmasını sağlamıştı. ABD’li arkeolog Prof. Dr. George Bass, Türkiye kıyılarındaki batık gemileri 1957 yılından itibaren araştırarak sualtı arkeolojisi bilim dalının temellerini atmıştı. Gelidonya ve Uluburun gibi batıklarla başlayan süreçte yüzlerce batığın tarihi aydınlatılırken, dünyanın en çok izlenen belgesel kanalları pek çok belgesel çekerek Türkiye’nin önemini vurgulamışlardı. Suyun altındaki tarihi yerinde görmek için geçtiğimiz yıldan itibaren dalış eğitimi alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu tutkusunu en ileri seviyeye taşımayı hedefliyor.

Derinlerdeki tarihi gemileri merak eden Bakan Ersoy, geçtiğimiz yıl tamamladığı temel seviye dalış eğitimlerinin ardından Datça’daki Kızlan koyunda bulunan Osmanlı gemisi batığına dalmıştı. Bu yıl da Türkiye’nin en deneyimli dalış eğitmenlerinden olan Asutay Akbayır ile İleri Seviye Dalış Eğitimlerini sürdüren Bakan Ersoy, Antalya ‘nın Adrasan ilçesindeki Yarasalı Koyunda ve Kemer’deki Paris II batığında gerçekleştirdikleri dalışların ardından Uluslararası Dalış Eğitmenleri Profesyonel Birliği Güney Akdeniz Ülkeleri yöneticisi Asutay Akbayır’dan PADI Advanced Open Water Diver sertifikasını aldı.

30 metre derinlikte bütünlüğünü koruyan savaş gemisi
Dünyanın en iyi 100 savaş batığı listesinde yer alan Antalya-Kemer’deki Paris II batığına da dalan Bakan Ersoy, batık dalışının tarihin zaman tünelinde bulunmak için en güzel yol olduğunu söyledi. 1917 yılında Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un batırdığı Fransız gemisi Paris II için 30 metre derinliğe inen Bakan Ersoy, bütünlüğünü koruyan geminin Türkiye’nin sualtı zenginliğinin kanıtı olduğunu vurguladı. 1995 yılında ressam ve sualtı araştırmacısı Mustafa Aydemir tarafından tanımlanan 50 metre boyundaki Paris II’nin üzerinde 6 uçaksavar top ve 2 torpil kovanı bulunuyor.

“Sualtı turizmini çok önemsiyoruz”
İleri Açık Deniz Dalgıcı brövesini alan Bakan Ersoy, batık gemilere dalış tutkusunu devam ettirirken Çanakkale’de 1915 yılından sonra batırılan savaş batıklarıyla da ilgileniyor. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın düzenlediği Truva Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale’ye giden Bakan Ersoy, tüm dünyadan dalış meraklılarını bekleyen Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda 24 metre derinlikteki HMS Lundy’ye dalacak. İngilizler’in geri çekilirken batırdığı Lundy, Çanakkale’deki tarihi batıklar arasında en ilgi çeken gemilerinden biri.

Bakan Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesinin eşsiz bir girişim olduğunu ve yakın gelecekte özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda’nın yanı sıra Avrupa ülkelerinden çok sayıda sualtı tutkununu çekeceğini belirtti. Yabancı dalgıçların yoğun talebini karşılamak için yatırımların hızlanması gerektiğini belirten Bakan Ersoy, “Sualtı kültürel miraslarımızın ve tabiatının korunması çok önemli bu sebeple dalış merkezlerinin ve eğitmenlerinin küresel standartlara sahip olmaları ve dalış turizminin desteklenmesi için çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’yi ziyaret eden yabancı misafirlerin ve Türk vatandaşlarının üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin sualtında barındırdığı kültürel mirasları tanımasını çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/51601.html

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !