A. KARADENİZ KIYILARINDA YAĞIŞ TİPLERİ
Karadeniz kıyılarında görülen yağış tiplerinin en belirlisi orografik nyağışlerdırç Karadeniz üzerinden gelen oldukça sıcak ve nemli hava, sahil boyunca yükselen kıyı dağlarına çarparak, havanın içindeki su buharının yoğunlaşması için gerekli, yoğunlaşma seviyesine çıkar ve yağış meydana getirir.
Karadeniz üzerindeki hava kütlelerinin sahillere doğru sürüklenmesine sebep olan yüksek ve alçak basıç merkezleri ise şu şekilde özetlenebilir;
Orta Avrupa üzerinde kuzeye doğru sarkanyüksek basıçla Ege Denizi civarındaki alçak basınç, ayrıca yine Orta Avrupa üzerindeki yüksek basınç Basra Körfezi üzerindeki alçak basınç merkezleridir.
Karadeniz sahillerindeki bir yağış şekli de cephesel yağışlardır. Bu yağışlar Karadeniz’de Romanya ve Kırım üzerinde meydana gelen depresyonların hasıl ettiği yağışlardır. Hemen hemen bütün mevsimler boyunca aynı karekterleri taşırlar. Cenevo körfezinde meydana gelen Ege denizinde parçalanan depresyonların bir kolu da Karadeniz’e kadar uzanarak buralarda, bilhassa kış ve sonbahar yağışlarını meydana getirirler.
B. EGE KIYILARINDA YAĞIŞ TİPLERİ
Buralarda yağışların başlıca sebebi depresyonik olaylardır. En çok olarakta Cenevo körfezi üzerinde teşekkül edip Ege denizine kadar uzanan depresyonlar buralarda bilhassa kış ve sonbahar aylarında mühim bir miktarda yağışa sebep olurlar. Bu bakımdan Ege kıyılarının yağış rejimi Akdeniz bölgesi yağış rejimine çok yakındır.
Yine kış aylarında Ege’den Karadeniz’e kadar uzanan depresyonlar bu bölgedeki yağışların diğerbir sebebi olarak gösterilebilir. Kıyılar orografik ve konvektif olarak çok az yağış alır. Hatta iç ısımlarda bile yağışların sebebi yine depresyonik olaylardır.
C. AKDENİZ KIYILARINDA YAĞIŞ TİPLERİ
Burada yağışlar, orografik ve cephesel yağış özelliği taşırlar. Akdeniz’de yaz ayları haricinde deniz sıcaklığının hava sıcaklığına nazaran fazla olması dolayısıyle Akdeniz üzerinden gelen hava yeteri kadar sıcak ve nemlidir. Bu hava sahilde rastladığı Toros dağları silsilesinde yoğunlaşma seviyesine kadar yükselerek yağış yapar.
Akdeniz kıyılarında cephe yağışları oldukça fazladır. Atlantik orjinli depresyonlar doğuya doğru hareket ederek Akdeniz’i tesirleri altında bırakır. Cenova körfezinde meydana gelen deprasyonların bir kolu da yine Karadeniz’e kadar uzanarak buralarda bilhassa kış ve sonbahar yağışlarını meydana getirirler.
D. MARMARA KIYILARINDA YAĞIŞ TİPLERİ
Marmara’da cephe yağışarı Romanya ve kırım üzerinden Karadeniz’e kadar uzanan depresyonların aynı zamanda burayıda tesiri altında bırakmasıyle hemen her mevsimde aynı şiddette olmak üzere kendini gösterir. Burayı kısmen etkisi altında bırakan diğer depresyonlarda ege deinizini etkisi altında bulunduran depresyonlardır. Bu depresyonlardan bazıları Marmara üzerinden geçerek buraları etkilerler. Bu bölgedeki kıyılarda orografik ve kovektif yağışlar da ayrıca kendini gösterirler. Bu yağışlar daha çok kış aylarında orografik, yaz aylarında da konvektif sebeplerle meydana gelirler.