KITALARIN GENEL SİRKÜLASYON ÜZERİNDE ETKİLERİ

Genel sirkülasyonun değişikliğe uğramasının bir başka nedeni de kıtalardır. Sıcaklık üzerindeki kara etkisi, denizlere nazaran çok daha büyüktür. Yaz mevsimlerinde kara, komşu denize göre daha sıcaktır. Böylece yaz mevsimi boyunca alçak basınçın kara üzerinde yer alma eğilimi süreklilik kazanır. Şayet yüksek basınç kuşağı o bölge üzerine gelir ve yerleşirse alçak basınç sistemi zayıflar.

Karanın ısınması ve soğuması ile meydana gelen rüzgar sistemlerine verilecek en iyi örnek Çin Denizi Musonları’dır. Yazın ısınan Asya kıtası üzerinde bir alçak basınç merkezi devamlı olarak yer alır ve komşu deniz üzerinde devamlı (prevail) bir yüksek basınç oluşur.

Çin Denizinden yaz musonları mayıs eylül arası SW’den eserler. Bu kuvvetli rüzgarlarla birlikte ağır rüzgar ve yağmur sağnakları (squalls) gök gürültülü yağmurlar, ağır yağışlar görülür. Bu yağışlar kış musonlarına nazaran çok daha fazladır. Mevsim ilerledikçe ‘’squall’’ lar ve yağmurlar seyrekleşir. Bazı bölgelerde rüzgar hafifler ‘’ligth breeze’’ olur. Sabit rüzgar yönü, eğişikliklere uğrar veya rüzgar, yağmur vs. birlikte durur. Fakat bazı bölgelerde bunlar hiç kesintiye uğramadan devam eder.

Kış Musonları ( Winter Mosoons) kuzey doğudan eserler. Esiş süreleri ekim – nisan arasıdır. Esişleri ticaret rüzgarlarına benzer özellikler taşır. Hızları sık sık 28 – 33 knots’a (moderate gale) ulaşır. Gökyüzü genellikle açıktır ve çok seyrek yağış görülür.

Atmosfer genel sirkülasyonu buraya kadar açıklanan değişikliklerden başka siklonik kaynaklı rüzgarlar ve yerel rüzgarların etkisiyle de değişikliğe uğrar.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !