IZMİR'DE ATATURK EVİ MUZESİ VE EFES MUZESİ ACİLDİ

19 Mayıs 2015 Salı

turizmhaberleri.com/haber merkezi

Açılışı 19 Mayıs 2015 Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yapılan Atatürk Müze Evi’nin restorasyonu 4.554.945,85 TL’lık bedelle 9.5.2015 tarihinde tamamlandı.

Restorasyon süreci ve mekan hakkında İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından aktarılan bilgiler şöyle:

” İlk olarak yapıdaki tüm eserler İzmir Arkeoloji Müzesi yetkesinde koruma altına alınarak yapının restorasyon yapılabilir hale getirilmesi sağlanmıştır. Tüm sıvaların raspa edilmesi sonrasında karşılaşılan manzaranın statik açıdan sorun teşkil etmesinin anlaşılmasını takiben güçlendirme projesi hazırlanarak yapıya müdahale edilmiştir. Restorasyon kapsamında ana hatlarıyla cephedeki mermer temizliği, çatının yenilenmesi, tüm döşemelerin, kapıların, pencerelerin yani tüm ahşap aksamın elden geçirilmesi, alçı ve ahşap tavan süslemelerinin özgün haline uygun olarak restorasyonunu ifade etmek mümkündür. Neticede iş programına uygun olarak zamanında teslim alınmıştır.

Yapının zemin katında sergi salonu, sinevizyon odası, toplantı salonu; bahçe kısmında idari mekanlar yer almakta olup 1. katta Atatürk’ün kullanım odaları bulunmaktadır. Bunlar: Toplantı salonu, çalışma odası, yatak odası, misafir odası, berber odası, (yaver) muhafız odası, bekleme-kabul odası, kütüphane, yemek odası ve banyodur. ”

EFES MÜZESİ
Toplamda yaklaşık 5500 m2 lik alanda yer alan ana yapı karma olarak Z+2 kattan oluşan Efes Müzesi de Bakan Ömer Çelik tarafından açılışı yapıldı. Restorasyon, çevre düzenlemesi, teknolojik özellikleri ile çağdaş Müzecilik anlayışı ile kurulduğu belirtilen Efes Müzesi hakkında aktarılan bilgiler ise şöyle:

Toplamda 6.720.735,25 TL sözleşme bedelli Efes Müzesi Onarımı Ve Teşhir Tanzimi Ve Çevre Düzenlemesi İşi 29.06.2012 tarihinde Kültür Varlıkları ve İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edilmiş, sözleşmesi 24.07.2012 tarihinde imzalanmış ve yer teslimi 25.07.2012 tarihinde yapılarak uygulamalarına başlanmıştır.

Toplamda yaklaşık 5500 m2 lik alanda yer alan ana yapı karma olarak Z+2 kattan oluşan betonarme bir yapıdır. İş kapsamında Müzenin Koruma Kurulu onaylı projeleri doğrultusunda yenilenmesi çalışmaları ile birlikte alanda bulunan han ve hamamın restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılması hedeflenmiştir.

Toplamda yaklaşık 5500 m2’lik alana sahip müzede bahçe kısmında toplamda yaklaşık 1200 m2 oturum alanlı bir bodrum kat yapılmış, müzenin tüm teşhir salonları yeniden değerlendirilerek yenilenmiş, han ve hamam kısımlarının özgün fonksiyonlarını kazanacak şekilde restorasyonları yapılmış, çevre düzenlemesi ve sergilenecek tüm eserlerin konservasyonu yapılmıştır.

Envanterdeki eserlerin önemine binaen tüm teknolojik olanaklar kullanılmaya çalışılarak güvenlik sistemi oluşturulmuş, gerek müze personelinin gerekse kullanıcıların güvenlik kameraları ve şifreli sistemler ile izlenmesi sağlanmış, yakın çevreden gelebilecek tehlikeler de düşünülerek dış mekana yönelik izleme sistemleri kurulmuştur. Yangına karşı uyarı algılama ve söndürme tasarlanarak hayata geçirilmiştir. Depolarda çalışma mahallerinde ve teşhir alanlarında iklimlendirme sistemi mekanın fiziksel ihtiyaçları tespit edilerek kurulmuştur. Engellilerin yapının her noktasına erişebilmesi için tüm önlemler alınmıştır.

Yapıdaki tüm bu fiziksel konfor koşullarının yanı sıra en önemli iddia çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde kurulan yeni teşhir sistemine yöneliktir. Eseri ön plana çıkaran ve eseri özgün çevresel ilişkileri içinde sunan tasarımlar ile her türlü kullanıcıya bölgenin kültürel birikiminin anlatılması hedefi ortaya konulmuş ve bu doğrultuda gerçekleştirilen baskılar, yerleştirmeler, vitrinler ile uluslararası standartlar yakalanmıştır.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !