1934’te Hollanda tezgahlarıda inşa edilen BAYRAKLI 255 gross tonluk küçük bir yolcu gemisiydi. Boyu 39,5 m, genişliği 7 m kadardı… Sağlı, sollu iki adet dizel motoru vardı… Buhar makineli olmayıp motorlu olmakla da öncekilerden ayrılıyordu… 9 mile yakın hız yapmaktaydı.
Önce kısa bir süre Hollanda’da çalıştırılmış, 1939’da satın alınınca BAYRAKLI adıyla Izmir Körfez Hattı’na verilmişti. Biçimli, güzel ve rahat bir vapurdu. Onu görenler minik bir yata benzetiyorlardı.
Muzip İzmirliler, ELİ BAYRAKLI diye dalgalarını geçiyorlarsa da aslında Körfez halkının çok sevdiği bir vapurdu…
Yıllar boyunca Körfez’de yolcu taşıyan BAYRAKLI, İkinci Dünya Savaş’ının sonlarında Isatanbul’a gönderildi.
O sıralarda Şirket-i Hayriye vapurları da Şehir Hatları İşletmesi’nin vapurları da hep siyaha boyalıydılar. BAYRAKLI ise bembeyaz, narin bir kuğuya benzediğinden İzmirliler gibi İstanbul halkının da yakın ilgisini çekti.
Önceleri, seyyar lokanta ve gezinti teknesi olarak Boğaz İskeleleri ile Adalar arasında kullanıldı
Akşamları işten çıkan zevk erbabı soluğu iskelede hareket satini bekleyen bu küçük beyaz vapurda alıyor, hem aralarında sohbet ediyor, hem de Boğaz yada Marmara sularına karşı ufaktan ufağa demleniyordu.
Ama nedense BAYRAKLI’nın İstanbul sualarındaki bu turistik seferleri fazla sürmedi. Nedendir bilinmez, gedikli müşterilerini hüsrana uğratarak İstanbul’dan ayrılarak yine İzmir Körfezi’nin yolunu tuttu.
Sonra ne mi oldu?
Bütün öteki arkadaşları gibi hayli yaşlanınca kadro dışı bırakılarak satıldı. Yeni sahipleri baştan sona tadil ederek onu basit bir koster haline getirdiler.
Yıllarca kuru yük taşımakta kullanıldı.
Uzun sözün Kısası, İstanbullular değilse de, İzmirliler, Körfez sularında böylesine biçimli, güzel ve de rahat bir vapura bir daha kavuşamadılar.
Kaynak: Istanbul’un Unutulmayan Gemileri Eser Tutel